lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:189/613)

Ptyś 187

cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami

Moje domowe kucharzenie
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 167

700g mąki pszennej chlebowej 15g soli 270g wody Sposób przygotowania: Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i zostawić na noc. Rano do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać lekko i zostawić na pół godziny. Następnie wyrobić ciasto w robocie z mieszadłem hakiem 8 minut. Zostawić do pierwszego wyrastania 1,5 godziny. W połowie tego czasu raz złożyć ciasto. Następnie wysmarować naczynie, w którym

W kuchni wieczorem
ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ 573

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole! Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ). Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni! Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej … Wy śmiało

Ostra na Słodko
Bajgle z rabarbarem i chia 147

liście melisy. Gotować aż liście stracą zielony kolor. Wyjąć je z rondla. Dodać cukier. Wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu do rozpuszczenia cukru. Lekko schłodzić i dodać nasiona chia. Wymieszać.    Gdy ciasto wyrośnie, przygotować obwarzanki: Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich wyrabiać chwilę przed wałkowaniem. Rozwałkować na podłużny placek. Ciasto jest dość wilgotne i przykleja

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik Izaura 248

wtedy udał i udaje się do dzisiaj. A do tego jest bardzo smaczny i zdecydowanie warty wypróbowania. Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję. Zachwyci(...)średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno boki smarujemy masłem. Wlewamy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto kupkami nakładamy masę serową. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 80 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie smarujemy sernik ciemną masą odłożoną w szklance, jeśli jest konieczność to delikatnie ja podgrzewacie, żeby była

Made By Mom And Son
Pizza z warzywami 199

Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać olej, szczyptę soli i ciepłą wodę, mieszając do rozpuszczenia drożdży.  Następnie dodać mąkę, zagnieść ciasto.  Odstawić ciasto na 25 minut w ciepłe miejsce.  FARSZ   Warzywa lekko przesmażyć na tłuszczu.  Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, kiełbasę w plasterki, przesmażyć.  Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać razem

Kuchnia Danusi
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 181

żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy(...)cieniej! Radzę skorzystać z linijki i zmierzyć grubość ciasta) i wykrawamy dowolne ulubione formy (Jeżeli planujemy wieszać pierniczki na choinkę, to robimy dziurkę za pomocą słomki do picia w miejscu gdzie będziemy wprowadzali nić). Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wierzch każdego pierniczka lekko smarujemy wodą i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Kruche rogaliki drożdżowe 158

łyżką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka i 4-5 łyżek mąki. Rozmieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę.  Starać się(...)wpływem ich ciepła.  Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce  (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty przepis na dobrą pizzę 197

mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach, rozsypujemy po całej powierzchni pizzy. 9. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-18 minut, aż ciasto wyrośnie a ser się stopi i lekko zrumieni. SMACZNEGO

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka z bezglutenowych płatków owsianych z jajeczkiem czekoladowym. 148

wanilią i masłem na krem, następnie dodać śmietanę, płatki owsiane i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dobrze wymieszać najlepiej ręką.Ręce maczać w wodzie, nabierać porcję ciasta i formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lekko rozpłaszczając. Jajeczka czekoladowe przeciąć na pół i wcisnąć w środek ciastka.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 20 minut. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mini bułeczki - koreczki 2901

mleko, rozpuszczone i ostudzone masło. Jajko dokładnie roztrzepujemy, do ciasta dodajemy 1 łyżkę, resztę zostawiamy do smarowania. Wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Studzimy. 3. Bułeczki przekrawamy na pół. Sałatę i szynkę rwiemy na małe

Szefowa kuchni
Pączki z czekoladą 153

dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać , na każdej spłaszczonej kulce , położyć po jednym okienku czekolady, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki

Kuchnia Danusi
Knedle z bułki tartej 106

łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić. Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać. Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle. Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut. Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać. Podawać jako dodatek do mięs

królestwo garów
Lekki piernik 162

zetknęłam się z przepisem na proste i szybkie ciasto, które zostało nazwane ciastem mlecznym. Po jego przygotowaniu w cieście nie znalazłam nic co by przypominało smak ciasta mlecznego, lecz bardziej pasowała mi nazwa lekki piernik. Zawsze na święta przez ponad tydzień czasu przygotowuje piernik, który po upieczeniu zachowuje świeżość do 4 tygodni, […] The post Lekki piernik appeared first

Magiczny Garnek
Drożdżowe Racuchy z Jabłkami 128

skórki, usuwamy gniazda i kroimy w plasterki. Pokrojone plasterki możemy delikatnie podsmażyć na patelni bez tłuszczu ale niekoniecznie. Blat oprószamy mąką. Naoliwioną łyżką nabieramy porcje ciasta i układamy na blacie, zachowując odstępy. Lekko spłaszczamy, tak, żeby w każdy placuszek włożyć 2-3 kawałki jabłka. Pozostawiamy do podrośnięcia na około 15 minut. Następnie smażymy racuchy (zaczynamy od tych już podrośniętych

Made By Mom And Son