lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:124/613)

kukurydziane cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami 133

pieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 20 minut, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

chili & sugar
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 247

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi

wyzwania kuchenne
Kwiaty mniszka w tempurze na ostro 144

Miody już zrobione [ klik ] i [ klik ] jak co roku a dzis proponuje wykorzystać kwiaty mlecza inaczej. W ostrym cieście smakują wybornie jako przekąska, chrupiąca i aromatyczna, lekko słodkawa. Można je również zrobić w cieście na slodko i posypać cukrem pudrem, wybór zostawiam Wam a u mnie wersja ostra. Kwiaty mniszka w tempurze na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 186

Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową

Jadło i czytadło
Bułki z pieczarkami 177

oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić

Na słodko lub wytrawnie
Babka adwokatowa 204

delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Piernik czekoladowy 170

blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny

Gorący kąsek
80. Kolejna dziesiątka i ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonem 198

dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone.  Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry

Symfonia Smaków
Rolada Walentynowa 147

należę do pierwszego grona. Tym razem prezentuję jednak coś na słono, ale z lekkim akcentem walentynkowym w postaci marchewki w kształcie serca. 1 opakowanie ciasta francuskiego 30 dag wędzonych parówek 2 marchewki Wykonanie: Marchewki lekko obgotować i nadać kształt serduszka. W międzyczasie parówki zmielić i rozłożyć na cieście francuskim. Po środku farszu położyć marchewki, zwinąć jak roladę i zapiec

Tradycyjna Kuchnia
Śniadaniowy torcik podwójnie truskawkowy 162

smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek)  na wierzch placków wykładamy plastry truskawek i lekko wciskamy je w ciasto (możemy też smażyć placki bez truskawek w cieście, mi trochę się przypaliły kiedy obróciłam placek na drugą stronę) usmażone placki podałam z twarożkiem i truskawkami SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 169

jajka 2 łyżki parmezanu + do posypania po wierzchu. Ugotuj ziemniaki i ostudz. Przemiel w maszynce do mięsa, nastęnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku a nastęnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem i zdecydowanym ruchem. Wrzucajcie powoli na wrzątek. Gdy wypłyna gotujcie

Z Kuchni Do Kuchni
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 334

blenderze na puree. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min. Na ciasto wylać masę

Zgrabne Gotowanie
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 452

pokrojony rabarbar - jeśli używamy bardziej soczystych owoców, warto posypać je bułką tartą lub otoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia

Grunt to przepis!
Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian 169

jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie . Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy

w mojej kuchni
SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE CYNAMONOWYM 106

skórki i pokroić na ok 1-1,5 centymetrowe plastry. Z każdego plastra nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka. Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym

Kuchnia w opałach
Ciasto na śmietance z truskawkami 314

Ciasto na śmietance z truskawkami... Lekko wilgotne, pysznie śmietankowe. Z dodatkiem truskawek. Oprószone maślaną kruszonką. Idealne do kawy. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki; 3/4 szklanki białego cukru; 2 jaja; 200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 7 łyżek oleju; 3 łyżki mleka; Szczypta

Gospodyni Miejska
Ostre, wytrawne ptysie. 163

słodka wędzona , sól W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze

Malinowe Pocałunki
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 197

Pierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem.  Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo

Kuchnia Łukasza
BUŁKI ORKISZOWO - JOGURTOWE 188

się nie kleiło. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok.40 minut (pod przykryciem), w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, lekko zagniatamy, posypujemy delikatnie mąką i formujemy wałek (ok.60x8cm), lekko go spłaszczamy i kroimy na 8-10 kawałków. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Smaczne Zdrowe
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 193

dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania