lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:183/613)

Tarta Truskawkowa Chmurka 199

mojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód

moj przepis na
PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 149

końcówki, zetrzeć je tarce o grubych oczkach, dodać także drobno startą marchewkę (mnie to umknęło), lekko posolić, wymieszać i odstawić na ok.10 minut. Następnie odcisnąć lekko nadmiar płynów, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, moje były ok. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Można

Smaczne Zdrowe
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 186

wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć

Tradycyjna Kuchnia
Słodko- słone ciasto czekoladowe 117

przez mgłę  mój wzrok jest wykończony, ale to jeszcze nie koniec pracy.. ah sesja, sesja nadciąga Co do przepisu ciasto ma w zasadzie słodki smak jednak wyczuwalna jest lekko słona nuta w związku z użyciem słonawego serka wiejskiego, pewnie nie każdemu przypadnie ten smak do gustu bo jest po prostu specyficzny ;) ciasto jest bardzo wilgotne

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tort piankowo truskawkowy 424

zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo prosta i lekka. Całą pracę wykonają za nas… truskawki. Przepis na ciasto biszkoptowe wykorzystałam ze starej książeczki „Przyślij przepis” (Pani Karoliny Marciniak z Głogowa). Często z niego korzystam, jest naprawdę niezawodny. Ciasto zawsze się udaje, jest równe

mojewypiekiinietylko
Racuchy z jabłkami 238

dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i … zjadamy Smacznego

Oryginalny smak
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 123

zakręt przesuwające się przedmioty w bagażniku i obawa aby wszystko dowieźć w stanie nienaruszonym. Przyjazd na miejsce zbiórki 9:05 No i w tym momencie zapomniałam o zmęczeniu, lekko opadł stres i dotarło do mnie, że to już dziś. Po wielu tygodniach przygotowań, ustaleń, negocjacji, kulinarnych testów...... za trzy godziny rozpocznie się:  ŻARŁOSTACJA 2 - JESIENNE KLIMATY Szybkie rozkładanie stołów(...)czasie przygotować nadzienie. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, posypać cukrem i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze

Kuchnia w opałach
Islandzkie słodycze, wegańskie brownie i pinacolada 150

dodatku jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko cierpliwie podążać za przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy(...)wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej  misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę

Qlinarnie i Qlinarnie
Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód 278

stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko trzech bazowych składników. Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają(...)mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji Banana rozgniatamy widelcem w misce  Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 10-15 minut w 180°C Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska

peanutbuttermonster
Migdałowiec 234

czasie masło roztapiamy na patelni i dodajemy cukier i mleko. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy migdały i wszystko razem gotujemy aż masa lekko nie zgęstnieje. Gotową możemy wlać na ciepłe ciasto i zapiec je jeszcze raz przez około 15 minut. Masa jest dosyć rzadka więc należy uważać aby nie spłynęła nam z ciasta (polecam zabezpieczyć boki ciasta papierem. Gotowe ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bułgarska banica 193

jego braku, da się to również zrobić łyżeczką. Tak przygotowane ciasto włożyłem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na 40 minut. Kiedy nafaszerowane ciasto umieściłem już w piecu przygotowałem doskonale pasującą do tego dania prostą sałatkę. Liście sałaty rzymskiej porwałem na mniejsze części i włożyłem je do miseczki. Dodałem do nich 500 gram pokrojonych w ćwiartki(...)łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona od góry i chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób zbliżony do sposobu krojenia pizzy

Wyprawy kulinarne
Eklerki dulce de leche 137

rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowując odstępy, bo ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparować) i piec 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe eklerki przeciąć wzdłuż na pół zagotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z płatkami śniadaniowymi 112

Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną

Tradycyjna Kuchnia
Piankuś wg s. Anastazji 215

żółtku i po 2 łyżki cukru. Zmniejszam obroty miksera na drugi stopień i przesiewam delikatnie mąkę wymieszaną z kakao do masy jajecznej.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę(...)rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość  płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą

Ciasteczkowy Potwór
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 205

suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty. 6. MORELE (3 min) Owoce myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki(...)masy serowej (do około ¾ wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki. 9. PIECZENIE (15 min) Gotowe tartaletki ostrożnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min do ścięcia się masy oraz lekkiego zarumienienia jej wierzchu. PODANIE Po upieczeniu

Nerds Kitchen