lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:113/613)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano(...)świeżo zmielonego pieprzu i oliwy. Na talerz nałożyłem niewielką ilość sałatki z kapusty, wylałem odrobinę sosu grzybowego, a następnie nałożyłem kilka klusek ziemniaczanych i plaster polędwicy w cieście. Od wierzchu danie lekko skropiłem jeszcze sosem

Wyprawy kulinarne
Tarta cebulowa 228

oliwą, na górnej zaś wyłożoną ciastem formę do tarty. Po 10 minutach zamieszałem dokładnie cebule, aby się nie przypaliły. Po kolejnych 10 minutach wyjąłem z piekarnika ciasto, odstawiając je do lekkiego przestudzenia i znów przemieszałem cebule. Jednocześnie zmniejszyłem temperaturę do 160 stopni. Po kolejnych 10 minutach znów wymieszałem cebulę, a po dalszych 10 minutach wyjąłem je z piekarnika. Ser żółty(...)żółtego sera i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowaną masą zalałem cebule ułożone na cieście. Na wierzch tarty dodałem pozostałą część cebul.  Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i odstawiłem na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Wierzch udekorowałem gałązkami tymianku.  Tarta doskonale smakuje zarówno na zimno

Wyprawy kulinarne
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 292

macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu maksymalnie przez(...)masą za pomocą łyżki, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. 7. NAPEŁNIANIE FOREMEK (2 min) Foremki napełniamy masą do mniej więcej 4/5 wysokości, końcówką noża lekko „nacinamy” miejsce pomiędzy ciastem a foremką – pozwoli to sufletom na bezproblemowe wyrośnięcie ponad formę. 8. PIECZENIE (20min) Suflety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy

Nerds Kitchen
Tartaletki z suszonymi śliwkami 146

dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut jemy po ostygnięciu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek z orange curd 149

masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko Składniki na ciasto przełożyć do miski i wyrobić gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko podsypanej mąką, na grubość około 4-5 mm. Szklanką o średnicy 7-8 cm wyciąć koła. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i przykleić do zewnętrznych stron kółek. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Marcepanowe ciasteczka 178

już tylko po to by wymieszać ciasto  orzechami. Formujemy kuleczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach do lekkie zarumienienia.  Do zagniatania ciasta użyłam silikonowej stolnicy Smart Cook ze sklepu przyjemnegotowanie.pl  Wcześniej używałam starej drewnianej stolnicy i już wiem, że do niej nie powrócę - znajdę jej nowe zastosowanie :) Silikonowa stolnica

Aga w kuchni
Ciasto ucierane ze śliwkami 600

składników - śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto - piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut) Ciasto ucierane ze śliwkami zaliczyć można do kategorii ciast dość ciężkich, masa przed upieczeniem jest gęsta, więc

Smakołyki Bereniki
Strucla makowa 284

białka ·          Do dekoracji: ·          lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki (oprócz tłuszczu) i dodajemy(...)ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy w posmarowany

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki z jagodami 222

połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich na 12 małych kulek. Na blacie, lekko obsypanym mąką rozgniatamy dłonią ciasto, na środek każdej bułeczki nakładamy łyżeczkę jagód, posypujemy 1/4 łyżeczki cukru i zlepiamy. Bułeczki układamy na blacie wyłożonym papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.  Żółtko 'bełtamy

Słodkie Przyjemności
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 150

rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut , do lekkiego zarumienienia. Dla ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt) i wykrawamy foremkami różne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy blaszkę w piekarniku nagrzanym(...)termoobieg) i pieczemy ciacha ok.18-20 minut (do lekkiego zarumienienia. Przestudzone ciacha obficie posypać mielonym ksylitolem lub pudrem. Można również zwiększyć ilość dodawanego do ciasta ksylitolu) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka kardamonowo-pomarańczowe 187

masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórkę pomarańczową i jajko i dokładnie ubij. Porcjami dodawaj mąkę - ubijak zamień na płaskie mieszadło lub szybko zagnieć rękoma. Ciasto zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm resztki ciasta

Czerwień i błękit
Dietetyczne placuszki serowe 149

placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Otrębowe ciasto z mandarynkami 100

jest grane, osobiście odpowiedzialnością obciążyłam ludzi kichających i kaszlących na mnie w tramwaju ;p  pomysł na to ciasto zaczerpnęłam STĄD , oczywiście dodałam do niego swoje 3 grosze ;) to prosty i szybki przepis Składniki: 200 g serka wiejskiego lekkiego 9 łyżek otrębów owsianych firmy Kupiec stewia wg. smaku (ja dałam 2 łyżki, ale stewia, której używam słabo słodzi;/) 2 jajka(...)oprócz mandarynek mieszamy przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki (ja użyłam silikonowej więc papier był nie potrzebny, średnica 24cm) na wierzch wykładamy mandarynki, lekko wciskając je w ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut SMACZNEGO ! ! ! :) PS.  teraz przeczytałam w internecie, że nieraz mandarynki robią się po upieczeniu gorzkie, dziwne moje były ok, może

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki z budyniem waniliowym 159

Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na lekko omączonym blacie wałkujemy ciasto na grubość 4 mm i wykrawamy kółka przy pomocy foremek. Następnie wyklejamy ciastem foremki na babeczki, które uprzednio posmarowaliśmy tłuszczem. Resztę ciasta zostawiamy, aby później zrobić z nich

Kulinarne przygody Gatity
Malinowy sernik i owoce leśne 156

Przelać masę serową na spód ciasteczkowy i piec w temp. 190 stopni 20 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.  Kiedy już ostygnie, włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień rozpuścić czekoladę, polać nią ciasto z góry, dodatkowo można przyozdobić

pink envelope
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 197

ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać z zimnym jogurtem i lekko tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać startą czekoladą gorzką - ciasto jest smacznie jabłkowe i szybko się zjada................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś à la MasterChef 276

nożem (można też użyć przyrządu do kruchego ciasta), a następnie rozcieramy palcami (masochiści mogą najpierw schłodzić dłonie ;)) Stopniowo dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę. Posypujemy blat lekko mąką i rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt (ok. 35-40 na 20 cm). Składamy boki do środka tak, aby utworzyły się trzy warstwy, przekręcamy o 90 stopni i znów wałkujemy na prostokąt

Ratunku obiad
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 139

temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych. W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce mleko zagęszczone, mleko pasteryzowane i śmietanę kremową. Kiedy ciasto już wystarczająco ostygnie, nakłuj od góry kilkakrotnie ostrym nożem, ale staraj się

Grahamka, weka i kajzerka
Ravioli ze szpinakiem 230

wymieszać. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.  Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami  farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały. Nakrywamy drugą porcją ciasta. Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty. Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju ze śliwkami 160

jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto: 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek  30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 0,5 kg śliwek Krem: 0,5 litra

Salonik smaków
Styropian 300

część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce. Białka z  cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową i zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto piec około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto miodowe z masą budyniową 206

Ciasto na sodzie z dodatkiem miodu..przełożone masą budyniową..i lekkim dodatkiem dżemu malinowego.. Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka 20 dkg margaryny 2 jajka 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny  1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie