lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:160/613)

Sernik idealny z kajmakiem 156

rodzaju wypieku, dwie lewe ręce.  Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu  1 1/4 szklanki cukru(...)puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 405

powodu, że bywa kapryśne. Jednym się udaje innym nie – „częstując” zakalcem. Zainspirowana zdjęciami Pauliny postanowiłam jednak zmierzyć się z tym „potworem”. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem. Poniższe składniki, w moim wypieku, zwiększyłam o połowę i lekko zmodyfikowałam przepis. Składniki: - 4 jajka - 1 szkl. jogurtu naturalnego (grecki) - 2/3 szkl. oleju (z pestek winogron) - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka(...)wiórkami kokosowymi. Układamy przygotowane brzoskwinie i posypujemy kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 ° C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam

mojewypiekiinietylko
Drożdżówka z Rabarbarem i Truskawkami 120

truskawki i rabarbar gotujemy około 2 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę

Made By Mom And Son
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 209

stron mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu. Rozwałkowane płaty makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić

Smakowy Raj
Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami 338

Ciasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek  chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 238

lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano

Zofiana
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 143

pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 140

delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki.    SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki(...)wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik z jagodami 124

cukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych jagód z cukrem Przygotowanie Ciasto zagnieść i odsstawić do lodówki na 15 minut. Podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni,aż lekko się zrumieni. Jajka utrzeć z cukrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny.  Odmierzyć 4 łyżki masy(...)wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45-60 minut - jeśli ciasto kruche zacznie się za bardzo rumienić trzeba przykryć folią aluminiową

Kulinarne Inspiracje
ciasto dyniowe z serkową galaretką... 129

blaszki wyjąć jak będzie wystudzone galaretkę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody i ostudzić, serek homogenizowany waniliowy wymieszać rózgą z galaretką i schować do lodówki do lekkiego stężenia tężejący serek rozsmarować na cieście dyniowym i schować do lodówki na godzinę ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i pyszne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek z mlekiem w proszku 282

110g masła,  150g cukru,  łyżka cukru waniliowego. Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Ciacho malinowo-kakaowe 154

tartą . Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao. Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę. Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny . Teraz jeżeli są kwaśne posypujemy lekko cukrem. Pieczemy  ok .35 minut/200 st. Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy. Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka, gruszki

Pasje Jolki
PIEROGI Z JAGODAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

Sezon jagodowy w pełni. Jak co roku nie mogło zabraknąć uwielbianych przez nas pierogów. Ciasto zawsze robię " na oko " , tym razem wszystko odmierzałam. Uwieczniałam też każdy etap wykonania na zdjęciu, niestety okazało się , że przez roztargnienie nie było w aparacie karty...:-( I tak oto zdjęć przygotowywania brak. Mam nadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe(...)wanilią lub cukier waniliowy Masło stopić, lekko przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem w misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy

Smaczne Zdrowe
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 261

ozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu ( często do późnych godzin nocnych) - bezcenny... W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki . I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka(...)Ciasto można wyjąć z lodówki kilka minut przed wałkowaniem.  Ja wałkowałam zimne , prosto z lodówki, było mniej klejące. Przy ogrzaniu zaczynało się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg

Smaczne Zdrowe
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 200

łyżeczki. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier, wciąż ubijając. Pianę ubić ponownie na sztywno, ale może się ona lekko przesuwać po ściankach miski. 2/3 ciasta zużyć do wyłożenia formy. Polecam zrobić niewielki rant wokół, by sok nie wylewał się z szarlotki na zewnątrz. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Równo

Weekendy w domu i ogrodzie