woda się wchłonie. Następnie dolej jeszcze 3/4 szklanki wody, zamieszaj i gotuj kolejne kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Kasza powinna być dobrze ugotowana, nie sypka, bardziej kleista, lekko rozgotowana. Pozostaw kaszę do ostygnięcia. W dużym garnku zagotuj wodę z odpowiednią ilością soli (ja daję około 2 łyżeczki na duży garnek). Zimną kaszę i ziemniaki zmiksuj w malakserze(...)zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej
Słodko-Słony Świat Ilonykrem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie przesypujemy na talerzyk (zostawione na patelni(...)rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada dobrze się rozpuściła i zagotowała z mlekiem. Po około 3 – 5 minutach polewa lekko zgęstnieje i jest gotowa do rozprowadzenia na cieście. Rozprowadzoną równomiernie polewę posypujemy delikatnie zimnymi prażonymi orzeszkami. Ciasto przed podaniem pozostawiamy jeszcze, na co najmniej godzinę w zimnym miejscu, a najlepiej przechowywać je cały czas
Smakowy Rajozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu, którego trzeba długo mieszać, aby rozpuścić parę grudek, jakie stworzą się po dolaniu soku(...)zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć skórę wraz
Moja DelicjaMąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować w malakserze. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę, zagnieść szybko elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką i od razu rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki. Na cieście układać szynkę i plaster
Codzienna kuchnia niecodziennaczęści. Każdą z nich przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 10-12 minut aż ciasto się zezłoci. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Masa serowa: Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka roztrzepać i dodać do masła. Masę ponownie podgrzać (ale nie gotować) i stopniowo dodawać(...)mleku rozpuścić budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą masą przekładać placki (trochę masy serowej zostawić na również na wierzch ciasta). Przełożone placki odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w równej wielkości plastry, które następnie poukładać na wierzchu sernika. Zalewę zachować, dolać do niej tyle wody, aby razem
My simple kitchenkostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut w 180 stopniach. Krem Mleko gotujemy, wsypujemy kaszę i cukier. Mieszamy, całość chwilę(...)ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem. Polewa Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną
Gorący kąsekodstaw na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch(...)kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie, gotowe do pieczenia. Pkt 6. Pierwsza warstwa piernika upieczona. Ciasto wyrównane po bokach (pkt.10) i przełożone powidłami. Polane
Grahamka, weka i kajzerkawersje na biszkopcie, która robiłam nie raz i nie dwa, z dwiema warstwami słonych krakersów i jedną warstwą herbatników, z karmelem i pysznym kremem maślano – budyniowym. Ciasto jest przepyszne. Dzięki lekko słonym krakersom nie jest zabójczo słodkie, za to idealnie współgra ze słodkim karmelem. Pięknie się kroi, prezentuje, nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania, a i co ucieszy niejednego(...)licząc kawałków, które podkradł mój mąż) na urodziny do synusia i córusi koleżanki. A niebawem na blogu ukaże się również tort i babeczki, które zrobiliśmy na tą samą okazję Ciasto warte uwagi i polecenia. Składniki na biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywno
Made By Mom And Songodziny do lodówki. Po tym czasie dno tortownicy (ja użyłam formy o średnicy 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Ciasto przenieść delikatnie do formy. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 20 minut. Gdy ciasto się piecze mamy czas na przygotowanie masy serowej(...)powierzchnię. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170°C. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z wodą, a na drugim poziomie ustawić tortownicę z sernikiem. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Kiedy nasz sernik dobrze wystygnie, polać go polewą chałwową. Aby ją uzyskać należy zmiksować pokruszoną chałwę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Ja do tego celu
Świat Ciastacioci. Miękki, wilgotny a przy tym delikatnie cytrynowy. Galaretka jeżynowa nadaje całość lekkiego, kwaskowatego posmaku. Spód z herbatników to raczej wynik braku czasu, który świetnie się tutaj sprawdził. Całość jest spójna i smakuje świetnie. Warto upiec taki sernik o każdej porze roku. Jest to idealne ciasto na weekend. Składniki (na formę 20x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia): Ciasteczkowy spód(...)dokładnie, lecz krótko miksuję. Przygotowaną masę wylewam na ciasteczkowy spód i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 50-55 minut. Po upieczeniu studzę sernik w lekko uchylonym piekarniku. Na gotowe ciasto wylewam tężejącą galaretkę i wkładam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Dekoruję jeżynami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajastolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą cześć uformować w kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce(...)zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję
Stare Garycukier- 150 g* * mąka- 170 g * masło- 170 g (najlepiej klarowane) * aromat miętowy- pół łyżeczki * barwnik zielony- opcjonalnie Polewa: * czekolada- 100 g ( ja dałam mleczną) * olej- 1 łyżeczka Ciasto: Piekarnik nastawić na 175 stopni. Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Zimne białka ubijać na pianę, w połowie ubijania wsypać cukier, a pod koniec mąkę. Wlać przestudzone, stopione masło, wymieszać ponownie(...)wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec 45-50 minut. Polewa: Połamaną czekoladę wrzucić do małego rondelka, wlać 1 łyżeczkę oleju i- na parze- rozpuścić. Lekko przestudzić i ozdobić ciasto. Smacznego! :) * jeżeli do polewy wykorzystacie gorzką czekoladę, to warto dosypać więcej cukru, ja wtedy wsypuję do ciasta
Kraina Miodem PłynącaCIASTA: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos. Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem. KREM: 1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki. Gdy mleko zacznie powoli kipieć wlej(...)budyń. Ostudź gotowy budyń lekko przykrywając górę folią spożywczą, tak, aby nie utworzył się kożuch. Do ostudzonego budyniu dodawaj po trochu mascarpone i cukier puder i miksuj na gładką masę. 1/3 kremu odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu. ZŁOŻENIE TORTU: Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka
Słodko-Słony Świat Ilonyżołądek? Jak uniknąć przejedzenia z znajomymi na powietrzu? Jakie potrawy należy przyrządzić? Jak należy bezpiecznie grillować? Przed położeniem jedzenia na ruszt najpierw należy przygotować grilla. Potrawy najlepiej grillować na lekko rozżarzonym ogniu, gdyż dym powoduje związki rakotwórcze, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Do grillowania należy używać jednorazowych aluminiowych tacek, gdyż żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem i dymem(...)wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami nie siedź w miejscu - spotkanie z rodziną czy z znajomymi nie musi się zaczynać i kończyć na siedzeniu; zadbaj
Truskawkowa Fiestacałkowitego połączenia się składników. Ciasto wkładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 lub 1 i 1/2 godziny, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość. Wanilię przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wybieramy ziarenka. Ziarenka i laskę wkładamy do rondelka. Odlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Resztę(...)folią spożywczą i studzimy.. Wyjmujemy laskę wanilii, a krem miksujemy z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy
KuchcikoweLove