lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:139/613)

Nadziane bułki drożdżowe z serem 184

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale wybrałam inny farsz. Pyszne, lekkie, mięciutkie - wspaniałe! (Z podanej porcji wychodzi 16 sztuk) Ciasto: 2,5 szklanki mąki  szklanka mleka 3 łyżeczki cukru 50g drożdży 1/4 szklanki oleju  szczypta soli Farsz

Szefowa kuchni
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 158

sezamem. Przepis został zaczerpnięty z bloga  Leśny zakątek , który prowadzi Dana. Ciasto podzieliłam na 2 bochenki, bo gdy zajrzałam do miski gdzie wyrastało ciasto, zrobiło się go bardzo dużo :-). Niestety chlebki lekko mi klapnęły po wyjęciu z koszyczków. Chyba moje ciasto było troszkę za rzadkie, a poza tym zastała mnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki Francuskie z Sezamem 266

Dlaczego ta a nie inna? Crusty Bake posiada perforowaną podwójną powłokę non stick, z doświadczenia wiedziałam już, że dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, nie będę musiała formy niczym natłuszczać ani posypywać i co najfajniejsze, mycie będzie lekkie i przyjemne, bo forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta, bo nic się przywiera i nic się na niej nie przypala(...)wymieszałam wszystko, potem dosypałam ostatnią szklankę mąki. Wszystko wyrabiałam kilkanaście minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrobiłam ciasto, które potem uformowałam w kulę i włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam

Blondynka Gotuje
Ciasto z masą truskawkową 186

Lekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty  :) Gorąco polecam! Biszkopt: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić(...)sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone

Z miłości do słodkości
Ciasto "Czekoladowa Coca-cola " 342

blaty. Pierwszy blat włożyć do formy , nasączyć połową ponczu. Wyłożyć  przygotowaną masą. Przykryć drugim blatem , znów nasączyć. Posmarować cienką warstwą marmolady ( u mnie malinowa) Wylać lekko już tężejącą galaretkę.  Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 163

wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały, bo troszkę wilgotny wyszedł.   Nic to! Na pewno za jakiś czas znowu go upiekę, bo domownikom bardzo zasmakował. Chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi według(...)Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24' Fermentacja wstępna: 2 godziny Składanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry. Przykrywamy folią spozywczą i zostawiamy na 10-20 minut. Następnie

Mia Cucina Sofieta
Churros 244

cukier, sól i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wymieszać mąkę z cynamonem i wsypać do garnka. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto będzie gęste.  Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości

pink envelope
Sernik kołem się toczy 154

pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła sernika było jej około 3cm. Pieczemy 1 godzinę 40 minut, aż środek ciasta prawie się zetnie (powinien wciąż być lekko płynny). Potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto na jeszcze godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, czekamy aż wystygnie i wsadzamy do lodówki. W oryginalnym

les mirabelles
Ciasto jogurtowe z owocami 251

połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone. Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 198

składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie tak, aby rodzynki rozeszły się równomiernie. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny. Po podwojeniu

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka czekoladowe z melasą 171

namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto klei się do rąk, oprószyć dłonie mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C, przez

Apetyczna babeczka
Zielone szparagi na cieście francuskim 157

piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy  z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano

Moje Kuchenne Rewelacje
CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 182

Piekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest przepyszne(...)dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się

Przepisy Aleksandry
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 111

piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie

Smaczna Pyza
Grecki chleb na zakwasie 105

dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia(...)około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem

dom-agi.pl