lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:131/613)

Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem 2748

dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie. Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie dobry :) Najlepsze są lekko przestudzone, kiedy krem jest jeszcze płynny. Ich zapach podczas pieczenia wypełnia całą kuchnię słodkim aromatem i szaro-bura słota za oknem od razu jakaś mniej straszna się(...)czasu do czasu. 4. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj przez ok. 30sek. 5. Odstaw krem do lekkiego wystygnięcia i wmieszaj w niego masło. 6. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Całość: 1. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i uformuj z nich kulki. 2. W każdej z kulek zrób dołek i wypełnij go kremem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mini pączki 142

dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Przesiać mąkę, dodać zaczyn, żółtka i jajka, cukier, cukier wanilinowy. Dodać olej, którym lekko wysmarować ręce. Zagnieść ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na około 50-60 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, wycinać małe krążki

dom-agi.pl
Zawijany chleb o smaku pizzy 158

podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny(...)pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość kleiste. Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i odstawić w niej ciasto - uformowane w kulę - na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - miskę przykryć ściereczka kuchenną, lub zakryć folia spożywczą.   W międzyczasie przygotować

Grunt to przepis!
Ciasto marchewkowe najlepsze 202

przepisów i w każdym czegoś brakowało. Ale to było idealne (było, bo zniknęło w mgnieniu oka ;)). Wilgotne w środku, z orzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki(...)rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić na dwie części. Mascarpone i śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić

CookYourself
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 157

kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Gwiazda drożdżowa z makiem 160

posmarowania gwiazdy  żurawina kilka szt  tłuszcz do blachy  PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować(...)Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części.   Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę.  Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę.   Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy

Kuchnia Danusi
Sernik chałwowy 179

masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Angel food cake z pestkami granatu 114

Angel food cake nie bez  powodu  jest  nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)ciasto jest już upieczone, zbadaj je za pomocą patyczka. Gotowy biszkopt ułóż formą go góry nogami na kratce i odstaw do wystudzenia. Później odkrój boki nożem i lekko postukaj w foremkę, aby ciasto z niej wypadło. Dodatkowo: 300 ml kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki pestek granatu Kremówkę ubij na sztywno, dodając cukier pod koniec ubijania. Posmaruj górę

Food Square
Makowa panienka 403

wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu do czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą(...)taką, z którą częściej się spotykałam  przeglądając stare przepisy czy książki. Poza tym jakoś bardziej mi się ona podoba, brzmi adekwatnie do ciasta, które kojarzy mi się z tymi pięknymi, czerwonymi kwiatami, lekko powiewającymi na wietrze.  Składniki na blachę o wymiarach 24 x 40 cm: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 8 jajek 0,5 szklanki cukru

Fabryka pomysłów
Domowe uszka z grzybami 207

gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem, aż składniki wstępnie się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne (nie lepić się do ręki). Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka. Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce

Słodkie okruszki
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 175

żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy je z lodówki). Pozostałe białko lekko ubijamy i smarujemy pierwszy arkusz ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo kokosową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni i posypujemy nasionami chia. Drugi arkusz również

mojewypiekiinietylko
kruche ciasto z truskawkami 73

Wypróbowałam wersję ciasta z truskawkami z lekkim budyniem

Ugotujmy Coś
Gofry - super lekkie i chrupiące 14385

Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj . Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki bez glutenu i bez laktozy. Farsz z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami 75

zależności od tego czy ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, dodajemy mleko lub mąkę. Patelnię z dodatkiem kilku kropel oleju rozgrzałam i za pomocą łyżki wazowej nalewałam ciasto. Kiedy naleśnik był lekko podrumieniony i lekko odchodził od patelni, przewróciłam go na drugą stronę, by obrumienić go z drugiej strony. Gotowe:) Farsz: Pierś z kurczaka ugotowałam. Cebulkę i pieczarki obrałam, pokroiłam

nietadieta
Gofry z bitą śmietaną, truskawkami i dżemem . 110

wieloowocowy Orzech   Wykonanie : Do miski wlać mleko , dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,olej i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Gofrownicę rozgrzać, lekko natłuścić, wlewać porcje ciasta, piec na złoty kolor. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.Rękaw cukierniczy napełnić śmietaną. Na jedno serduszko nałożyć łyżeczkę dżemu, truskawkę i rozetkę ze śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z pieczarkami 169

kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka reniferki 125

Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu (ciastka są jeszcze bardzo miękkie) natychmiast wcisnąć w ciastka "noski

Pełny talerz
Krokiety z kapustą i grzybami 128

Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania Naleśniki : Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów. Farsz

My simple kitchen
Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym 118

oraz jajka rozkłócone z solą. Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki. Ciasto będzie się lepić do rąk, więc wygodniej robić to w rękawiczkach. Stolnicę posypujemy mąką. Odrywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczek, lekko go spłaszczamy i tępą stroną noża robimy kratkę. Kroimy ukośne kluski. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 1 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Mini pizza na szybko bez pieczenia 137

żółtego sera ½ łyżeczki ziół prowansalskich olej na patelnię Wykonanie: Jajko roztrzepać z mąką, dodać olej, mleko, proszek do pieczenia, i sól do smaku- wymieszać . Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyć, odwrócić , wyłożyć składniki, posypać ziołami i serem. Przykryć patelnię i smażyć na wolnym ogniu, aż ser się roztopi. Podawać na gorąco

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe gofry otrębowe 115

spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Oreowy jagielnik- nazwa kiepska smak wyśmienity 150

długo będzie żył wasz blender albo konsystencja będzie zadowalająca. Wykładamy masę jaglaną na masę z ciastek. Na koniec 3 opakowanie oreo kruszymy i kładziemy na samą górę lekko wgniatając. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do lodówki na 24 h lub tak jak ja na 3 h do zamrażalnika (musiało być gotowe bo to była niespodzianka dla Miśka- brakuje mu serników odkąd

greenscarf
ciasteczka owsiane z żurawiną 186

dodajemy mąkę i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki, wszystko mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Z ciasta formujemy kuleczki, które lekko spłaszczamy i układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 175

świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Naleśniki z jarmużem i pieczarkami 152

Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć na lekko złoty kolor.    zastawa

królestwo garów
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 129

Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas pieczenia wynosi ok godziny, ale wszystko zależy od indywidualnych właściwości piekarnika jaki posiadamy. Sernik trochę opadnie po wystygnięciu, ale nie należy się

Kuchnia po mojemu
Kostka wiśniowo-czekoladowa 204

cukru pudru. Następnie również po łyżce dodajemy tężejącą galaretkę. Gotową masę przelewamy na upieczone ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki. Gdy masa stężeje wylewamy na wierzch lekko tężejącą galaretkę z drugiego pojemnika. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka stężeje.  Wszystko można ozdobić bitą śmietaną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto makowo – jabłkowe 243

masła 9 łyżek grysiku ½ proszku do pieczenia bakalie Żółtka, cukier mączkę, margarynę utrzeć do białości. Ucierając dodać grysik wymieszany z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dodać mak, starte jabłka, bakalie lekko oprószone mąką i dokładnie wymieszać łyżką. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową

kuchcikownia
Ciasteczka z czekoladą i orzechami 113

cukrem, kilka razy zbierając masę ze ścianek miski. Dodać jajo, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem, czekoladę i orzechy. Wszystko razem wymieszać łyżką i na koniec zagnieść. Z ciasta formować małe kulki, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.* Piec 12-15 minut w 180°C.** Gorące ciastka są lekko miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu. * Blachę

Pełny talerz
Kopytka 190

stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem

KasiekGotuje
Aromatyczna fasolka w pomidorach z tofu, Café Mini 170

cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł.  Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki.  Poza tym szeroki wybór ciast, tortów, deserów w pucharkach, lodów i gofrów

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 502

trzy razy, kończąc na masie.  Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło.  Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią ciasto i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Smacznego

Symfonia smakowa
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 114

ozdoby PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od wymieszania ze sobą obu rodzajów mąki. Następnie dodajemy sodę, sól, przyprawę, cukier puder i kakao. Masło roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy lekko ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jagodzianki z lukrem 126

cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Owsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną 260

pociąć nożem na małe kawałeczki. Żurawinę osączyć, ostudzić. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do sypkich produktów.  Dodać jajko. Wsypać żurawinę i kawałki czekolady. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca. Piekarnik rozgrzać do 180 ° Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej

maniapieczenia
Ciasto kokosowo - ananasowe 406

przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką. Przełożyć: Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe.  Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą. Pychota

Lawendowe Niebo
Piernikowe babeczki świąteczne (eksperymentalne) 180

posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka".   Smacznego

Kuchnia Ellie
babka drożdżowa mocno pomarańczowa... 142

pomarańcze rozłożyć resztę ciasta i powciskać cząstki pomarańczy piec w 200C około 40-45 minut, babkę wyjąć z formy jak będzie wystudzona babkę posypać pudrem cukrem - ciasto jest dobrze wyrośnięte, lekkie i mocno pomarańczowe i nie za słodkie...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chałka z kruszonką 188

hakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 140

miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut

Kuchnia domowa Ani
Kukurydziane kruche ciasteczka 256

rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka. . Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy i siekamy orzechy. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy

Ostra na Słodko
Biedronka z kisielową pianką – łatwe i szybkie! 11757

wycinamy kółka za pomocą kieliszka. Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu. Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Marcepan 152

łupinki muszą być dokładnie usunięte. Obrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce. Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec. Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem, alkoholem i aromatem. Masę uformować w dowolny kształt, owinąć folią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułka drożdżowa babci Jadzi. 213

bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka i smarujemy nasze gotowe bochenki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni

Malinowe Pocałunki
Parówkowe mumie na Halloween 219

tego MOM-u 80%, niż 20%... Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paseczki. Powinno być ich dwa razy więcej niż parówek. Każdą parówkę kroimy na pół i obklejamy ciastem pilnując by paseczki lekko nachodziły na siebie. Zostawiamy miejsce na oczy. Zapiekamy 15 min. w piekarniku nastawionym na 180 st. Po przestygnięciu na pomocą wykałaczki robimy musztardowe oczy. Smacznego

chwile dla mnie
Muffiny z konfiturą malinową 120

nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut

Emcia Pichci
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 176

pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą specjalnego wykrawacza wyduszamy koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, jak potrafimy możemy dla ozdoby zrobić falbanki. Pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 148

mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie wkładamy na 20-30 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek nakładamy farsz. Pierogi zlepiamy dokładnie, jak potrafimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Honey Oat Cookies 162

sztuk) Masło rozpuścić w rondelku. Do miski dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wyrobione ciasto zawinąć w papier do pieczenia i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto podzielić na kulki, lekko spłaszczyć i piec w 180 st. przez 15- 20 min.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I hate honey! I know it's bad, because honey has many benefitial properties. The main

bastalena
Ciasteczka z czekoladą 327

utrzyj masło z cukrem i esencją waniliową 4. Zmniejszamy obroty i dodajemy sypkie produkty, aż do uzyskania miękkiego ciasta, dodajemy czekoladę. 5. Ugniatamy porcje po dwie łyżki ciasta w kulkę i lekko spłaszczamy w dłoni. Układamy na blaszce.  6. Pieczemy ciasteczka 10-15minut. 7. Wyjmujemy i odstawiamy aby wystygły, wtedy staną się kruche. Smacznego

SMYKWKUCHNI
BABKA OLEJOWA 112

sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur. Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Orzechowo-amarantusowe ciasto rabarbarowe - bez glutenu:) 173

Genialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowe pieguski 320

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wbić jajko i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, posiekane orzechy i czekoladę – wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko je spłaszczać. Układać w odstępach.  Piec 12-15 min w temp

Pasja Smaku
Pączki hiszpańskie 1240

jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia

Ala piecze i gotuje
Jajka z niespodzianką 152

posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3  ciasteczek należy wykroić środek przy

Mia Cucina Sofieta
Pianka truskawkowa 151

aromatyczna. Nie licząc czasu chłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu):   250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki

Mia Cucina Sofieta
Fougasse mistrza Hamelmana 166

ciasto przełożyć na stolnicę. Delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Przykryć i ponownie odstawić na godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części, lekko zaokrąglić złączeniem do dołu. Przykryć na kolejne 20minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować tak, by przybrało owalny kształt. Ponownie przykryć i odstawić na godzinę. Rozciągnąć delikatnie, mniej

Z miłości do słodkości
Na niepowodzenia - ciasto ze sliwkami 139

pyszne, takie ze sliwkami. Ale nawet ono postanowilo sie nie udac. Mimo to zjedlismy je calusienkie, a ze bylo bardzo smaczne zrobilam drugie podejscie. Tym razem ciasto wyszlo jak powinno. Mieciutkie, lekko slodkie i wilgotne od sliwek. Doskonale do popoludniowej kawy czy herbaty (u mnie jak zwykle do filizanki aromatycznej herbaty) Ciasto ze sliwkami skladniki: 2 szk cukru pudru - dalam

Przysmaki Karolki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 177

dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki. Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki. Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy do dekoracji. Kremowke ubijamy

Przysmaki Karolki
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 204

suchych składników i wymieszałam, ale niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.  Piekłam muffinki w 200 st. przez

W kuchni Karmel-itki
Gofry Lekkie i Chrupiące 201

Pierwsze gofry w nowej gofrownicy. Pyszne! Lekkie i chrupiące! Do ciasta nie dodajemy cukru, bo nie ma takiej potrzeby, bo przecież na gofra kładziemy słodkie dodatki takie jak dżem, cukier puder, czy bitą śmietanę. No to co? Gofrujecie ze mną? Przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku

Blondynka Gotuje
Pleśniak 345

posiekać i połączyć. Podzielić na 3 nierówne części, każdą porcję ciasta włożyć do torebki foliowej na 0,5 godz. do zamrażarki. Na natłuszczoną blachę zetrzeć największą część ciasta na dużych oczkach i lekko zapiec. Białka ubić z 1 szkl. cukru i pod koniec dodać budyń albo kisiel /taki jaki chcemy/. Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy

coolinarnastrefa.blogspot.com