lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:144/613)

Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 148

wyrośnięcia (w temp. pokojowej) przez ok. 1-1,5 h. (do podwojenia objętości). Po tym czasie, ciasto należy odgazować (wystarczy uderzyć pięścią). Ciasto podzielić na ok. 6-7 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (można lekko obsypać mąką i naciąć). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 min. Piec w temperaturze 240 o C przez(...)wstawić do lodówki na noc (12-16 h). Rano nastawić piekarnik na temperaturę 240 o C . W tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 6-7 porcji, uformować bułeczki i ułożyć na blasze (wierzch bułeczek można lekko naciąć). Ja posypałam każdą bułeczkę odrobiną czarnuszki. Kiedy piekarnik nagrzeje się do wymaganej temperatury, wstawić bułeczki do piekarnika. Piec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Straciatella morelowa 111

samo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie.  Ciasto: tabliczka czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być

Cynamonowe szczęście
Lekki galaretkowiec na jogurcie (146 kcal) 4258

Lekki deser z galaretek i jogurtu. Nie wymaga dużo pracy, jedynie trochę czasu, aby galaretki stężały. Jeśli galaretkowiec podzielimy na 12 porcji, to jedna będzie miała

e-PrzepisyKulinarne
Torcik serowy na zimno 2 354

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać

Takie tam pichcenie
Babka Panettone 117

masy wlać szklankę mleka i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i też wymieszać. Wsypać  przesianą mąkę i wyrabiać ręką, aż ciasto będzie odstawać od reki. wlać  lekko podtopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać owoce kandyzowane, rodzynki. Dobrze wyrobić. Na 45 min, odstawić ciasto nakryte ściereczką. Formę do babki wysmarować masłem, Ciasto

W kuchennym oknie Ewy
Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi 134

Intensywnie czekoladowe, lekko słone, wilgotne... po prostu pyszne. Brownie to najlepszy zakalec na świecie! Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, więc czas na czekolado-terapię! Substancje zawarte

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 1410

  Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i

Mała Cukierenka
Ciasto krówka bez pieczenia 29750

pieczenia przygotowałam w małej formie o wymiarach 25x14x7cm, a jeśli macie ochotę na większą ilość tego smakołyku (albo posiadacie większą ilość łasuchów do konsumowania), proponuję zwiększyć proporcje składników. Ciasto krówka bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 0,5l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 100g krówek 150g masła masa mascarpone 250g mascarpone 150g masy krówkowej 2 łyżeczki żelatyny(...)podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, pozostawić do ostygnięcia - orzechy włoskie posiekać na kawałki - ostygniętą polewę rozsmarować na cieście, posypać orzechami - całość schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 723

Babka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam

Smakołyki Bereniki
Tartaletki z malinami i borówkami 166

rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem przygotowałam z serka mascarpone z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Sama słodycz, więc koniecznie dodajcie kwaśne owoce, by deser nie był zbyt(...)cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie.  Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem na blacie/stolnicy/dużej desce

W kuchni wieczorem
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 167

galaretki agrestowe,  3/4 szklanki cukru.  Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka:  1 dowolna galaretka (u mnie truskawkowa),  1 Śnieżka,  200 ml mleka,  50 g gorzkiej czekolady.  Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.Śnieżkę

Z miłości do słodkości
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 187

drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże zioła (ewentualnie suszone). Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna mieć grubość 1,5 - 2 cm. Na wierzchu ułożyć(...)Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia.  Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym poście

głodny alergik
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego 272

kwaśnej, gęstej śmietany Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1) . Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj  koszyczka

Świat Ciasta
Quiche z cukinią 158

kładę tortownicę) i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ciasta papier i obciążenie i piec kolejne 5 - 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Cukinie obrać, pokroić w plasterki. Na rozgrzanym na patelni oleju/oliwie zeszklić cebulę(...)górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ciasto na spód jest dość twarde, więc przed rozwłkowaniem najlepiej lekko podgrzać je w dłoniach. Cukinie można pozostawić w skórce, pod warunkiem, ze nie jest zbyt twarda. Quiche wówczas lepiej się prezentuje, ale jest mniej aksamitny

Gospodyni Miejska
Miodownik kajmakowy z jabłkami 328

się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą wylać na pierwszy blat miodowego ciasta, wyrównać i przykryć drugim, lekko dociskając. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wlać wodę i kiedy masa

https:KKuchniaMniam
POPAPRANIEC 1102

rodzynkami oraz rozkruszonymi orzechami (nie parzymy ich). Całość polewamy przestudzoną polewą. Przygotowanie polewy: Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy mieszając, do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wylewamy na ciasto. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe