lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:135/613)

kruche ciasto z truskawkami 73

Wypróbowałam wersję ciasta z truskawkami z lekkim budyniem

Ugotujmy Coś
Gofry - super lekkie i chrupiące 14385

Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 75

zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę. Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzałam i za pomocą łyżki wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam

nietadieta
Gofry z bitą śmietaną, truskawkami i dżemem . 110

wieloowocowy Orzech   Wykonanie : Do miski wlać mleko , dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Gofrownicę rozgrzać, lekko natłuścić, wlewać porcje ciasta, piec na złoty kolor. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Rękaw cukierniczy napełnić śmietaną. Na jedno serduszko nałożyć łyżeczkę dżemu, truskawkę i rozetkę ze śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z pieczarkami 169

kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka reniferki 125

Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu (ciastka są jeszcze bardzo miękkie) natychmiast wcisnąć w ciastka "noski

Pełny talerz
Krokiety z kapustą i grzybami 128

Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz

My simple kitchen
Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym 118

oraz jajka rozkłócone z solą. Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki. Ciasto będzie się lepić do rąk, więc wygodniej robić to w rękawiczkach. Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczek, lekko go spłaszczamy i tępą stroną noża robimy kratkę. Kroimy ukośne kluski. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Mini pizza na szybko bez pieczenia 137

żółtego sera ½ łyżeczki ziół prowansalskich olej na patelnię Wykonanie: Jajko roztrzepać z mąką, dodać olej, mleko, proszek do pieczenia, i sól do smaku- wymieszać . Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć, odwrócić , wyłożyć składniki, posypać ziołami i serem. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe gofry otrębowe 115

spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Oreowy jagielnik- nazwa kiepska smak wyśmienity 150

długo będzie żył wasz blender albo konsystencja będzie zadowalająca. Wykładamy masę jaglaną na masę z ciastek. Na koniec 3 opakowanie oreo kruszymy i kładziemy na samą górę lekko wgniatając. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do lodówki na 24 h lub tak jak ja na 3 h do zamrażalnika (musiało być gotowe bo to była niespodzianka dla Miśka- brakuje mu serników odkąd

greenscarf
ciasteczka owsiane z żurawiną 186

dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 175

świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z jarmużem i pieczarkami 152

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć na lekko złoty kolor.    zastawa

królestwo garów
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 129

Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się

Kuchnia po mojemu
Kostka wiśniowo-czekoladowa 204

cukru pudru. Następnie również po łyżce dodajemy tężejącą galaretkę. Gotową masę przelewamy na upieczone ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na wierzch lekko tężejącą galaretkę z drugiego pojemnika. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka stężeje.  Wszystko można ozdobić bitą śmietaną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto makowo – jabłkowe 243

masła 9 łyżek grysiku ½ proszku do pieczenia bakalie Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową

kuchcikownia
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 113

cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. * Blachę

Pełny talerz
Kopytka 190

stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem

KasiekGotuje
Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini 170

cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł.  Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki.  Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 502

trzy razy, kończąc na masie.  Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.  Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Smacznego

Symfonia smakowa
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 114

ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jagodzianki z lukrem 126

cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 260

pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej

maniapieczenia
Ciasto kokosowo - ananasowe 406

przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką. Przełożyć: Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe.  Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota

Lawendowe Niebo
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 180

posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".   Smacznego

Kuchnia Ellie
babka drożdżowa mocno pomarańczowa... 142

pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z kruszonką 188

hakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 140

miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Kukurydziane kruche ciasteczka 256

rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy

Ostra na Słodko
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11757

wycinamy kółka za pomocą kieliszka. Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu. Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Marcepan 152

łupinki muszą być dokładnie usunięte. Obrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 213

bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni

Malinowe Pocałunki
Parówkowe mumie na Halloween 219

tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy na pół i obklejamy ciastem pilnując by paseczki lekko nachodziły na siebie. Zostawiamy miejsce na oczy. Zapiekamy 15 min. w piekarniku nastawionym na 180 st. Po przestygnięciu na pomocą wykałaczki robimy musztardowe oczy. Smacznego

chwile dla mnie
Muffiny z konfiturą malinową 120

nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 176

pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą specjalnego wykrawacza wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 148

mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie wkładamy na 20-30 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Honey Oat Cookies 162

sztuk) Masło rozpuścić w rondelku. Do miski dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobione ciasto zawinąć w papier do pieczenia i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na kulki, lekko spłaszczyć i piec w 180 st. przez 15- 20 min.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I hate honey! I know it's bad, because honey has many benefitial properties. The main

bastalena
Ciasteczka z czekoladą 327

utrzyj masło z cukrem i esencją waniliową 4. Zmniejszamy obroty i dodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce.  6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego

SMYKWKUCHNI
BABKA OLEJOWA 112

sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur. Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe - bez glutenu:) 173

Genialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe pieguski 320

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
Pączki hiszpańskie 1240

jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia

Ala piecze i gotuje
Jajka z niespodzianką 152

posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3  ciasteczek należy wykroić środek przy

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 151

aromatyczna. Nie licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):   250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki

Mia Cucina Sofieta
Fougasse mistrza Hamelmana 166

ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę. Rozciągnąć delikatnie, mniej

Z miłości do słodkości
Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami 139

pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie podejscie. Tym razem ciasto wyszlo jak powinno. Mieciutkie, lekko slodkie i wilgotne od sliwek. Doskonale do popoludniowej kawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty) Ciasto ze sliwkami skladniki: 2 szk cukru pudru - dalam

Przysmaki Karolki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 177

dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki. Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki. Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy do dekoracji. Kremowke ubijamy

Przysmaki Karolki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 204

suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.  Piekłam muffinki w 200 st. przez

W kuchni Karmel-itki
Gofry Lekkie i Chrupiące 201

Pierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku

Blondynka Gotuje
Pleśniak 345

posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki. Na natłuszczoną blachę zetrzeć największą część ciasta na dużych oczkach i lekko zapiec. Białka ubić z 1 szkl. cukru i pod koniec dodać budyń albo kisiel /taki jaki chcemy/. Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierogi bez glutenu i bez jajek 85

stopniowo dodawałam wodę, zgarniając mąkę do środka. Dodałam olej i zaczęłam wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, należy dodać mąki. Jeśli z kolei ciasto się nie klei, należy dodać wody. Nastawiłam lekko posoloną wodę w wysokim garnku. W międzyczasie rozwałkowałam ciasto, podsypując mąka gryczaną. Wykroiłam kółka, nałożyłam farsz i sklejałam pierogi, zagniatając na brzegach. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam(...)dodatkiem cebulki. Składniki na farsz: 3 duże ziemniaki pół szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, by szybciej się ugotowały. Do garnka z lekko posoloną wodą wrzuciłam ziemniaki i soczewicę. Po ugotowaniu do miękkości odlałam wodę. Ziemniaki i soczewicę przełożyłam do miski, dodałam obraną cebulkę i zmiksowałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Dodałam

nietadieta
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 142

połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto(...)składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić

Praktyczna pl
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 138

pestek dyni Gdy ciasto wystygnie przekrawamy je na połowę wzdłuż. Możecie też upiec 2 lub 3 blaty, jeśli chcecie, by tort robił wrażenie. :) Na ciasto wykładam równomiernie kawałki ananasa, lekko nasączając spody sokiem. Następnie wykładam na blat ok. 1/2 kremu, tak by nie spływał po bokach. Przykrywam go drugą częścią ciasta. Na wierzchu powoli i delikatnie rozprowadzam pozostały krem, zaczynając

Cooking Monster
Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i mascarpone 207

roztopienia na minimalnej mocy palnika. Ja ciasto piekłam wieczorem i przez noc dobrze mi wystygło i wtedy przekładałam je masą śmietanową. Gdy wykonałam polewę chwilę czekałam, aż lekko przestygnie i polałam nią ciasto. Wstawiłam do lodówki i gdy polewa była już chłodna udekorowałam ciasto resztą bitej śmietany i truskawkami. Wyszło PYSZNE! Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 123

margaryny Palmy szczypta soli 3 jajka Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 135

mleka ,  100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: tabliczka czekolady ,  spora garść jagód goji , cukier do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia(...)czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek. Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać po 2-3 kostki czekolady i kilka jagód goji, formować "pakieciki" i układać w papierowych papilotkach, stroną z łączeniem do dołu. Bułeczki posmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 377

następnie rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy ciasto okruszkami z czubka. Dekorujemy pestkami granata, figami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy całość w lodówce (ja nie schłodziłam i polewa się lekko rozlewała, po schłodzeniu na cieście zachowywała kształt). PS: Jeśli nie przepadacie za masą z serka, można polać ciasto polewą z białej czekolady i serka mascarpone. Post Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem pochodzi

Poezja smaku
Ciasteczka francuskie z masą makową 172

masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną  łyżeczką

Moje domowe kucharzenie
Brownie z dynią. I sernikiem 141

granic możliwości praktyki spędzają mi sen z powiek. Zastanawiam się, czy dam sobie radę, i czy już po kilku godzinach nie wyrzucą mnie za drzwi. Uch ... Nie jest lekko, naprawdę. W tym miejscu chciałabym też podziękować za wszystkie przejawy wsparcia - dobre słowa wiele dla mnie znaczą. Choć nadal stresuję się niesamowicie, dobrze jest wiedzieć, że są ludzie, którzy wierzą(...)Piec w 175 st. C. przez 20-25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ostudzić. Czekoladę na polewę posiekać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Lekko ciepłą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce. Smacznego! A jeśli macie ochotę na zupełnie inny sernik lub może typowo duński kisiel, koniecznie zajrzyjcie do Ani , gdzie wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułka pszenna 158

ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito 1/3 łyżeczki drożdży instant ok. 300 ml wody pół łyżeczki soli 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny) 2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do wysypanego

UgotujmyTo.pl
Sernik stracciatella 139

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak cytryny sprawiają, że nie kończymy na jednym kawałku) Uwaga- uzależnia)) W necie znajduje się mnóstwo przepisów na ten klasyczny włoski sernik. Podaję link do jednego  z nich. Sernik stracciatella Ciasto tortownica(...)cytrynu( przefiltrowanego przez sitko)  v   Około ½ szklanki cukru pudru Szybko zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 1 h. Przygotowujemy nadzienie. Jeśli serek ricotta jest zbity i twardy, przepuszczamy go przez sitko, w przeciwnym razie możemy użyc prosto z pudeleczka. Lekko ubijamy mikserem serek z cukrami, dodajemy całe jajko, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i ziarenka wanilii

Mia Cucina Sofieta
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 159

smaki, które królują w mojej kuchni, a które nie spotykają się ze sobą. Nie mam pojęcia dlaczego, bo to wyśmienite połączenie - ciężka czekolada i lekka, orzeźwiająca cytryna. A do tego bazylia, która nadaje ciastu wyjątkowości. Jeśli nie wiecie, co jest w tym brownie, bez problemu wyczujecie cytrynę, i coś jeszcze... Orzeźwiającego, lekkiego. Zakochacie się, a potem zdziwicie.  Bazylia(...)względu na połączenie tak nieoczywistych smaków, ale też konsystencję. Jest lepkie, mega czekoladowe, a jednocześnie zaskakująco lekkie... Tak, tak - lekkie właśnie. Przez ubicie jajek z cukrem ma niepowtarzalną konsystencję, w której się z C. zakochaliśmy.  To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne

Pożeraczka, czyli raz adobrze