lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:110/613)

Pyszna szarlotka klasyczna 248

jabłkami podbije podniebienie każdego. Do szarlotki możemy użyć prażonych jabłek ze słoika lub uprażyć jabłka tuż przed pieczeniem. Dodanie kisielu cytrynowego zagęszcza masę i czyni ją lekko kwaskową. My nie lubimy bardzo słodkich ciast i to ciasto wpisuje się w to idealnie. Szarlotka z tego przepisu, to idealne ciasto weekendowe dla miłośników jabłek i nie tylko. Będzie stanowić świetny dodatek(...)spód połowę ciasta, lub połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i 0,5 szk. cukru. Podpieczony spód ciasta posypujemy bułką tartą. Na górę wykładamy jabłka i wykładamy na górę pianę. Ścieramy drugą część ciasta i posypujemy nią górę placka. Pieczemy jeszcze

Mieszam w Garnku
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 212

pieczenia układamy papier do pieczenia, a na nim rulon  z ciasta, formujemy z niego wieniec. Wieniec nacinamy ostrym nożem,w odstępach 2-3 centymetrowych. Nacięte kawałki lekko wywijamy na bok. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto smarujemy odrobiną roztopionego masła wymieszanego z mlekiem i pieczemy przez 30 minut. Ciasto studzimy

Kulinarne przygody Gatity
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 198

otarta skórką z cytryny, rozpuszczonym letnim masłem i rozczynem z drożdży. Ciasto wyrobić. Nie trzeba odkładać do wyrastania. Nabierać łyżką, do środka kłaść odrobinę marmolady, skleić, nadać lekko kulisty kształt (jeśli ciasto mocno się klei posypać dłonie mąką) i smażyć na patelni z rozgrzanym dość mocno olejem na złoty kolor z każdej strony. Oleju musi być tyle, aby nasze pączki

Walijskie Pichcenie
Dietetyczny jabłecznik z ryżem i musem bananowym! 232

Kolejne dietetyczne ciasto, tym razem jabłecznik z kokosowym ryżem basmati, prażonymi jabłkami z żurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka  - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany  - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym

SMYKWKUCHNI
Ciasto z białek 388

zrobić z białkami? Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę wlej lekko stężoną i włóż ciasto do lodówki

Niezły Młynek
Tarta cytrynowa 240

papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C.  Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze  5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny

Mia Cucina Sofieta
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 358

Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h.  Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka

Niezły Młynek
Chrust - chrusty, faworki 115

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do dłoni podsypujemy je mąką, jeśli jest za suche można dodać odrobinę śmietany. Wyrobione ciasto będzie dość twarde i lekko wilgotne. A teraz część najważniejsza, czyli wybijanie wałkiem ciasta!. Mocne uderzenia wałkiem w ciasto i składanie go w kopertę sprawi, że pojawią się pęcherzyki powietrza

Apetyczna babeczka
Drożdżowa tarta ze szparagami. 174

mieszam. Do tego miękkie masło pokrojone w kawałki i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wkładam razem z miską, w której wyrabiałam na 30 min. Po tym czasie

ladykitchen
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 155

grzanie od spodu). Ciasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/   Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja jak znalazł dla tarty Muszę niestety kończyć

les mirabelles
Chleb razowy z kminkiem 158

stopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.  Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać

Moniki Smakołyki
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 151

szczypiorek nadaje warstwie jajecznej lekko cebulowego posmaku (samej cebuli nie chciałam dawać, by nie dominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej(...)najlepiej nie od razu wszystko, bo 5 łyżek wyszło u mnie, a wystarczy większe czy mniejsze jajko by ilość ta była inna). Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na kształt formy z lekką zakładką (może być potrzeba lekko podsypywać mąką) i wykładamy formę (do ceramicznej włożyłam bez natłuszczania, ale już blaszaną trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki z bigosem 179

przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli(...)lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto będzie dostatecznie już wyrobione . Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią

Grunt to przepis!
Chleb z kaszą jęczmienną 164

zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić, aż zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, siemię lniane i ugotowaną kaszę jęczmienną oraz stopniowo wodę. Wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne, ale dość luźne i niestety(...)trochę lepiące - m ożna ewetualnie dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody, dla uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli mikser nie będzie dawał rady, sugeruję dokończyć wyrabianie rękoma. Wyrobione ciasto zostawić w obsypanej lekko mąką misce, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie powinno 2-3 razy zwiększyć swoją objętość

Grunt to przepis!
Doskonale niedoskonałe pełnoziarniste kruche babeczki z papierówką 163

czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki lub inne kawałki, jakie chcesz. Oprósz je cukrem trzcinowym lub innym słodzikiem i cynamonem. Wyjmij ciasto z lodówki. Może być ono lekko twarde, odczekaj zatem chwilkę. Odrywaj kawałki ciasta, spłaszczaj je dłonią i oblepiaj nimi jabłka na około 2mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj babeczki. Możesz je z góry

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 158

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła

Anioły w kuchni
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 141

Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część ciasta i zostawiamy na listki. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, i rozwałkowujemy większą część ciasta na grubość ok 2-3 mm. Foremną lub szklanką wykrawamy kółka. Po 3 lub 4 kółka układamy na sobie tak aby częściowo zachodziły na siebie. Smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Biscotti z suszonymi owocami 178

następnie rolujemy, aby utworzyło nam wałek. Przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy 20 minut w 180`C. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie kroimy ukośnie ciasto na 1,5 cm kromeczki, układamy na blaszce i pieczemy ponownie w piekarniku tym razem w temperaturze 160`C 10 minut z każdej strony. Ciastka przechowujemy

Słodkie Przyjemności
Sernik malinowy 380

tortownicy postawić na większym talerzu. Nożem oddzielić od brzegów. Ciepły polać galaretką (ok. 6 łyżek), aby się wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego

mojewypiekiinietylko
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 126

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła

Anioły w kuchni
Bagietka pszenna 162

miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny

Ala piecze i gotuje
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 363

skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.   Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć odrobiny z tych które wcześniej wymieszaliśmy w misce) Jajka łączymy ze śmietaną, przyprawiamy pieprzem, solą, gałką

Mania Gotowania
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 293

prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.    Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć również mleka). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiekamy przez około

Mania Gotowania
Domowy Chleb z Ziarnami 341

Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie w cieście zrobiłam trzy nacięcia nożem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Na najniższym

Blondynka Gotuje