minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie(...)posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy
Mania Gotowaniacukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy stopione i przestudzone masło, żółtka i pozostałą mąkę, mleko i cukier. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując mąką, do gładkiej i elastycznej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 ½ h. Przygotowujemy nadzienie. Wątróbki dokładnie oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką(...)ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wykrajamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na środku każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaciasta. Ciasto marchewkowe można przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam(...)formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, dopiero wtedy rozpocząć przygotowanie frostingu - orzechy włoskie drobno posiekać - śmietanka powinna być mocno schłodzona - białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, dodawać ją partiami do przestudzonej (ale ciągle płynnej) czekolady, mieszając
Smakołyki Berenikikonieczny); Żelatynę rozpuścić w 0,20 szklanki gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę, uprzednio schłodzoną w lodówce, ubić na sztywno z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i ewentualnie ze śmietan-fixem. Następnie dodać żelatynę i szybko miksować mikserem, żeby nie porobiły się malutkie grudki. Ubitą śmietaną przełożyć ciasto (trochę odłożyć do dekoracji), wierzch posmarować cieniutko śmietaną. Ciasto polać polewą(...)stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników. Zagotować i odstawić z ognia. Do gorącej polewy dodać żelatynę i mieszać, aż żelatyna będzie rozpuszczona. Lekko przestudzić, dodać śmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni
In my kitchenjabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek(...)spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę. Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka. Pieczemy jeszcze
Mieszam w Garnkupieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy
Kulinarne przygody Gatityotarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki
Walijskie PichcenieKolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym
SMYKWKUCHNIzrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę wlej lekko stężoną i włóż ciasto do lodówki
Niezły Młynekpapier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C. Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze 5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny
Mia Cucina SofietaOdstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka
Niezły MłynekWszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do dłoni podsypujemy je mąką, jeśli jest za suche można dodać odrobinę śmietany. Wyrobione ciasto będzie dość twarde i lekko wilgotne. A teraz część najważniejsza, czyli wybijanie wałkiem ciasta!. Mocne uderzenia wałkiem w ciasto i składanie go w kopertę sprawi, że pojawią się pęcherzyki powietrza
Apetyczna babeczkamieszam. Do tego miękkie masło pokrojone w kawałki i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wkładam razem z miską, w której wyrabiałam na 30 min. Po tym czasie
ladykitchengrzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/ Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja jak znalazł dla tarty Muszę niestety kończyć
les mirabellesstopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać
Moniki Smakołyki