lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:104/613)

Pierniczki 133

pudru 100 g masła 1/3 szklanki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut

Oryginalny smak
Ciasto podwójnie czekoladowe 181

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką. Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej. Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto! Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :) Zachęcam do wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny

Kraina Miodem Płynąca
Tartaletki z owocami figi 138

łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu). Wstawiam

UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 174

około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty żółty ser i wymieszałam. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na lekko podsypany mąką blat, lekko spłaszczyłam i podzieliłam na 4 części. Każdą część rozwałkowałam na placek wielkości około 20×30 cm. Na połowie rozwałkowanego placka wyłożyłam 1/4 część

UgotujmyTo.pl
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 537

laska cynamonu * 6 jajek * 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem

kolorowotorcikowo
BOŻONARODZENIOWE CYNAMONOWE CIASTECZKA 206

misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon, jajka oraz miękkie masło i margarynę Palma spółki Bielmar. Wszystko dokładnie mieszamy, gotowe ciasto kładziemy na talerz lekko posypany mąką i wkładamy na ok. 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinamy ciasteczka za pomocą

Mentor Smaku
Pleśniak 353

formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką wyrównując ciasto. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.  Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy wanilię (lub cukier

Słodka Strona
Kopytka 119

pszennej 1 jajko Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki mieszamy w misce, następnie kiedy ciasto już nie będzie lepiło się do rąk, wyciągamy je na stolnicę. Ucinamy sobie po kawałku ciasta, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i wycinamy romby. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut. Wskazówki: Pamiętajmy, żeby dodawać mąkę stopniowo. Lepiej dołożyć

upichcic
Bułeczki z czarnuszką 167

stopione, ostudzone masło. Zarobić ciasto żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki maślane z twarożkiem ziołowym 97

przestudzone masło.  Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i  odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówka bez zagniatania 166

soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę.    Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm.    Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając.    Posypujemy kruszonką.    Wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180 st. C. Pieczemy ok. 35 minut z termoobiegiem.    Drożdżówka jest

Maminek kulinarny
Ciasteczka czekoladowe. Po prostu 155

dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną). Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka kocie oczka z marmoladą 289

soli. Ciasto przekładamy do szprycy z tylką, która przypomina gwiazdkę. Najlepiej jak użyjemy szprycę materiałową, te jednorazowe często pękają, gdyż ciasto jest dosyć twarde. Wyciskamy bezpośrednio na balszkę ciasto, tworząc kółka. Lekko dociskamy, tak by zlepiły się w okręgi. W środek wkładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Marcepanowe babeczki z żurawiną 136

żurawinę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Do papilotek nakładamy po 2 łyżki masy. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (do suchego patyczka). Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

Mienta blog
534. Zapomniana gruszka. 129

pieczenia przesiewam do miski i łącze z mokrymi składnikami. Dodaję resztę składników(oprócz gruszki) i delikatnie mieszam z pianą. Nakładam porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę  i przewracam na drugą stronę

More food, love and dreams