lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:117/613)

Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 483

jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy koło ok 20-25cm. Powtarzamy tak z każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)Delikatnie łączymy z masą kajmakową.  Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej 1 dzień

Tagebuch po polsku
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 175

godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto połóż na obsypanym mąką blacie, oprósz z góry mąką i delikatnie uformuj z niego 1 lub 2 kule. 6. Ułóż ciasto na kawałku papieru do pieczenia lekko podsypanym mąką lub semoliną/polentą. Spłaszcz ciasto dłońmi, następnie delikatnie je rozciągaj do uzyskania preferowanej grubości i wielkości. Po więcej instrukcji odsyłam do filmu o formowaniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Krówka 101

Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta. Krem: Masło odstawić

My simple kitchen
Budyniowe ciasto z rabarbarem 188

Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Maślane bagietki z sezamem 160

gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części

Słodkie okruszki
Francuska pizza śniadaniowa z niebieskim serem 133

przyprawa do pizzy             Z ciasta francuskiego przygotować  dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić aby utworzyć grubszy rant ciasta.   Ser pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.   Po wyjęciu na pizzę

Jadło i czytadło
Maślankowe bułki pszenne 186

mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia  Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 183

kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy

Walijskie Pichcenie
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym 196

goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie

Monia miesza i gotuje
CIASTO LEŚNY MECH 1715

gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać okruszkami, lekko je dociskając. Przed podaniem posypać owocami, u mnie był to granat, ale sprawdzą się również inne świeże owoce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pancakes czyli pankejki + film 194

mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy pankejki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe pankejki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami

Smakowite Dania
Kakaowo - cynamonowy puszek z jabłkami 183

najwspanialsze ciasto z jabłkami, jakie dotychczas piekłam. W ciągu dwóch miesięcy upiekłam je już ponad 5 razy i zanim się zebrałam do tego, żeby je sfotografować to ciasta już nie było. Delikatny, lekko wilgotny puszek kakaowo – cynamonowy z mnóstwem jabłek w środku, pycha! Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha ciasta. Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny- prosty 174

Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. [ użyłam miski tupperware] Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek , wyłożyć na blachę oprószoną mąką [ przełożyłam ciasto do keksówki]  . Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.U

Moje domowe kucharzenie
PIERNIKO-SERNIK 234

wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, przechowujemy w lodówce

słodki bratek
Tartaletki z pitają (smoczym owocem) 157

Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy

Oryginalny smak
Beza konwaliowa 183

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone(...)okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin. Beza powinna lekko się zarumienić, być sucha i chrupka przy dotyku, piankowa w środku. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywna

kgwjanczewo
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 183

jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.  W tym czasie w blenderze lekko zmiksować(...)orzechy. Miksujemy tak by jeszcze pozostały kawałki orzechów lub siekamy nożem. W garnku roztopić masło, zdjąć z ognia wsypać cukier, szczyptę cynamonu, orzechy i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzieli na dwie części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach  rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki

Ala piecze i gotuje
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 239

nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy, obcinamy z brzegów nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy(...)minut (do lekkiego zrumienienia). Szczypiorek kroimy i odkładamy na bok.  Po podpieczeniu (nie wyłączamy piekarnika), na ciasto wykładamy podsmażony farsz- boczek, cebulkę i pora. Na to wylewamy mieszankę śmietanowo- jajeczną, posypujemy połową pokrojonego szczypiorku i wstawiamy do piekarnika na ok. 25- 30 minut w taką samą temperaturę jak ciasto. Po tym czasie wyjmujemy, nie czekamy aż wystygnie, posypujemy resztą

Symfonia Smaków
Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 152

Wszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową. Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem

Stare Gary
Proste wytrawne rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową 128

ciasto już jest gotowe do wyrastania, łatwo sprawdzić to, nacinając je. Jeśli pojawiły się pęcherzyki powietrza, można odstawiać przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Drugim sposobem jest lekkie "wciśnięcie" palcem w ciasto. Jeśli wraca ono do poprzedniego kształtu; odskakuje, znaczy, że jest już dobrze. :) Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na dwie części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów

Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczny rogal z niespodzianką 201

ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie.  Zawinąć w ruloniki każdą część i zlepić nawilżając lekko na obrzeżu.  Zapleść ciasto w formie warkocza, posmarować rozmaconym jajkiem lub oliwą .  Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut poczym obniżyć do 180°C i piec jeszcze

zielonacukinka
Tarta dyniowa z bezami ( Pumpkin Pie ) 158

Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut. Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę. Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową. Tartę ponownie

kolorowotorcikowo