lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:190/613)

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 197

wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mini pancakes z mąką migdałową 164

resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 126

najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki rabarbarowe 113

Sezon na rabarbar w pełni, więc tym razem muffinki rabarbarowe. Osobiście muszę przyznać, że w tym roku z rabarbaru skorzystałam maksymalnie robiąc tarty, ciasta i kompoty. Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem. SKŁADNIKI 270 g rabarbaru (3 sztuki) 100 g masła 290 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka

Passions hobbies life
Drożdżowy warkocz z kremem czekoladowym 143

jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Przed pieczeniem całość posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem.  Piec około 30-40 minut w 180ºC . Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem pokroić w zgrabne kawałki

Ugotować
Sernik puszysty II 95

Druga wersja mojego ulubionego sernika, równie kremowa, lekka i puszysta. Dodatek kremówki sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej śmietankowe i wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości, gdyż z pewnością zachwycisz nim swoich gości

Milion Smaków
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 208

zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry). Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor. Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi

Nerds Kitchen
Ciasto z kaszy manny z rodzynkami 255

Dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.. Formę natłuścić, posypać kaszą manną, wlać ciasto. Ciasto piec w nagrzanym do 200°C ok 45 - 50 min(dopóki ciasto nie zgęstnieje, a wierzch się zrumieni. Lekko ostudzony można posmarować ulubionym dżemem

kulinarnajamka.blogspot.com
Marchewkowy pudding ze świeżym kokosem 113

Marchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D  Składniki jakie potrzebujemy :  -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe 160

chrupkość skórki) Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki. Tworzymy kulę i odstawiamy na chwilę. Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w rękach nieduże kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blachach. Posypujemy delikatnie cukrem pudrem przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około 25 minut do zarumienienia ciastek, w temperaturze 190 stopni. Smacznego

Słodkie okruszki
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 293

puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować na okrąg o grubości ok 4-5 mm i pociąć na trójkąty.  5. Na szerszym brzegu trójkąta położyć dżem, zwinąć rurkę i zawinąć

Kto ugości moich gości?
Pizza z figami, prosciutto i chutney figowy 120

pracować. Na stolnice wysypać makę, sól wlać w srodek olej i zaczyn drożdzowy. Zagniatając wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć sciereczką i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać  orzeszkami, solą i pieprzem.  Pizzę wstawić do  piekarnika nagrzanego

Gosia gotuje
Placuszki kokosowe 113

pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek). Smażymy je po kilka minut z każdej strony. Gotowe placuszki wykładamy na talerz i podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Krajanka serowo - dyniowa 135

wanilii W międzyczasie przygotować śmietanę:. Wszystkie składniki wymieszać i rozprowadzić na upieczonym gorącym cieście. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Ciasto wystudzić. Schłodzone posypać podpieczonymi okruszkami i lekko docisnąć do masy serowej. Wstawić do lodówki. Schładzać ok. 3 godzin. Pokroić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 121

kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 150 ml śmietanki 30% sól pieprz A jak to zrobić: Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem. Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory. Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać

Kuchnia w opałach