Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego
Gosia gotujeminut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód
Powiedz dietom niePotem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem
UgotujmyTo.plpiany dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki
noteskulinarnyfigałyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie
noteskulinarnyfigalodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia. Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipapryka mielona słodka 1 łyżeczka koncentratu olej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicałości wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną a na koniec dodać jeszcze te ziemniaki, które wyjęliśmy. Ze zmielonych ziemniaków i mąki ziemniaczanej zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i robić palcem wgłębienie w środku. Zagotować wodę. Kluski wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2 minuty od chwili wypłynięcia. Dobrze jest dodać odrobinę oleju do wody
Na słodko lub wytrawniejednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywać po kawałku ciasta, formując pączek, lekko spłaszczyć, nałożyć marmoladę i ponownie uformować pączek. Gotowe pączki pozostawić na blaszce posypanej mąką do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku lub małym naczyniu do temperatury
Na słodko lub wytrawniedrożdżowy cieście z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P Czasami jest zbyt pięknie
More food, love and dreamsmasę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy
Zdrowie na języku :Pbardzo. Na pewno do powtórzenia. Na pewno do wykorzystania również jako muffinki. Takie proste, a takie dobre. Zamiast cukru waniliowego dodałam skórkę i sok z cytryny. Ciasto jest mokre, lekkie i rześkie. Idealne na gorące weekendy. Spróbujcie sami :) Czytaj więcej
bistro mamamiękkie, do mąki dodać odrobinę wody, dobrze rozmieszać, wlać do mięsa zagotować. KOPYTKA Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajka, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez około 2-3 minut, od wypłynięcia na wierzch. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, osączyć
Kuchnia Danusi