minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij okręgi za pomocą szklanki. Następnie użyj pieczątki do ciastek i lekko nią dociskając, poprzybijaj wzory na ciasteczkach. (Pieczątkę należy uprzednio oprószyć mąką, by ciasto się nie przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 °C. Gotowe ciastka ostudź
Food Squaredniem. Takie pączusie były w tym roku u mnie ;) Bardzo kokosowe, lekkie, ze słodkim, również kokosowym budyniem. Do przygotowania tych pączków polecam użyć mleka kokosowego domowej roboty - zaoszczędzimy spoooro pieniędzy. Jak to mama powiedziała moja mama: "przepyszne!" Zatem polecam! Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 50 g drożdży świeżych 1 kg mąki pszennej 1/3 szkl cukru(...)odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko spłaszczając go dłonią. Pączki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30-40 minut do napuszenia. Olej
Nastoletnie Wypiekaniemimo sporej soczystości, nie są wodniste. Masa serowa po upieczeniu jest kremowa, lekko mazista, ale też dość ciężka, dzięki wykorzystaniu własnoręcznie mielonego twarogu. Sernik bardzo dobrze się kroi, należy tylko uważać przy porcjowaniu truskawek. Upiekłam go w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik waniliowy z truskawkami Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka(...)cukier, ekstrakt z wanilii, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz przesianą mąkę, składniki krótko zmiksować (30-60 sekund) - na upieczony spód z ciasta kruchego wyłożyć masę serową, wyrównać - na masie serowej w lekkich odstępach od siebie ułożyć truskawki lub ich połówki (przecięciem do spodu) - sernik wstawić do piekarnika, piec 60-75 minut do ścięcia się masy, zwłaszcza
Smakołyki Berenikirewelacyjne ciasto marchewkowe,przepyszne ciasto z pomaranczowym miekiszem.W rzeczywistosci miekisz wcale nie zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc ciastu,a jej delikatna slodycz wspaniale harmonizuje ze smakiem migdalow.Jest puchate,lekkie jak piorko i wysokie.Upieczone z mielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Przygotować blaszkę na muffinki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką
Moje domowe kucharzenieciasto, wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami orzechowymi. Piec w 160 st. C. przez 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Odstawić na noc. Następnego dnia ciasto przeciąć w poziomie na 3 blaty. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć. Kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jabłkami i orzechami. Na paterze ułożyć spodni blat ciasta, nasączyć połową rumu, wyłożyć połowę kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki
dom-agi.plwersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu śmietana (18%) ubijana jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt(...)octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 minut (grzałka
Trzeci talerzpuszyste, lekkie, pyszne I uzelażniające. Do niedzielnej kawy jak znalazł. Polecam .Mniam, mnia... Zaczynamy : Składniki: 1,5 szkl cukru brązowego 4 jajka 1,5 szkl oleju 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl startej marchwi- 3-4 szt garść rodzynek Wykonanie: Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie make. Ciasto powinno
Smaki EdytyWiesi czyli z czekoladą i orzechami. Niewątpliwie bomba kaloryczna, no ale cóż to znaczy przy rozkoszach podniebienia ;) ciasto: 80 g masła roztopionego 1/4 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników masło i cukier wymieszać, dodać herbatniki i zagnieść lekko masę rozłożyć na blaszce zakładając na brzegi i na 10 minut do piecyka (180 stopni) masa czekoladowa(...)orzeszki. Wstawić do piecyka na około 50 minut i 180 stopni. Piecyk wyłączyć, uchylić drzwiczki i dać lekko przestygnąć w piecyku przed wyjęciem. Wyjmować z tortownicy jak ostygnie do zimnego. Trzymamy w lodówce, ale najlepiej podawać ciasto o temperaturze pokojowej. Można udekorować polewą karmelową i wiórkami czekoladowymi albo tylko polewą czekoladową. To już zależy od upodobania
Codzienna kuchnia niecodziennaciastem. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy
Czerwona Porzeczkajajka 1 łyżka oliwy z oliwek Przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką, tak, aby nie było żadnych grudek. Ciasto odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczoną (Nie polaną tłuszczem, a posmarowaną ręcznikiem papierowym, który wcześniej zwilżymy olejem. Nie chodzi o to, aby na patelni tłuszcz pływał), ciasto wyjmujemy
JedzeniomaniaCzas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków Wykonanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz
Kulinarne przygody Gatitymąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron). Dłonie obtaczamy w mące. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy malutkie kluseczki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie od 1,5 do 2 minut w zależności od wielkości klusek. Cebule i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, a ziemniaki
Wędrówki po kuchnizaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas
Przysmaki Karolki