150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Mus porzeczkowy: 1/2 kg czerwonych porzeczek, 250ml soku z czarnej(...)owoców zmieszać z 200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkościWykonanie Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając mleka , kiedy ciasto mamy dobrze zagniecione , podsypujemy dno miski , oraz wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto
Mój Smakprzełożyć do uprzednio nasmarowanej tłuszczem formy. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać aż ostygnie i lekko stwardnieje. Smacznego. Drugi przepis na marchewkowe ciasto bezglutenowe o zapachu pomarańczowym. Potrzebne nam będą : 250 g marchewki (3 średnie marchewki), 1 pomarańcza, 5 jajek, 20 g masła, 200 g cukru
MODA NA BIOwstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru. Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście
UgotujmyTo.plciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru
Walijskie Pichcenieciasto, tak aby pokryło całą powierzchnię patelni, ale nie było zbyt grube. Gdy zacznie się ścinać po bokach, naleśnika należy odwrócić na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony. Czynność powtarzamy do wyczerpania całego ciasta. Na naleśniku układamy twaróg, powidła śliwkowe, zawijamy i gotowe. Smacznego
Zgrabne GotowanieWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko bananowy aromat no i szybki czas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka(...)otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, lekko studzimy i dodajemy do 1-wszej miski. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki, potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Szybko Tanio Smaczniesposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie się. Zapraszam na Ciasto z porzeczkami
Słodkie PrzyjemnościOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć
Kulinarny karnet Christopheramasło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość. 2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować
Apetyczna babeczkagłębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy. Każdą połowę ciasta podzielić na 4 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Gotowe rozwałkowane 4 wałeczki u góry połączyć ze sobą i zapleść z nich(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić, połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz mąką i ręką wyrobić a następnie pokruszyć ciasto. Gotowe chałki wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePuszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam! Biszkopt (na formę 22 x 32 cm) : 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej(...)soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier
Food Squareskładników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję wieczorem. Rano formuje bułeczki, pozostawiam do lekkiego napuszenia, nakładam nadzienie i posypuję kruszonką. Zanim Dzieci będą gotowe do szkoły mają świeże, pachnące i przepyszne drożdżówki(...)Ciepłe masło, mleko, cukier, jajko oraz żółtka wymieszaj razem w misce trzepaczką. Dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, dlatego możesz podczas wyrabiania podsypywać je lekko mąką. Uformuj kulę i przykryj miskę folią aluminiową, bardzo szczelnie, a następnie wstaw do lodówki na noc na wyrastanie. Jeśli chcesz cieszyć
Słodko-Słony Świat Ilonydodajemy po jednej łyżce budyniu (z pozostałej 1/3 części budyniu). Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto(...)okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy krem budyniowo-maślany zostawiając ok. 3-4 kopiate łyżki na dekoracje tortu i posypujemy połową pokrojonych brzoskwiń - lekko dociskamy je do masy. Na krem kładziemy środkowy krążek ciasta, ponczujemy i wykładamy masę budyniowo-śmietanową oraz pozostałe pokrojone brzoskwinie, które znów "wciskamy" do kremu. Przykrywamy górną częścią tortu. W takiej postaci tort umieszczamy
Słodka Stronajajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja 22 x 23 cm). Ser biały rozgniatamy jak najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków(...)kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut
Czary - gary w kuchni