lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:153/613)

Puszysta Drożdżówka z Kruszonką 290

rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki(...)miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: Pod koniec wyrastania ciasta robię kruszonkę, na blat wysypuję mąkę, cukier dodaję masło i pocierając składniki dłońmi łączę

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 303

ponownie podgrzać, proszek budyniowy rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do gorącego musu, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, krótko gotować, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy - gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym - pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego - ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć(...)środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać" - placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto na bokach do upieczonego już brzegu - piec w 180 stopniach przez 40-45 minut do lekkiego zrumienienia, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Bereniki
Bułki do hamburgerów 168

minut). Przekładamy do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Po tym czasie ciasto kroimy na 8 równych części. Formujemy kuleczki i układamy na lekko natłuszczonej blaszce w sporych odstępach, porządnie zgniatamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. 3. Żółtko mieszamy z łyżką mleka. Wyrośnięte

My Culinary Art
CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE Z MALINAMI 355

cukier), roztopiony letni olej kokosowy i lekko ubić. Następnie wlewamy 1/3 płynnych składników do suchych i mieszamy łyżką, następnie dodajemy kolejną część składników płynnych i mieszamy na niskich obrotach miksera. Dodajemy ostatnią część składników płynnych i mieszamy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Gdy składniki się połączą przestajemy mieszać. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy(...)pieczemy ok.30 minut na programie góra-dół. Do suchego patyczka. W rondelku roztopić na malutkim ogniu olej kokosowy i pokruszoną czekoladę z dodatkiem kremówki. Lekko przestudzić i polać nią jeszcze letnie ciasto. Ja dodatkowo posypałam płatkami czekoladowymi (wege, z ksylitolem). Idealne do jesiennej kawki. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 902

sernik stężeje przygotowujemy polewę: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi.       Moje posty

Słodka Strona
Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym 225

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój).   Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko

Di gotuje
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 183

metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było to potrzebne

Smaczne Zdrowe
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 416

tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli(...)boki tarty. Nakłuć gęsto widelcem (tak co pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki . Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę

Moja Delicja
Ucierana szarlotka 207

mieszając. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową.     Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 96

ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki! U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;) Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne … lekkie … a znika w tempie błyskawicznym jeszcze ciepłe! Jak je zrobić? Zobaczcie! SKŁADNIKI: CIASTO: - mleko -2/3 szklanki - cukier – 0,5 szklanki - masło

Ostra na Słodko
Dyniowe kluseczki 118

Przygotowanie:    Na tarce o drobnych oczkach ścieramy dynię. Dodajemy do niej jajko, szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodajemy po trochu, mieszając ciasto. Ciasto ma się zagęścić, ale ma mieć nadal lekko płynną konsystencję. Jak dodamy za dużo mąki to będzie za twarde. Takie ciasto przekładamy na deseczkę i nożem odcinamy po kawałeczku i rzucamy na osolony wrzątek

Aga w kuchni
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 159

wydaje się to skomplikowane. Po kilku razach staje się czymś oczywistym, tym bardziej, że w zamian otrzymujemy pyszne ciasto. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem(...)spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec schłodzone ciasto przez około 15 minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko) przynajmniej dwukrotnie. Miękkie masło mikserem utrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blinki serowo - truskawkowe. 86

cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz owoce  trochę posmarować ciastem, aby się truskawki nie przypalały podczas smażenia ( będą wtedy w środku ciasta ). Możesz także kawałki

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 217

Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę z obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej

Kulinarny Pamiętnik
Jabłka pod kokosową pierzynką... 129

Jabłka na biszkopcie przykryte kokosem...  Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:) Biszkopt: 5 jaj; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki mąki tortowej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać(...)wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor

In my kitchen