lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:170/613)

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 195

podwoić swoją objętość. Pieczarki kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. na patelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowe Piwny Bambo 401

chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do skosztowania go czym prędzej! Polecam na karnawał i nie tylko!  Jeszcze(...)Dodajemy kremówkę i miksujemy na jednolitą lejącą się konsystencję. Na koniec dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. 4/ Układamy papier do pieczenia na blaszkę i przelewamy do formy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Ślimaczki z budyniem i malinami 117

bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał

dom-agi.pl
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 187

stopniach 15 minut podpiekamy ciasto, następnie wylewamy jabłka i na czas przygotowywania budyniu odparowujemy je w piekarniku, po wylaniu budyniu - pieczemy pół godziny. Delikatny mus, lekko twardawy ale wciąż kremowy budyń i kruchutkie, korzenne ciasto potraktowane od góry cukrem pudrem to... rozkosz sama w sobie. Zniknęła szybciej niż została wymyślona. W całym domu pięknie pachniało. Trudno było ten aromat przypisać(...)uprawiana obecnie w Indiach i Cejlonie. Kardamon dojrzewa przez trzy lata, a później owocuje przez 10-15 lat. Wykorzystywany jest w hinduskiej medycynie (ajurveda). Posiada aromatyczny, gorzko-ostry smak, lekko eukaliptusowy aromat z nutą cytryny. W kuchni arabskiej używany jako dodatek do gorących napojów (herbaty, kawy), wzbogaca smak dań ostrych oraz słodkich. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Działanie: - używany

Wypisz Wymaluj
Owsiano-kukurydziane mufinki z borówkami 184

mokrymi - i już. To, że siłą rzeczy są wysztukowane, sprawia, że  jestem w stanie zachować umiar, co absolutnie nie ma miejsca w przypadku ciast. I jeszcze jedno… najlepsze są tuż po upieczeniu, lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe. Szczególną przyjemność sprawia mi zjadanie ich na śniadanie, sama nie wiem dlaczego. W tym przepisie gwiazdą jest mąka kukurydziana, która nadaje babeczkom(...)mieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta połowę borówek i delikatnie je wmieszaj. Przełóż ciasto do foremek i ozdób wierzch mufinek resztą borówek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min. Po wyjęciu przełóż mufinki na metalową kratkę i lekko przestudź, zanim zaczniesz pałaszować. 12 mufinek

Roślinna - blog wegański
TORT WIŚNIOWY 157

proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą.  Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut.  Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort.  Przekroić biszkopt na połowę.  KREM  Galaretkę rozpuścić(...)Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową.  3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć.  4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną i posypać okruszkami startymi z ciasta.  Wierzch tortu udekorować całymi wiśniami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Best brownie ever :) :) :) 106

czekoladowej - 40 g masła - 1 łyżka mleka Kilka sztuk posiekanych pistacji do posypania ciasta. Na początek rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i przez 6 do 8 minut prażę na blaszce orzechy,  laskowe i pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba lekko złuszczyć spieczoną łuskę, pokroić raczej drobno orzechy i wymieszać(...)delikatnie, a następnie polewam polewą. Wystarczy po prosty mocno mieszając rozpuścić kuwerturę lub kawałki czekolady z masłem i łyżką mleka, odrobinę przestudzić wylać według upodobań na ciasto i posypać pociętymi pistacjami. Słodko-gorzki, lekko  słonawy dzięki pistacjom smak brownie - doskonałe towarzystwo dla noworocznej kawy.   Uwielbiam ten smak! Uszczęśliwcie się! Szczęśliwego Roku! #brownie #ciastoczekoladowe #pistacje #itbmtt

I tu będę miała takie te
KOKOSOWY SERNIK KRÓLEWSKI 9033

Pyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie(...)zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić. Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową. Pychotka!:) Źródło przepisu:  Moje wypieki

In my kitchen
Proste ciasteczka czekoladowe 195

dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Ciastkozercy
Kukurydziane kruche ciasto - bez glutenu 160

szybko zagniatamy. Jeżeli przygotowujecie kruche spody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około 30-40 minut do lodówki przed wycinaniem ciasteczek. W zależności od tego co przygotowujecie, czas

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 425

opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)żałować). Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa 30g masła 120g czekolady Masło roztopić. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej, aksamitnej polewy. Od razu polać nią ciasto. Dekoracja orzechy laskowe Orzechy laskowe uprażyć chwilę na patelni. Następnie przy pomocy blendera, przygotować posypkę. Krokantem obsypać brzegi tortu. Tak przygotowany tort pozostawić w lodówce na min. 12 h. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sękacz jabłkowo - bananowy. 145

cynamonem. ( kasza manna wchłonie  nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ) Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao,zagniatamy aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach(...)podanych składników ubijamy pianę,białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek,tylko teraz oczywiście już bez dodawania kakao. kroimy go w plasterki w kształcie sęków

Przepisy i porady kulinarne
Strucla serowa 139

dodajemy masło i dalej wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne. Ostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Gotowe ciasto, dzielimy na dwie części, wykładamy na oprószony mąką blat (1 łyżką mąki), lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy.  Masa serowa: 400 g sera białego, twarogowego  2 żółtka  2/3 szklanki cukru  otarta skórka z cytryny(...)przekładamy do miski, dodajemy żółtka i mieszamy, następnie dosypujemy cukier i skórkę z cytryny, odstawiamy.  Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka : 50 g masła 1o0 g maki 60 g cukru Robimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy

Słodkie Przyjemności
Orzechowa szarlotka 374

temperatury 180 o C i lekko zapiec spód. Na podpieczony spód wyłożyć wystudzony mus jabłkowy a następnie zetrzeć na tarce resztę ciasta na wierzchu szarlotki. Dodatkowo na kruszonkę wysypałam posiekane grubo orzechy włoskie. Piec do lekkiego zbrązowienia (piekłam ok. 1h).  5. Szarlotkę można podawać oprószoną lekko cukrem pudrem jeśli lubimy słodsze wypieki lub z kulką lodów waniliowych

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kubanka 14587

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady

Ala piecze i gotuje