lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:205/613)

DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 168

ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją  od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję z nich wałeczki, lekko spłaszczam i odkrawam ostrym nożem kluseczki. Zostawiam je chwilę do przeschnięcia na oprószonej mąką powierzchni, aby się do niej nie przykleiły. W dużym garnku zagotowuję wodę

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali.   Można też przekręcić blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę przestudzić. Kroić lekko ciepłą i delektować się smakiem

Grunt to przepis!
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 191

wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne

Monia miesza i gotuje
Chocolate chip cookies 125

schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Za pomocą łyżki nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze porcje ciasta wielkości piłeczki do ping ponga zachowując 5 cm odstępy a następnie lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 15-17 minut ale proponuję zaglądać do nich już po 12 minutach. Następnie studzimy. Na blaszkę układałam po 12 porcji ciasta. Wyszło

Pudełko rozmaitości
Szarlotka z masłem orzechowym 180

pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru , mieszamy i odstawiamy. Na lekko ostudzony blat wykładamy starte jabłka, które posypujemy resztą kruchego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut - do zarumienienia. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 183

ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych jabłek lub prażonych, a więc dłużej nie trzeba opisywać, bo już i tak jest do zrozumienia

Kuchnia Łukasza
Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego 1455

papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka bez gniazdka, składamy ciasto na pół, dociskając na obu krańcach, po to by jabłko lekko zamknąć w środku. Pieczemy całuski w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 20 minut. Wyjmujemy ciasteczka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenna babka miętowa 133

legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny. Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v   4 jajka

Mia Cucina Sofieta
Fiński chleb żytni 157

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (lub w chłodne miejsce na całą noc, jeśli chcemy upiec chlebek z samego rana). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek, [ ewentualnie przełożyć do foremki]. Ułożyć  na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie(...)posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam] . Wystudzić. W maszynie do pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia, a dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowe ciasto z czekoladą i gruszkami! 173

się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość.  Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze

SMYKWKUCHNI
Ciasto jogurtowe z truskawkami 213

powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :)  Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;) Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;) Ciasto jogurtowe z truskawkami

Lawendowe Niebo
Ciasto ,,Pszczółka" 187

łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g słodkiego mleka skondensowanego 4 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny Przygotowanie:  Zaczynamy od zrobienia ciasta miodowego. W rondelku na małym ogniu topimy masło, cukier i miód. Odstawiamy w bok do całkowitego przestygnięcia na ok. 10-12 min. Po tym żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą(...)sokiem z cytryny.).   Do ostudzonego masła dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie w trzy podejścia dodajemy ubite białka lekko mieszając szpatułką, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza w cieście (nie używać miksera).   Przygotowane ciasto przelewamy w równych proporcjach do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blach do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 497

Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-) (przepis na blaszkę, która jest

Szefowa kuchni
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 437

dżemu porzeczkowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowałam ciasto zagniatając wszystkie składniki na ciasto. Podzieliłam na dwie części. Ciasto wyszło takie kruche, że nie dało się go rozwałkować więc je starłam na tarce na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko docisnęłam. Najlepiej mieć dwie tej samej wielkości blaszki i robić to jednocześnie lub pamiętać, że jak się robi oddzielnie(...)budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia, ale co chwilkę mieszam, żeby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego. Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!       Smacznego Post Ciasto Pani Walewska zwana

UgotujmyTo.pl
Tarta białkowa na bezach z malinami 94

Ciasto z masy białkowej z bezami i malinami- pyszne, lekkie i słodkie ! Składniki: 8 białek jaja, 30 dag cukru, 12 dag margaryny, 5 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag małych bezików, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 owoców sezonowych, 1 opakowanie śmietanki w proszku, 200 ml mleka, Wykonanie: Ubić pianę(...)dodając stopniowo cukier. Do ubitej na sztywno piany wlać roztopioną i schłodzoną margarynę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć beziki, zalać ciastem i piec w temperaturze 160 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu ciasto wyjąc z formy i ułożyć na ozdobnym talerzu do góry dnem. Śnieżkę ubić z mlekiem według opisu

Tradycyjna Kuchnia