lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:128/613)

Tartaletki z borówką amerykańską 259

myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny,  60g cukru,  250g mąki pszennej,  jajko,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego.  Mąkę przesiać

Z miłości do słodkości
EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. 583

dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne.  Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty. Układam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Wyjmuję

W kuchni Karmel-itki
Ptasie mleczko 37719

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Ptasie mleczko 356

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)Jedną wymieszać z kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Ciasto zebra 458

Ciasto zebra... Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto. W smaku przypominające lekko wilgotną babkę. Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry. Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków. Smacznego! Składniki: 5 jajek; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 2 łyżki cukru wanilinowego; 1 szklanka oleju(...)pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką samą konsystencję. W związku z tym, jeśli masa kakowa jest gęstsza od białej, należy dodać do białej masy tyle łyżek mąki, ile w ciemnej masie jest łyżek

Gospodyni Miejska
Tarte mousse au chocolat 130

Uwielbiam tarty oraz lekkie czekoladowe pianki, a połączenie tego daje wyborny efekt, wręcz nie do opisania. Pyszne, idealnie kruche czekoladowe ciasto bez mąki, z nutką wanilii, do tego niebiańska pianka czekoladowa z małą dozą alkoholu... Idealnie współgra z filiżanką kawy lub herbaty. Przepis wynalazłam u Kasi . Ciasto: 4 jajka, 150g masła, 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków, budyń czekoladowy(...)sztywno, pod koniec ubijania stopniowo wsypując cukier. Żelatynę rozpuścić w 80ml zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Letnią żelatynę dodać do czekolady wraz z likierem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wg uznania, ja użyłam żółte wiórki kokosowe, rurki waflowe oraz cukrowe kwiatki

Z miłości do słodkości
W klimacie nieświątecznym: tarta ze śliwkami 169

nocy spędzonej w lodówce, kiedy masa się zetnie i smakuje niemal jak creme brulee. Do tego słodkie, soczyste śliwki i kruchutki, orzechowy spód. Bardzo łatwe ciasto, zniknęło u nas błyskawicznie - jest stosunkowo lekkie i bez większego problemu można pochłonąć większy kawałek. Polecam - jeśli nie teraz, to za rok. Orzechowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy(...)zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm, wyłożyć nim formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut. Śliwki rozkroić, wypestkować. Pokroić na ćwiartki, jeśli są duże. Jajka lekko ubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami. Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto malinowy pocałunek. 172

średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:   400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok  z połowy cytryny lub więcej zależy(...)spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Ponadto: 100 ml śmietany kremówki, 30%, schłodzonej 1 łyżeczka cukru waniliowego maliny, do dekoracji  Śmietanę ubić mikserem, pod koniec dodając cukier waniliowy. Udekorować ciasto wedle uznania. Na wierzchu układać maliny. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 667

Przekroić nożem na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia - Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. - Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości. - Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku(...)paszteciku dodaję do kapusty i dusze do miękkości  - gdy kapusta jest już gotowa odsączam ją i jeżeli tego wymaga tnę na mniejsze kawałeczki i tak gotową układam na cieście  - moja inspiracja do kapuśniaczków pochodzi ze strony "Moje wypieki" kapuśniaczki są przepyszne  możemy je wykonać wcześniej  a w dniu wigilii podgrzać w piekarniku i cieplutkie podawać

Basia w kuchni
Cruffiny z różą 111

croissanty. Cruffiny  zawładnęły moimi myślami od kiedy na Instagramie trafiłam na zdjęcia cronutów u Łukasza z food2 . Jednak pomysł smażenia już i tak dość tłustego ciasta półfrancuskiego wydał się lekką przesadą nawet mi. Bardziej amerykański może być jedynie smażony w głębokim oleju snikers (tru stori). Posypany karmelizowanym bekonem. I polany cynamonowym lukrem. Nie żebym tego nie ugryzła- ale podejrzewam(...)roślin. I tu pojawiają się cruffiny- wypiekane  w piekarniku nie wydają się aż tak wielką groźbą. A poczucie dekadencji zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk)   1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę

les mirabelles
Szarlotka sypana 1634

owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas(...)dość miękka i niestabilna, więc jeśli nie chcemy jej jeść na ciepło, należy poczekać z krojeniem do jej całkowitego ostygnięcia. Masło tworzy na wierzchu lekko chrupiącą skorupkę, która może nieco utrudniać krojenie, jeśli jednak pozostawimy ciasto pod przykryciem, na drugi dzień warstwa ta zmięknie. Jeśli nie jesteście zwolennikami proszku do pieczenia lub z jakichś powodów nie możecie go jeść, możecie

Smakołyki Bereniki
Zucchine fritte in pastella alla birra- Smażone cukinie w cieście piwnym 217

Zucchine fritte in pastella alla birra – Smażone cukinie w cieście piwnym Zapraszam na smażone cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu,  a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie(...)karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych, którzy za warzywami nie przepadają- moich dzieci… być może dlatego, że wyglądem przypominają trochę ich ukochane frytki. Z rozmachu nie tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące.  Ten bardzo

Mia Cucina Sofieta
Binenstich mit Apfelfülung 144

może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości. wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minut budyń(...)Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy na napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formie serek wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowiec 559

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bułki z rozmarynem 190

minut. Na początku ciasto będzie kleić się do rąk, przy końcu wyrabiania ciasto będzie już elastyczne.  Proszę nie dodawajcie więcej mąki - można ewentualnie lekko wysypać mąką stolnicę przed wyrabianiem ciasta.  Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować

Garniec Magalie