lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:127/613)

Tarta kawowa 1392

były one nieco wyższe niż brzeg blachy - nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty - ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia - gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA KAWOWA - kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić - składniki na masę(...)przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka TARTA KAWOWA - ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście - na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty - formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut

Smakołyki Bereniki
Proste Brownie z karmelem 147

mowa dzisiaj postanowiłam upiec swoje ulubione brownie tym razem w wersji z karmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi.  Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g   masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna kruszymy(...)ostygnie. Następnie wsypujemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy 25 cm na 32 cm. Następnie miejscami nakładamy po łyżce masy karmelowej i lekko mieszamy ją z ciastem tak aby powstały esy floresy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Mleczna kanapka 2329

dodawać zwykłe, przestudzone mleko oraz to w proszku. Masą przełożyć ciasto. Polewa: 150 g czekolady mlecznej,  ok. 6 łyżek mleka. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 245

łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy

Blondynka Gotuje
ŚLIWKI 129

suszenia.  Węgierka - owoc owalny o ciemnofioletowej skórce i żółtozielonym miąższem. Nie rozpadają się dlatego bardzo dobrze nadają się do robienia knedli, piec ciasta, marynować itp. Na powidła najlepiej kupować je pod koniec września (mogą być lekko pomarszczone są wtedy tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania zbyt dużej ilości cukru.  Węgierka dąbrowicka - odmiana polska, owoc średniej wielkości, kulisto(...)słodko kwaskowaty, dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewa w sierpniu. Najsmaczniejsze są nieprzetworzone, zawierają sporo cukru, a mało wody nadają się, więc na powidła, kompoty oraz ciast.  Węgierka amers - owoc duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory

Ciastka - domowe słodkości
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 199

przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować(...)się rozpuścił. Następnie dodać 100 g pokrojonego zimnego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto

Monia miesza i gotuje
Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką 211

Sernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania

Karo in the Kitchen
Miodownik tradycyjny 175

dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny           Składniki: Ciasto: ·        500 g mąki ·        1 czubata łyżeczka sody ·        1 jajko(...)skórka otarta z cytryny   Dodatkowo : ·        powidła śliwkowe ·        rum   Przygotowanie:   Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę, jeśli ciasto będzie za suche dodać koleją). Wyrobione ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na 3 blaszkach. Ja używam blachy 32x24

Mania Gotowania
Ciasto milionera 365

przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, masło wyjmujemy z lodówki, aby odtajało.  Do dużej miski wysypujemy cukier i mąkę, a następnie dodajemy miękkie masło i ugniatamy do połączenia się składników. Ciasto rozwałkowujemy w prostokątnej formie równo na grubość około 1 centymetra. Pieczemy 20 minut w 200`C W tym czasie przygotowujemy karmel - oczywiście możecie wykorzystać kupny kajmak z puszki, albo gotowane(...)cukier się rozpuści dodajemy śmietankę ( uwaga karmel się wzburzy!) i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Studzimy ( ja wkładam garnuszek do większej miski z zimną wodą). Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Gdy będzie już ostygnięte, wylewamy na nie pierwsza warstwę - karmel i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnuszek z wodą stawiamy żaroodporne naczynie

Słodkie Przyjemności
Francuskie różyczki 144

kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając ze skórki, pokroić(...)słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze,  ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko

Jadło i czytadło
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 148

Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)  Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)ciasta jest dość cienka. Biszkopt pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 2 – 3 minuty, by lekko odparowało, a następnie odrywamy delikatnie ciasto od papieru i jeszcze ciepłe zawijamy w rulon w ściereczkę i odkładamy w zimne miejsce do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w kubku w 2 łyżkach zimnej wody

Smakowy Raj
Ciasto serowo-cytrynowe 228

cierane ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować. Ciasto serowo-cytrynowe PRZEPIS (forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety) Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min.   Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Torcik truskawkowy z kaszy manny z galaretką 346

mleko – ok. 500 ml - kasza manna – 8 łyżek - truskawki – 200 g - banan – 1 szt - galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownica : 20-22cm CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę(...)CAŁOŚĆ: Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt. Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia. Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin

Ostra na Słodko
Sernik z rabarbarem 130

margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia(...)litra płynu i rozpuścić w tym galaretę. Odstawić do wystudzenia. Na przestudzony sernik rozłożyć równo rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Można również rabarbar włożyć do galaretki, kiedy lekko stężeje przełożyć na ciasto

Apetyczna babeczka
Czekoladowy sernik na miodowniku 407

twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier. Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę

https:KKuchniaMniam
Chleb z suszonymi pomidorami 114

ciepłej wody i całość najpierw wymieszałam w misce. Na końcu dolałam pozostałą po odsączeniu pomidorów oliwę i  zagniatałam ciasto na blacie. Trwało to ok. 10 minut - ciasto jest raczej luźne i lekko się klei, ale wystarczy oprószyć ręce mąką - można też użyć miksera (mieszadła ze spiralnymi końcówkami). Gdy ciasto było już elastyczne włożyłam do miski i odstawiłam do czasu

apetytnapieczenie
Ciasto z bananami i gorzką czekoladą. 170

Często piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo

Ladylaura.
Kopytka 167

surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać  i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia

Gosia gotuje
Muffinki z parówkami 213

wymieszać. Następnie w osobnej misce połącz sodę oczyszczoną, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i sól. Tak uzyskaną suchą mieszankę, dodawać stopniowo do mokrych składników, cały czas energicznie mieszając. Ciasto musi być gęste, ale lekko lejące. Jeżeli będzie zbyt gęste, można dodać jeszcze odrobinę maślanki. Formę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do foremek, do wysokości 3/4. Następnie w środku każdej

Świat Domowej Kuchni
cytrynowe ciasteczka z czekoladą 170

tarce  na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wszystko razem zagniatamy.  Czekoladę również trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. posypujemy nią rozwałkowane ciasto i delikatnie wciskamy je lekko do środka (ja użyłam gotowych wiórków, nie wiem czy coś takiego jest dostępne w Polsce). Z ciasta wycinamy dowolne kształty, ja posłużyłam się  szklanką. Ciasta pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tartaletki z borówką amerykańską 252

myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny,  60g cukru,  250g mąki pszennej,  jajko,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki cukru waniliowego.  Mąkę przesiać

Z miłości do słodkości
EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. 580

dodaję sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Dokładnie zagniatam ciasto, by nie miało grudek, było gładkie i elastyczne.  Zostawiam je na 15 minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty. Układam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Wyjmuję

W kuchni Karmel-itki