lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:116/613)

Chlebek kokosowy 224

Chlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, przygotowujemy rozczyn drożdżowy, później wyrabiamy elastyczne ciasto, które następnie potrzebuje wyrosnąć - najpierw w misce, później już jako uformowany chlebek w formie. Chlebek z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest mocno słodki, choć najlepiej smakuje

Smakołyki Bereniki
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 172

minut. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta. Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski(...)długości około 25 cm. Po wyrośnięciu ciasta rozciągnij je do formy prostokąta, złóż prostokąt wzdłuż na pół, następnie zroluj nadając formę wałka. Podziel go na 11 kawałków, każdy o wadze około 50 g. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie nadając okrągły kształt, nałóż farszu i zawiń go, formując bułeczkę o lekko podłużnym kształcie. Bułeczkę niezbyt ściśle przewiąż pośrodku paskiem z liścia pora

Grahamka, weka i kajzerka
Kruche ciasto z jabłkami, malinami i kokosową kruszonką 81

ósemki, posypać cynamonem i cukrem i dusić od czasu do czasu mieszając przez około15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić(...)piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość i posmarować tak przygotowaną papka wierzch ciasta. Pozostawić aby masa kokosowa stężała i lekko podeschła.   Udekorować malinami, listkami mięty, pokroić w kostkę i podawać. Smacznego

Gosia gotuje
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 270

miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki(...)koloru. Karmel mieszamy tylko i wyłącznie delikatnie ruszając rondelkiem. Następnie ustawiamy ogień na najmniejszy, dodajemy śmietankę i masło (uważać bo będzie pryskać!). Mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. Lekko studzimy, wsypujemy orzechy włoskie i dodajemy serek. Wszystko dokładnie mieszamy i wypełniamy tartaletki. Schładzamy. Czekoladowe listki: Listki myjemy i osuszamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Trzymając za ogonek, za pomocą

Oryginalny smak
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 160

się przyznać, że byłam zadowolona, co nie zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm.... Składniki: kruche ciasto - możecie zerknąć do  >tego przepisu< dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie, 2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności(...)cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić. Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość około półtora centymetra. Zapiec lekko w temperaturze około 180 stopni. Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i kawy, ugotować budyń. Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce. Na owoce wylać gorący jeszcze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto słonecznikowe 286

równomiernie po biszkopcie (jeśli biszkopt jest suchy można go delikatnie nasączyć przegotowaną zimną wodą lub wódką). Najlepiej na koniec wyrównać powierzchnię kremu nożem. Następnie układamy herbatniki, lekko skrapiamy wodą (lub alkoholem) i odstawiamy ciasto na około godzinę w zimne miejsce, by krem stwardniał. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Czekoladę koimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietaną(...)gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia po cieście. Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy kokosem, kolorowymi cukrowymi posypkami, bakaliami etc., czyli dekorujemy według własnego uznania. Ja ułatwiłam sobie podział ciasta na kawałki i pokroiłam je na wielkość herbatnika. Gotowe ciasto pozostawiamy

Smakowy Raj
Babeczki drożdżowe z truskawkami 161

mąka - 60 g cukier puder do posypania babeczek PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, dodać margarynę i oba cukry, zagotować, lekko ostudzić. Do miski pokruszyć drożdże, dodać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać. Następnie dodać mąkę, jajko i resztę mleka, zagnieść gładkie ciasto(...)Ciasto powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Formy do babeczek, wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, z każdego kawałka zrobić kulkę, lekko spłaszczyć na dłoni, włożyć do środka po jednej truskawce i dobrze sklejać ciasto, formując kuleczki. Kuleczki układać w foremkach, odstawić do wyrośnięcia babeczek.  KRUSZONKA Do miski

Kuchnia Danusi
Przekładaniec masą śmietanową 131

cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.  Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w trzech szklankach wody i schłodzić. Wsypać owoce i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chleb żytnio - kukurydziany 340

jasnego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody Wykonanie : W niedużej misce umieściłam w podanej powyżej kolejności produkty, wymieszałam krótko. Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut. Ciasto jest miękkie, lepkie, lekko luźne. Po tym czasie przełożyłam do niedużej blaszki, którą przykryłam i pozostawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ciasto wyrasta. Kiedy cisto podwoiło objętość

apetytnapieczenie
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 150

które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy  do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy 0,5 l mleka 1 łyżka mąki,  0,5 szklanki cukru  0,5 kostki

kgwjanczewo
Galette z masą serową i śliwkami 218

według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste i szybkie(...)serowa nie może nam się za bardzo "rozprzestrzenić" po cieście, bo uniemożliwi nam po prostu zawinięcie ciasta.  Gdy śliwki już są w masie serowej to boki ciasta zawijamy na górę i lekko zlepiamy w miejscach gdzie mamy możliwość. Papier z galette przekładamy do jakiejś blachy i pieczemy 45 min w 180 stopniach, a następnie kolejne 15 w 200 stopniach

Jedzeniomania
Tort malinowy 136

kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy: Ciasto 250ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki ekstraktu z wanili 6 dużych jajek(...)połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere (lub duży talerz). Kładziemy pierwszy blat ciasta, na niego wykładamy masę malinową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Całość oblewamy sosem czekoladowym. Dekorujemy. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli 149

przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. grochem lub ryżem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut do lekkiego zarumienienia. 5. Gdy nasze ciasto się piecze, przygotowujemy resztę nadzienia. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowaną marmoladę i ponownie mieszamy. 6. Temperaturę w piekarniku podnosimy(...)stopni Celsjusza. Na upieczone ciasto wykładamy nadzienie, wyrównujemy. Dekorujemy plastrami owczego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia na 10 minut, a następnie kroimy na kawałki. Do tarty idealnie pasuje piklowana cebulka  i listki mięty. Smacznego

My Culinary Art
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 479

jednolitej masy. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki.  Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko (żeby był lekko przeźroczysty). Wycinamy koło ok 20-25cm. Powtarzamy tak z każdą porcją. Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)Delikatnie łączymy z masą kajmakową.  Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Powtarzamy czynność, aż wykorzystamy wszystkie blaty ciasta. Boki i górę smarujemy resztą kremu. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej 1 dzień

Tagebuch po polsku
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 171

godziny przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto połóż na obsypanym mąką blacie, oprósz z góry mąką i delikatnie uformuj z niego 1 lub 2 kule. 6. Ułóż ciasto na kawałku papieru do pieczenia lekko podsypanym mąką lub semoliną/polentą. Spłaszcz ciasto dłońmi, następnie delikatnie je rozciągaj do uzyskania preferowanej grubości i wielkości. Po więcej instrukcji odsyłam do filmu o formowaniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Krówka 98

Dodatkowo: puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń) 70 g płatków migdałowych Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta. Krem: Masło odstawić

My simple kitchen
Budyniowe ciasto z rabarbarem 185

Ciasta , placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Maślane bagietki z sezamem 152

gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się dać ładnie uformować w kulę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części

Słodkie okruszki
Francuska pizza śniadaniowa z niebieskim serem 127

przyprawa do pizzy             Z ciasta francuskiego przygotować  dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić aby utworzyć grubszy rant ciasta.   Ser pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.   Po wyjęciu na pizzę

Jadło i czytadło
Maślankowe bułki pszenne 181

mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia  Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 178

kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi. Układamy

Walijskie Pichcenie