pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie: ciasto Wymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji
Gorący kąseksito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto. Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu wystudzić. Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier(...)były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, zostawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Złożenie ciasta: Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego. Dajemy warstwę serową oraz resztę
Wanilia i KardamonZebra zebra zebra …. o jaką zebrę chodzi? A no o ciasto! Pyszne , łatwe i niesamowicie szybkie , które po rozkrojeniu zaskakuje swoim wyglądem przypominającym właśnie zebrę w paseczki! Nie ma tu żadnej magii i absolutnie nie są potrzebne niezwykłe zdolności manualne – wystarczy chwila pracy i cierpliwości , a po kilkudziesięciu minutach będziemy się cieszyć smakiem pyszne , mięciutkie ciacha! SKŁADNIKI : * oranżada(...)równe części. Do 1 części dodajemy kakao , a do drugiej pozostałe 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy. Masy wylewamy do lekko wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na sam środek lejemy 3 łyżki ciemnego ciasta … na to 3 łyżki jasnego ciasta …. 3 ciemnego … 3 jasnego … – cały czas lejemy na środek! Wkładamy do nagrzanego na 160C
Ostra na Słodkocukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać kajmakiem, najlepiej łyżką, cieniutkimi stróżkami. Piec
kolorowotorcikowoGorąco polecam! SKŁADNIKI : ( 10 szt ) ROZCZYN: * drożdże – 30 g * cukier – 25 g * mąka pszenna – 50 g * mleko – 150 ml CIASTO : * mąka pszenna – ok. 350 g * cukier – 25 g * sól – 1 szczypta * masło – 100 g * żółtko – 1 szt NADZIENIE: * napój sojowy ( lekko słodki ) Alpro – 500 ml * kasza manna błyskawiczna – 6-7 łyżek * cukier wanilinowy – 1 op * soczyste gruszki(...)KRUSZONKA: * mąka pszenna – 50 g * masło – 50 g * cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN : Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut. CIASTO : Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę. Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy
Ostra na Słodkoskórkę :) Cały czas pieczenia średniej kaczki to około 3 godziny. Ja, żeby być pewna, że kaczka jest upieczona nakłuwam ją patykiem od szaszłyka. Jeśli patyk wchodzi lekko i wypływa bezbarwny sok, wtedy kaczka jest gotowa. Po wyjęciu jej z piecyka daję jej "odpocząć" przez około 5 minut i dopiero wtedy ją kroję. noga, kawałek piersi, placuszki(...)konsystencji gęstego ciasta. Ciasto pod przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Upieczone placuszki trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły. Lubicie kaczkę? może macie swoje sposoby na nią
Codzienna kuchnia niecodziennaokrągły płaski placek z kruchego ciasta. Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki(...)cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć
Ala piecze i gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Gdy w brzuchu burczy. Został przeze mnie lekko zmodyfikowany - orzechy laskowe zamieniłam na brazylijskie, ciemny cukier na biały i dodałam mąkę pszenną. (około 22 sztuk) 140g mąki żytniej 1 łyżka mąki pszennej 60g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 60g cukru 1 jajko (duże) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z masy formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Można lekko docisnąć widelcem.) Ciastka piec (na złoty kolor) 15-20 minut w 190 stopniach
Di gotujeMocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem
sama złodyczczas spędzam na słońcu i powietrzu :) I wakacje! Co do czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?" Składniki : kruche ciasto: 2 żółtka jajko 150 g masła 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru masa biszkoptowa: 2 jajka pół szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka
Słodkie Przyjemnościszklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, upłynnianie należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C, nie większej!) W sporej misce umieszczamy(...)masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga na temat konsystencji ciasta. Ma być "gęste, jak na zwykłe bułki".) Jeśli po dodaniu całej
Ratunku obiadSmaku . To jeszcze nie są te których szukam, ale też są przepyszne! W smaku lekko słodkawa, ale świetnie smakuje zarówno z wędliną jak słodką konfiturą, a cieplutkie z masłem bossskie! Zanim postanowiłam umieścić przepis na blogu kilka razy upiekłam je w domu, aby sprawdzić czy ciasto za każdym razem tak samo i wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim(...)ściereczką i odstawiłam na około godzinę (jeśli w kuchni jest chłodno można zostawić nawet na 2 godziny) do podwojenia swojej objętości. Następnie ciasto podzieliłam na 6 prawie równych części :) z których uformowałam 6 bułeczek, lekko spłaszczyłam je i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiłam na około 30 minut do napuszenia, potem posmarowałam każdą z nich żółtkiem
Blondynka Gotujechoć na centymetr. Nakłuwamy wykałaczką bądź widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym. Rozkładamy równomiernie pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy
Kuchnia po mojemuroztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię łączenia, aby dyniowe nadzienie nie wypłynęło). 5. PIEKARNIK Ustawcie(...)Wstawcie tartę do nagrzanego piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez 40-50 min do momentu, aż wierzch zacznie się lekko rumienić i będzie sprężysty po dotknięciu. 8. POLEWA (opcjonalnie) (3 min) Zróbcie ja dopiero, kiedy ciasto ostygnie. Do rondelka wlejcie mleka i dodajcie cukru – gotujcie na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajcie masło i mieszajcie
Nerds Kitchenpół godzinie oczekiwania, byłam zmęczona, spocona (bo w takich razach zawsze musi być co najmniej ładna pogoda), zniechęcona i spragniona. Z ulgą przyjęłam butelkę zimnej wody, i z lekko przerażoną miną obserwowałam C. wczołgującego się pod samochód. Uprzednio nie omieszkał mnie poinstruować, żebym w razie czego (czyli gdyby podnośnik jednak nie wytrzymał) szybciutko zadzwoniła po karetkę, zamiast nad nim biadolić(...)wcale nie dominuje; wręcz przeciwnie - wspaniale podkreśla smak soczystych owoców, których jest tutaj naprawdę dużo. Do tego mięciutkie i delikatne (mimo dodatku mąki razowej) ciasto o aromacie kardamonu i chrupiąca posypka cukrowa. Słodkie, sycące, lekko pikantne. Idealne na deszczowe lato! Sami powiedzcie - czy można im się oprzeć...? Drożdżówki z jagodami i kremem cynamonowym Składniki: (na 12 sztuk) 225 ml mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrze