lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:178/613)

Paszteciki z pieczarkami 132

łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml mleka lekko ciepłego, 50 g roztopionego masła, 5 g suchych drożdży dodatkowo : 1 żółtko do smarowania + tymianek lub czarnuszka do posypania pasztecików Farsz: min. 500 g drobno pokrojonych pieczarek, 1 cebula, olej/ masło klarowane, sól, pieprz tymianek Wszystkie składniki ciasta, prócz masła umieścić w misie miksera i wyrabiać z 5 minut, następnie(...)tymiankiem. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem dłoni, wyciągamy na blat i dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie na prostokąt - o wymiarach mniej więcej 35 na 20 cm. Na środku, wzdłuż ciasta wykładamy połowę farszu, na który zakładamy najpierw jedną część ciasta, potem przykrywamy drugą. Przekładamy ciasto złączeniem do dołu, a boki ciasta podkładamy

Plate of Joy
Sernik wg Agnieszki . 343

miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie

Kulinarny karnet Christophera
Pączki tradycyjne 146

Tłusty Czwartek, bez pączków się nie obejdzie :) Każdy pewnie ma swój ulubiony, sprawdzony przepis. Ja podaję swój, który polecam, bo pączusie wychodzą bardzo dobre - miękkie, lekkie i nie nasiąkają tłuszczem. Składniki na ok. 20 pączków: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę 1/2 kg mąki pszennej tortowej 5 dkg świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 5 żółtek 1/2 szklanki cukru(...)grubości ok. 1 cm. Na jednej połowie  kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy  ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka. Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować i w ten sam sposób wycinać

Maślane ciasteczko
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 179

córki, więc postanowiłam zrobić ciasto  w naszych ojczystych barwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z brzoskwiniami i pianką 172

świeże pozbawione skórki lub z zalewy Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: cukier, wodę i margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy. 2. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami, mąką, proszkiem, roztopioną margaryną z cukrem i aromatem. Miksujemy do połączenia składników. 3. Ciasto wykładamy

Kuchnia domowa Ani
ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł 632

Znowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki(...)ciasto, możemy pomagać sobie papierem (ciągniemy za papier, wtedy ciasto równomiernie będzie się rolować). 8. KROJENIE (1 min): rulon z ciasta kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem blaszce i możemy je lekko spłaszczyć łopatką. 9. PIECZENIE (12-15 min): do nagrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, najlepiej na termooobiegu

Nerds Kitchen
Szarlotka polska 324

masło i dorzucić jabłka.  Podsmażać przez chwilę mieszając.  Dodać cukier, wymieszać i nadal smażyć (jabłka powinny się lekko karmelizować).  Pod koniec duszenia dodać przyprawy i wymieszać.  (moje jabłka zachowały swój kształt, ale były miękkie). Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze.  Nakłuć widelcem i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut.  Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka.  Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto.  Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut.  Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni
Birthday cake today 150

była lekka, pyszna lekko słodka lekko kwaskawa i w żadnym bądź razie nie była sucha... Cala zatopiona w krwisto czerwonym truskawkowym sorbecie... Mniam... Więc jak to jest? można lekko i bezglutenowo? bezjajecznie? a jednak bajecznie? :) Mam nadzieję, że pokochacie je tak samo jak ja :D Składniki: 150 g mąki Shar bezglutenowej (tej z ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej(...)widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy 25 min w 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Enjoy

Lajtkraft food intolerance
Babka czekoladowa 110

bloga moich świątecznych propozycji - chcę abyście mieli jak największą możliwość wyboru, najbardziej Wam odpowiadających potraw. Dziś chciałabym zaproponować Wam idealną czekoladową babkę - dlaczego twierdzę, że jest idealna? Jest lekko chrupiąca na zewnątrz i cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?" Składniki : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej(...)dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Do drugiego naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 149

taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki w środku, a chrupiący na zewnątrz.  Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około(...)obsypać resztką startego sera. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 50 minut. Chlebek powinien być ładnie zrumieniony. Przestudzić na kratce, można podawać lekko ciepły.  Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik "Laska Mikołaja" 163

kolejnym blatem, lekko dociskając. Drugi przełożyć rozwałkowaną masą marcepanową. Przykryć kolejnym blatem, lekko dociskając. Trzeci posmarować resztą powideł śliwkowych i przykryć go ostatnim bletem, również lekko dociskając. Teraz przystępujemy do wycinania kształtu laski. Ułożyć ciasto w pionie i wyciąć dół od pasującego średnicą talerzyka (fot.1) . Następnie wyciąć środek, również zachowując niewielkie zaokrąglenie (fot.2) . Na koniec odciąć kawałek ciasta z prawej

Świat Ciasta
Ciasto kruche z jeżynami oraz budyniową pianką 158

Maślany kruchy spód, lekka jak chmurka budyniowa pianka wraz z zatopionymi w niej kwaskowymi jeżynami i oto mamy pomysł na szybkie domowe ciasto. Przepis na nie znalazłem na Moich Wypiekach , szukając sposobu na wykorzystanie góry jeżyn, które znalazły się w mojej kuchni. Idealne na deszczową niedzielę! <3 Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła

Food Square
Cygan 241

Cygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25 dag cukru pudru 6 żółtek 10 dag płynnego miodu 30 dag zmielonego maku 5 łyżek kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać miód

Apetyczna babeczka
Truskawkowe rafaello 167

pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody (wg przepisu na opakowaniu) i lekko przestudzić. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek(...)Następnie dodać rozpuszczone  ( o letniej temperaturze) galaretki cały czas przy tym miksując na niskich obrotach. Na koniec dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać z kremem. Lekko tężejący krem wyłożyć na upieczony biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki, by krem dobrze zastygł. Krem adwokatowy: 250 ml śmietanki 30%; 1 śmietana w proszku "Śnieżka"; 125 ml adwokata; 80 g ciastek biszkoptowych

In my kitchen
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 276

jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso.   Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem(...)mięsa. Jeśli potrzeba – dosypcie jeszcze mąki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni olej rzepakowy – powinno być go tyle, by sięgał do połowy wysokości piersi. Zamaczamy piersi najpierw w cieście, następnie w zmielonej na płatki bułce, lekko ją przyklepując. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do mocnego zezłocenia panierki, co jakiś czas obracając mięso dla równomiernego smażenia. Podajemy kaczkę od razu

Karo in the Kitchen