proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać. Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić(...)Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową. 3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć. 4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta. Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiczekoladowej - 40 g masła - 1 łyżka mleka Kilka sztuk posiekanych pistacji do posypania ciasta. Na początek rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i przez 6 do 8 minut prażę na blaszce orzechy, laskowe i pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba lekko złuszczyć spieczoną łuskę, pokroić raczej drobno orzechy i wymieszać(...)delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi pistacjami. Słodko-gorzki, lekko słonawy dzięki pistacjom smak brownie - doskonałe towarzystwo dla noworocznej kawy. Uwielbiam ten smak! Uszczęśliwcie się! Szczęśliwego Roku! #brownie #ciastoczekoladowe #pistacje #itbmtt
I tu będę miała takie tePyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie(...)zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Pychotka!:) Źródło przepisu: Moje wypieki
In my kitchendodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Ciastkozercyszybko zagniatamy. Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około 30-40 minut do lodówki przed wycinaniem ciasteczek. W zależności od tego co przygotowujecie, czas
Słodkie Przyjemnościopadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy blendera, przygotować posypkę. Krokantem obsypać brzegi tortu. Tak przygotowany tort pozostawić w lodówce na min. 12 h. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comcynamonem. ( kasza manna wchłonie nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach(...)podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków
Przepisy i porady kulinarnedodajemy masło i dalej wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części, wykładamy na oprószony mąką blat (1 łyżką mąki), lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy. Masa serowa: 400 g sera białego, twarogowego 2 żółtka 2/3 szklanki cukru otarta skórka z cytryny(...)przekładamy do miski, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie dosypujemy cukier i skórkę z cytryny, odstawiamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka : 50 g masła 1o0 g maki 60 g cukru Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy
Słodkie Przyjemnościtemperatury 180 o C i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h). 5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych
coolinarnastrefa.blogspot.comKiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady
Ala piecze i gotujeNajlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam! Przepyszne, lekkie, w sam raz słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :) SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)między owocami). Przykryć drugą połową biszkoptu. 5. Polewa : masło rozpuscić, dodac cukier i mieszać aż sie rozpuści. Dodać kakao i śmietankę, mieszać aż powstanie gładka polewa. Wylać ją na ciasto. 6. Wiórka kokosowe zezłodzić na suchej patelni. Dodać cukier, wymieszać. Wysypać na ciasto. Całość odstawić do lodóki do stężenia
Kto ugości moich gości?Dzień trzeci mojego pierogowego szaleństwa. Jak zrobić ciasto na pierogi zapewne już doskonale wiecie, dlatego szybko przechodzę do kolejnej propozycji farszu. Myślę, że ta propozycja przekona nawet tych, co twierdzą, iż nie lubią szpinaku. Dzień(...)masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną na wierzch. Można je podawać z odrobina naturalnego jogurtu lub z podsmażoną cebulką
Kuchnia w opałachmarchewkowe, a okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to). Taki słodycz idealnie
Symfonia Smakówprzykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić
Praktyczna pl