lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:104/613)

Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 169

dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 303

soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Marcepanowe babeczki z żurawiną 151

żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka). Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
534. Zapomniana gruszka. 137

pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę  i przewracam na drugą stronę

More food, love and dreams
Chleb żytni z ziemniakami 241

wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki. W misce połącz ziemniaczaną papkę, mąkę, zakwas, resztę soli. Lekko wymieszaj dodając pozostałą część wody, tak aby uzyskać lekko klejące się ciasto. Nie wyrabiaj za mocno i zbyt długo. Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je płatkami owsianymi. Do foremek włóż ciasto, powinno zajmować mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Mokrą dłonią

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto Jakuba 8980

wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, kładziemy go na ubitej pianie i lekko dociskamy. (pierwsza część ciasta - piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe. Gotujemy

charlotte gotuje
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 162

tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie

ladykitchen
"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 151

szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 153

złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Biszkopt z jeżynami 148

osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Babeczki czekoladowe z malinami 176

muffinki możemy dodatkowo ułożyć po malince. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut*. Smacznego ·          Babeczek nie pieczemy do suchego patyczka, ciasto ma być lekko mokro jak w brownie

Kolizje Smaków
Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy 207

Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto musimy odgazować lekko je uginając. Następnie przekładamy je do natłuszczonej foremki (30 x 11) obsypanej otrębami.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 174

grubości 2-3 mm. Patelnię o średnicy 24 cm mocno rozgrzewamy i smażymy na niej chlebek przez 1 minutę z jednej strony i kolejną minutę z drugiej. Ciasto powinno się lekko zarumienić i powinny pojawić się na nim brązowe plamki. Tak samo postępujemy z kolejnymi chlebkami. Podajemy od razu, kiedy są jeszcze ciepłe

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 146

Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z pesto z rukoli 175

przestygnięcia. Natkę siekamy. W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania