musem z marchewki, i wiecie co...? Wynik jest zaskakująco dobry. Pieczywo wyszło bardzo delikatne i puszyste, neutralne w smaku ( pasuje i do dżemiku, i do szyneczki ), z tą lekko wyczuwalną nutą w tle, której nadają nietypowe dodatki. Jednak posmarowane masłem i z plastrem sera i pomidora smakuje jak zwykłe bułki. Tym razem zostawiłam je na noc do wyrośnięcia(...)widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself , jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym śniadaniu zrobią
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na 4 części bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy placek(potem łatwo włożymy go do blachy i upieczemy) pieczemy każdy placek osobno w 180 stopniach,przez 10-12 min(aż się lekko zarumieni) wyjmujemy(...)być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto i dajemy do lodówki najlepiej na noc,żeby zmiękło smacznego
Swojskie jedzonkowrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. 3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem. 4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm. 5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki
Kuchnia domowa Anicukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać
Food Squarebiszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36%, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki miodu
Z miłości do słodkościWalentynki upiekłam szwedzkie kladdkaka. To czekoladowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, lekko płynne w środku, prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Nic dziwnego, że między innymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant(...)Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 4 łyżki kakao 125 g pszennej mąki 200 ml skondensowanego mleka, gotowanego (dulce de leche) Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej)Roztop masło w rondelku. Dodaj kakao. Lekko ostudź. Ubij jajka
codojedzeniapapierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Jedną z porcji ciasta wyścielemy dno blaszki i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po lekkim przestudzeniu, ponieważ tuż po upieczeniu będzie zbyt miękkie. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tę samą formę(...)dodajemy masło i znów mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Masę lekko studzimy. Na dno formy wykładamy jeden z kruchych placków. Smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych i wykładamy połowę masy. Przykrywamy biszkoptem i smarujemy pozostałą masą. Drugi kruchy placek smarujemy od dołu powidłami i umieszczamy na reszcie ciasta. Polewa Czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy
Słodka Stronarodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę z białek. Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser. Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą. Ciasto serowo - makowe: Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków ) Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy
Słodkości i nie tylkopieczemy ok. 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia - jeśli patyczek jest mokry pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 minut), następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 20 minut, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
chili & sugarWiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi
wyzwania kuchenneMiody już zrobione [ klik ] i [ klik ] jak co roku a dzis proponuje wykorzystać kwiaty mlecza inaczej. W ostrym cieście smakują wybornie jako przekąska, chrupiąca i aromatyczna, lekko słodkawa. Można je również zrobić w cieście na slodko i posypać cukrem pudrem, wybór zostawiam Wam a u mnie wersja ostra. Kwiaty mniszka w tempurze na ostro. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePaskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową
Jadło i czytadłooleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione. Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia. Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić
Na słodko lub wytrawniedelikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem
Mix smakublaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temperaturze 160 stopni. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie. posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dodajemy masła ani margaryny
Gorący kąsekdodajemy cukry i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurty i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bezpośrednio do mokrych składników przesiewamy suche- mąkę, sodę i proszek i mieszamy. Ciasto może wyglądać jakby miało grudki, było lekko zważone. Na wyłożoną papierem prostokątną blaszkę wykładamy ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Wykładamy na nie owoce wypestkowane i przekrojone na pół, wnętrzem do góry
Symfonia Smaków