lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:208/613)

Jagodzianki 127

wykładamy na czysty blat, wyrabiając ciasto metodą Richarda Bertinet. Początki są męczące, trzeba się przyzwyczaić do takiego wyrabiania ciasta - zajmuje to sporo czasu. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy przestaje kleić się do blatu i jest sprężyste. Lekko obtaczamy w mące i wkładamy do miski do wyrastania - u mnie trwało to mniej więcej godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto

Plate of Joy
Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię 183

uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.   Formować cienkie wałeczki i zlepiac  na krzyż.  Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy  zwilżyć   odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta. Rozpuścić miód w kąpieli wodnej.  Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano.  Można odsączyć nadmiar

zielonacukinka
Tłusty czwartek. 127

drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło. Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko. Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką. W środku kółek nałożyć na przemian, do jednego łyżeczkę dżemu pomarańczowego, do następnego wiśniowego. Całość nakryć drugą częścią ciasta

Kulinarny karnet Christophera
Mazurek dla początkujących 144

minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta

SzczyptaSmaQ
Sernik królewski 331

pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie W moim domu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 132

smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. ok. kwadransa na złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce posypanej lekko grubym cukrem. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 1. Przygotować nadzienie z galaretek: w dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka kajmakowa 268

Babka kajmakowa... Lekko wilgotna, o pięknym, karmelowym kolorze. Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej(...)połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę masy krówkowej (100 g), dodać śmietankę

Gospodyni Miejska
Cytrusowe ciasto świąteczne 152

piekarnik hehe. Także to przepis specjalnie dla niej :), prosty i szybki, no i najważniejsze smaczny! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomarańcze (ciasto może być tylko z pomarańczy) 1 duży grejpfrut ( nadaje lekkiej goryczy) 50 g gorzkiej czekolady 200 g serka mascarpone 100 g płatków migdałowych 50 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Pomarańcze sparzmy

Niezły Młynek
Muffinki z truskawkami i kruszonką 168

Błyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru(...)cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce

wyzwania kuchenne
Pierogi na słodko z karmelizowanymi gruszkami i orzechami 164

świeżej gruszki. Pierogi są lekkie i nieskromnie powiem, bardzo smaczne. 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 2 gruszki 1 serek almette z gruszką i jabłkiem 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu orzechy włoskie szałwia 1 umytą gruszkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z serkiem almette. Drugą gruszkę kroimy w plastry. Ciasto na pierogi robię mechanicznie(...)robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, kładziemy kulkę z farszu, przykrywamy ciastem, przyciskamy i wykrawamy (wykrawaczką do okrągłych ravioli) okrągłe pierożki, lekko dociskamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Łyżkę miodu i 1 łyżkę cukru przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Monkey Bread – Odrywane Ciasto Drożdżowe 134

wsypujemy do niego cukier, sól i rozkruszamy drożdże. Zalewamy 100 ml letniego mleka. Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na około 15 minut. Po tym czasie drożdże zaczną nam się pienić. Wlewamy pozostałe letnie mleko, letnią wodę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto(...)Odstawiamy ponownie pod przykryciem do podwojenia obojętności, około 30-60 minut. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto podsypując delikatnie mąką. Z ciasta formujemy około 50-60 kuleczek. Każdą kuleczkę obtaczamy w przygotowanym maślano-cukrowo-cynamonowo mixie. Układamy w lekko natłuszczonej formie z kominem, jedną na drugiej (patrz zdjęcie poniżej). Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku, około 30 minut. Wyciągamy

Made By Mom And Son
Jabłecznik na zimno 316

suchego patyczka - biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać(...)blatów biszkoptowych, nasączyć go połową przygotowanego ponczu - na biszkopt wyłożyć masę jogurtowo-śmietankową, wyrównać - drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć

Smakołyki Bereniki
Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą i gorgonzolą 125

Już od dawien dawna przygotowuję swoje pizze, a wariacji składników może pozazdrościć niejedna pizzeria. Uwielbiam pizzę na domowym cieście i żadna mi nie smakuje tak, jak właśnie taka - na lekko puszystym spodzie. Ostatnio wymyśliliśmy naszą "włoską" pizzę z wyłącznie włoskimi akcentami w postaci takich składników jak: szynka parmeńska, mozzarella czy gorgonzola. Kolorystycznie też wszystko się zgadza - Italia pełną gębą :) zatem

Delicious Titbits
Chleb pomidorowy z oliwkami 119

trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć(...)mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum 12 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn, około 500 g, 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, 1 łyżka miodu, sezam

UgotujmyTo.pl
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1553

wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko cynamonowy smak grysiku oraz jogurtową świeżość pianki powstałej z połączenia jogurtu i śmietanki 30%. Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową Składniki: masa grysikowa 0,5l mleka 5 łyżek cukru opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek grysiku(...)zgęstnieje i przyjmie lekko brązową barwę (kolor kawy z mlekiem), zdejmujemy ją i studzimy, co jakiś czas mieszając - masło ucieramy, dodajemy po łyżce ostudzonej masy kajmakowej, ucierając na gładki krem - masę kajmakową rozsmarowujemy na herbatnikach, które rozłożyliśmy na masie grysikowej, będzie ona tworzyć cienką warstwę, jest jednak na tyle słodka, że wystarczy jej tyle w cieście PIANKA JOGURTOWA - żelatynę zalać

Smakołyki Bereniki