lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:168/613)

Pizza z kalafiora 230

dodać całą puszkę pomidorów.    Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty.      Ciasto Kalafior  porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.      W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony(...)miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.     Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go tłuszczem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm.    Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty

Cukier&Puder
Ciasto mleczne 491

Ciasto mleczne... Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł. Tanie i proste w wykonaniu. Idealne do kawy!   Składniki: 250 g margaryny; 1,5 szklanki białego cukru; 1,5 szklanki mleka; 4 szkalnki mąki pszennej; 1 łyżka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 2 łyżki powideł śliwkowych; 3 jaja; 1 łyżka cynamonu.  Sposób(...)kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła). Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić

Gospodyni Miejska
Lamington, czyli kostka kokosowa 200

suchego patyczka".  Wyjmujemy i   pozostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy  polewę zagotowując w rondelku wszystkie składniki. Polewę odstawiamy na 10 minut aby ostygła i lekko zgęstniała. Wiórki kokosowe przesypujemy na talerz. Ciasto kroimy na kwadraty. Jeśli chcemy przełożyć kwadraciki marmoladą, to przekrajamy każdy wzdłuż i smarujemy. Każdy  kwadracik zanurzamy w polewie z obu stron, następnie wkładamy do kokosu

Mania Gotowania
Jak rozdzielić pozlepiane ze sobą bakalie np. rodzynki, daktyle, figi itp. 89

łatwo można było rozdzielić pozlepiane ze sobą bakalie ( rodzynki, daktyle, figi itp. ), które chcemy dodać do naszych ciast, wystarczy włożyć je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie palcami je rozdzielić.   Warto pamiętać o tym gdy nasze bakalie , które chcemy dodać do naszych ciast są pozlepiane ze sobą i trudno nam je rozdzielić

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie środy - puszyste ciasto z truskawkami 144

dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu. Puszyste ciasto z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 141

jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Morelowe ciasteczka na Walentynki ( test wałka do ciasta ) 131

Dostałam do przetestowania wałek do ciasta z foremkami od Tupperware. Wałek jest bardzo lekki, ale w środku jest pusty. Można do niego nalać zimnej wody a dzięki temu świetnie nadaje się do wałkowania ciasta bo ciasto mamy cały czas schłodzone podczas pracy z nim. Wałek dodatkowo ma dwa komplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości

Ewa w kuchni
Idealna polewa czekoladowa do ciast 10866

idealnego.   Polewa ma apetyczny, mleczny kolor i błyszczący wygląd.  Ze względu na dodatek żelatyny jest lekko giętka, tak że nie kruszy i nie łamie się przy krojeniu.  Jest gęsta i szybko się ścina przy stygnięciu.  Grubo oblepia ciasto. Aksamitna w smaku. Składniki na 2 keksówki - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH):  1/2 kostki margaryny - u mnie(...)podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę i podgrzewać, ustawicznie mieszając do połączenia składników.   Zdjąć z palnika i przestudzić (polewa ma być lekko ciepła). Stopniowo dodawać śmietanę, roztrzepując ją z pozostałą masą trzepaczką. Ciasto, po polaniu polewą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki, do kompletnego zgęstnienia polewy

Grunt to przepis!
Mona de Pascua 178

dodatków, zdobień, przypominające często torty o nietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :) Składniki na tradycyjną Monę z Walencji: 400 g mąki 7 g suchych drożdży(...)zrobić rozczyn z mleka, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru, odejmując oczywiście te ilości od ogólnego przepisu. Następnie należy do mąki dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Zajmuje to około 5 minut. Ciasto nie powinno być kleiste, lecz bardzo miękkie i sprężyste. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę i umieszczamy ją w misce przykrytej ściereczką. Miskę zostawiamy

Food Square
Torcik Cappucino 279

espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej! Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania(...)się rozpuściła. Następnie dodajemy śmietanę śnieżkę i ubijamy na najwyższych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao

Wędrówki po kuchni
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 152

Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem  będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą(...)masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.  Następnie  na stolnicę wysypujemy resztę

Mia Cucina Sofieta
Wegański tort z malinami 168

upieczeniu możesz ściąć górę, ja studzę ciasto „głową” na dół na kratce i w ten sposób górka lekko się spłaszcza). PO wystudzeniu (oczzywiście ja nie czekam aż wystygnie) przekrój ciasto na dwa blaty. Poniżej zdjęcie połowy ciasta z dodatkiem karobu przed upieczeniem i po upieczeniu. Składanie tortu. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem, na to idzie krem, maliny

greenscarf
Szparagi w cieście francuskim 136

nich tak, jak ja i nie będziecie mieli dość! Dziś kolejna dość prosta wariacja ze szparagami w roli głównej. Tym razem w cieście francuskim, z szynką serrano, parmezanem i czarnuszką, która dodaje całej przekąsce lekko pikantnego charakteru! Zobacz również inne przepisy na -----> SZPARAGI Szparagi w cieście francuskim - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 8 szparagów 8 plastrów surowej szynki dojrzewającej

Moje Qulinaria
Szarlotka owsiano - razowa 195

zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni

Anioły w kuchni