lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:201/613)

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 440

Dodać startą marchewkę oraz rozpuszczony, letni olej kokosowy. Dodać odsączone rodzynki (ja dodatkowo miksuję ręcznym blenderem, tak by były niewyczuwalne) i dokładnie zamieszać. Ciasto wylać do formy babkowej (u mnie 32x8cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika. Pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół , bez termoobiegu. Po 20 minutach ciasto wysunąć

Smaczne Zdrowe
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 248

jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych części, po środku zostawiając kółko (ja położyłam kieliszek na środek), a następnie odwijamy każdy kawałek - raz w lewo, raz w prawo

My Culinary Art
Pizza z pieczarkami i boczkiem 312

minut). Po wyrośnięciu dodaj do miski przesianą mąkę, sól i resztę ciepłej wody (nie wlewaj wszystkiego, wlej na początek 3/4 szklanki). Zagniataj ciasto około 5-7 minut. Jeżeli będzie bardzo klejące, to podsyp lekko mąką, jeśli zaś będzie zbyt suche to podlej resztą wody. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 15-25 minut). Na patelnię(...)patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy aż cebula zmięknie a z pieczarek odparuje woda. Można lekko posolić i doprawić pieprzem składniki. Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce. Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy

Anielska Kuchnia Ani
Sernik 908

ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.   Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe(...)szkl. oliwy z oliwek bakalie np. rodzynki (opcjonalnie) Oddzielić białka od żółtek. Do sera dodać wszystkie składniki prócz białek. Ubić pianę z 5 białek i lekko wymieszać. Dodatkowo konfitura brzoskwiniowa (lub morelowa, pomarańczowa) Przygotowanie Ciasto kruche wyłożyć na blaszce sernikowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć ciasto widelcem. Spód zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 o C przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Lekki piankowy tort na zimno 142

Dzisiaj dzień babci. Z tej okazji życzymy wszytskim babciom wiele zdrowia i szczęścia. :) Wnukom z kolei proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml(...)wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kiedy galaretka stężeje ciasto można podawać :) Smacznego *ilośc wody dotyczy galaretek normalnie ropzuszczanych w 500ml wody

Kolizje Smaków
Naleśniki koronkowe 141

takich zdolności...i takich pięknych serc koronkowych [a takie planowałam zrobić] nie udało mi się wyczarować..ale jeszcze kiedyś będzie powtórka i będą może i serca..chociaż z takiego ciasta i takiego sposobu wykonania można wyczarować różne "stworki" itp..Następnym razem wypróbuję używając innej butelki...z mniejszym otworkiem.Moje stworki były smażone na  nalesnikarce ..polecam.. 1   szkl. mleka(...)Wszystkie składniki zmiksować i o dstawić na 30 minut, wtedy bardziej zgęstnieje. Przelać do wąskiej buteleczki z małą dziurką albo do woreczka strunowego z lekko odciętym rogiem. Na rozgrzanej patelni formować wzory wyciskając ciasto z butelki.Smażyć z obu stron.Podawać np.posypane cukrem pudrem, z dżemem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z Grześkami 316

Ciasto z Grześkami SKŁADNIKI NA BISZKOPT : ************************** ****** 5 JAJEK 1 SZKL MAKI 2 ŁYŻECZKI PROSZKU 1 SZKL CUKRU 2 ŁYŻKI OLEJU WYKONANIE : ************************** ***** JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI NA ZŁOTY KOLOR. PO UPIECZENIU(...)OSTUDZENIU BISZKOPT PRZECIĄĆ NA PÓŁ. MASA ; *********************** 250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 2 GALARETKI CZERWONE 0,5 L WODY GALARETKI ROZPUŚCIĆ W PRZEGOTOWANEJ WODZIE , ODSTAWIĆ DO LEKKIEGO STĘŻENIA . ŚMIETANĘ UBIĆ DODAĆ TĘŻEJĄCĄ GALARETKĘ . DELIKATNIE WYMIESZAĆ. CIASTO Z GRZEŚKÓW : ************************** * 6 BIAŁEK 2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU 4 WAFELKI GRZEŚKI W CZEKOLADZIE DUŻE BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM DODAĆ STARTE NA TARCE GRZEŚKI , DELIKATNIE WYMIESZAĆ. BLASZKĘ

Sama słodycz i szczypta chili
SEROWE CIASTECZKA Z JABŁKAMI 155

smaczne ciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :).  Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment.  Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia! Składniki: 250 g twarogu 250 g prawdziwego masła 250 g mąki kilka łyżek cukru pudru(...)każde na 16 kawałków. Schłodzone masło możemy posiekać w malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i ser i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je  na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka

Walijskie Pichcenie
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 146

bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 730 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki żytniej(...)Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów.  Podobnie  postąpić z ciastem ze wszystkich stron.   Po  upływie 2,5 godzin ciasto wyjąć z miski , podzielić na dwie części i, na lekko omączonej powierzchni, uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe. Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,    łączeniem do góry

Stare Gary
Dyniowa babka w chrupiącej polewie 185

Powiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik cappuccino 326

stopni C przez 12 – 15 minut. Składniki na poncz: 1 łyżka rumu 2/3 szklanki chłodnej wody 2 łyżki cukru pudru Przygotować poncz: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jeżeli piekliśmy ciasto w całości to należy je przekroić wzdłuż na pół i każdą część nasączyć ponczem osobno. Składniki na krem capupucino do przełożenia: 250 g serka macarpone 250 g śmietany kremówki 3 płaskie(...)sztywno,   wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać. Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową Składniki na krem na górę: 250 ml śmietany kremówki 1,5   łyżki cukru pudru 20 g kawy cappucino

Na słodko lub wytrawnie
DWUKOLOROWE UCIERANE CIASTO Z GRUSZKAMI. WANILIOWO- CZEKOLADOWE 164

wierzch wylewamy masę waniliową. Całość pieczemy przez 55-60 minut w temp 185 stopni C.  Grzanie dół przez 30 minut. Reszta czasu + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie! Nie kroimy nawet gdy jest lekko ciepłe. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bułki do hamburgerów z sezamem 1333

szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. 3. Bułki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około

Szefowa kuchni
Łatwe bułeczki pszenne z prażoną cebulką 94

ciasto powinno być elastycznie i nie przyklejać się do dłoni). Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dodać i wymieszać prażoną cebulkę. Ciasto podzielić na 6 części i formować kule (lekko spłaszczać). Piec 15 minut w 210 stopniach. Opcjonalnie (przed pieczeniem) wierzch bułek można posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami

Di gotuje
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 173

rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze