niespodziewanych gości. Smakuje i dużym i małym. SKŁADNIKI: ciasto francuskie ser żółty (w plastrach lub starty) szynka kawałeczek papryki czerwonej (może być konserwowa) keczup 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować . Posmarować cienko keczupem (np. pędzelkiem silikonowym) . 2. Wzdłuż dłuższej krawędzi układać pasami szynkę i ser. 3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę
Kto ugości moich gości?wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :) Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam do tego panie
Zdrowie na języku :Pciasto. Odstawić na ok 45-60 min. w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, lekko posolić. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyłożyć nim dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować koncentratem i posypać pozostałymi dodatkami. Przyprawić oregano. Pizzę piec ok 20 min w 180st
Smakołyki Asidokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez
Mania Gotowaniadokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie dociskając go do ciasta. Pieczemy przez
Mania Gotowaniabiałkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku) a następnie wylej resztę ciasta. Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru. Smacznego
Słodkości i nie tylkoZdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki(...)rozgrzanego do 220 stopni, ale UWAGA - już po 5 minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa
I tu będę miała takie teproszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekrnika nagrzanego na 170 C i piec ok 40 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Jeśli bardzo wyrosło ściąć nieco wierzch aby było równe. Lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w plasterki i gęsto ułożyć na cieście. Zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Monia miesza i gotujesoli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym
Aga w kuchniWyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta za pomocą ostrego noża lub żyletki zrobić krzyżyk (niezbyt głęboki). 5. Piec w temp 200 st. C do momentu aż skórka będzie brązowa
A Ty Smakuj MnieCiasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik) Składniki: Biszkopt: 6 jaj (oddzielnie białka
IMPRESJA SMAKUKulinarnych, organizowanych tym razem w formie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami. Składniki : 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 5 jaj 3/4 szklanki jogurtu greckiego
Słodkie Przyjemnościsoli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym
Aga w kuchniściereczką, aż podrośnie. Znów jakieś 30-40 minut. W tym czasie gotujemy nasz budyń, ale na 350 ml mleka. Czekamy, aż ostygnie. Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcję. Robimy kulkę, kawałeczek odrywamy na dodatkowe paski. Resztę lekko spłaszczamy, robimy wgłębienie i nakładamy łyżkę budyniu. Na wierzchu doklejamy, trzy paseczki ciasta, aby stworzyć paseczki. Dobrze doklejamy. Znów odstawiamy i nakrywamy. Czekamy
Moje pyszne gotowanieformy pokruszyć około 2/3 schłodzonego ciasta - kruchy spód podpiec w 180 stopniach przez 20 minut - podpieczone ciasto ostudzić MASA JABŁKOWA - starte jabłka przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i masło, smażyć przez kilka minut, aż składniki połączą się, a sok lekko odparuje - do gorącej masy jabłkowej dodać cynamon i proszek budyniowy, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - boki tortownicy(...)ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę. Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców, konieczne może być zmniejszenie ilości cukru dodanego do masy jabłkowej
Smakołyki Berenikiobrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli, lekko posolić (szybciej puszczą sok). Podsmażyć razem, aż odparuje sok z pieczarek i zmniejszy się ich objętość. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego(...)bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką z brzegów. Lekko wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (1-1,5 godziny). Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić
Pełny talerz