lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:121/613)

Baklava 341

piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) . Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami. Blaszkę smarujemy przy użyciu pędzelka roztopionym masłem i układamy pierwszy płat ciasta filo, smarujemy go masłem. Na to kładziemy kolejny płat ciasta filo i znowu smarujemy masłem. Na spodzie powinno znieść(...)dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy

Malinowe Pocałunki
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 178

wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać(...)Owoce dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Pâte fermentée 213

wody letniej 1 g drożdży świeżych (lub 0,3 g drożdży instant) 1 g soli Wymieszaj dokładnie składniki i zagnieć do uzyskania kształtu kuli o jednolitej strukturze ciasta. Wyłóż na stolnicę lekko oprószona mąką i wyrabiaj około 6 minut, uformuj kulę, którą umieść w lekko natłuszczonej oliwą misce. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, następnie odstaw do wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 140

bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam  tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona z 1 laski(...)patyczka".W tym czasie umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy z listkami mięty na gładki mus i wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na min 10-15 minut zanim je pokroimy. Podajemy lekko ciepłe z dodatkiem zimnego musu truskawkowo-miętowego

Zawsze głodna!
Po prostu naleśniki - przepis podstawowy 168

idealne do zawijania placuszki, do przygotowania, których nie potrzebujemy dużo czasu ani tłuszczu. Widzieliście jak zawodowcy podrzucają naleśnik, aby odwrócić do na drugą stronę? Z tym ciastem się da. Ale... wymaga to lekkiej wprawy i koordynacji, bo bez niej mimo dobrego ciasta nasz naleśnik może wylądować w zupełnie innym miejscu ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka

Słodkie okruszki
Tarta ze śliwkami. 90

ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć. Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Ciasto wyjąć i oprószyć cukrem pudrem

królestwo garów
Drożdżowe rurki z posypką cukrowo-cynamonowo-migdałową 134

składacie na pół tak, aby szerokość miała 5 cm i nawijacie ją na wałek (kilkakrotnie, żeby nie była za miękka). Na tę folię nawijacie ciasto i obtaczacie w posypce dociskając lekko wałek. Następnie zdejmujecie z wałka folię wraz z ciastem i układacie pionowo na blasze. Wówczas wyjdą Wam nie cienkie rurki, tylko szerokie bransoletki z posypką. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką 122

owoce układać rozciętą częścią do góry. Posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, sprawdzić ciasto patyczkiem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Lekka sałatka z chorizo w sosie musztardowym 590

A dzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota.  Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować.  Składniki

Niezły Młynek
Chleb razowy na zakwasie 164

chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka. Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć

Kulinarne przygody Gatity
Serniczki z truskawkami 282

miesiące albo i lata... Z tej okazji zapraszam Was na pyszne serniczki z truskawkami... Mój mąż nie przepada za pieczonym sernikiem, dlatego na zjazd rodzinny przygotowałam pieczone ciasto z truskawkami i lekką masą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin

Z miłości do słodkości
Tarta z winogronem i kozim serem 202

sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną patelnie wylewamy

Kolizje Smaków
Kolorowe Ciasteczka z Lentilkami 206

czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą niedużej szklanki krążki, które następnie przekładamy na papier do pieczenia.  Na każde ciasteczko wykładamy cukierki lekko dociskając je do ciasta. Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Moje posty

Słodka Strona
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 189

różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie(...)ostudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego! English version Easter shortbread with coffee

karmelowy
Muffinki z kremem czekoladowym 148

jogurtem na gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka

pink envelope