Sezon rabarbarowy w pełni. Ja przygotowałam dla Was krem rabarbarowy ze śmietaną. Jego aksamitna konsystencja i smak sprawiają, że sprawdzi się jako dodatek do deserów i ciast. Słodkawy z lekką, gorzkawą nutą. Moim zdaniem przepis warty Waszej uwagi. Do przygotowania śmietanowego kremu rabarbarowego potrzebujemy: - 2 pęczki rabarbaru - 2 łyżki masła - 2 kubeczki śmietany kremówki - 1.5 filiżanki cukru Rabrbar obieramy, myjemy
Szybko Tanio Smacznienastępnie ciagle ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sezonie jesiennym nie może u nas zabraknąć puszystego, lekkiego i korzennego ciasta dyniowego z dodatkiem orzechów pecan. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to także przypadnie Wam do gustu. Wskazówka: niektóre dynie mają dosyć wodnisty miąższ i trzeba je odcedzać przed dodaniem do ciasta. Jeśli nie chcecie tego robić wybierzcie dynię Hokkaido, której miąższ jest zwarty i idealnie nadaje się do pieczenia
Milion SmakówBlueberry Corner by "jagodzianka" Popovery, amerykańska wersja brytyjskich ”yorkshire puddings” to zrobione z ciasta naleśnikowego, bardzo lekkie muffiny. Piecze się je w specjalnej blasze … Przeczytaj cały artykuł Post Popovery (American popovers) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDelikatne i kruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione lekkim ptasim mleczkiem. Taki deser wprost rozpływa się w ustach. Miałam trochę obaw przed zastosowaniem takiej właśnie masy do dekoracji na wzór babeczek, ale jak widać na załączonym obrazku, wszystko wygląda bez zarzutu. Muszę nawet powiedzieć, że po schłodzeniu krem jest dużo trwalszy i sztywniejszy niż masa z serka mascarpone. Chyba będę
ciastkowylabpieczenia i wysmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Teraz natłuść ciasto z góry lekko oliwą, ponakłuwaj widelcem, powciskaj oliwki i pomidorki, posyp suszoną bazylią i odrobiną soli. Piecz foccacię przez 25 minut do zezłocenia . Podawaj najlepiej ciepłą z dodatkiem oliwy z oliwek! Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonyodstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko gorzkawy smak, zatem doradzam dodać do niego słodki dodatek, np. żurawiny czy rodzynki
Weekendy w domu i ogrodziePozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy
CookYourselfjabłek Mąkę przesiać do miski i dodać pokrojone i zimne masło. Posiekać nożem. Dodać drożdże instant*, cukier puder, jogurt i jajka (z żółtkami). Dokładnie wyrobić do uzyskania elastycznego, lekko klejącego się ciasta (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć. Umieścić w zamrażalce na 30 minut (lub w lodówce na całą noc). Ciasto musi się schłodzić
CookYourselfpuste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem lub skwarkami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.plPrzy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prostokątnych foremek ( u mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego
Gosia gotujeminut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód
Powiedz dietom niePotem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem
UgotujmyTo.plpiany dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Do dobrze ubitej masy wsypać mąkę z wymieszaną z kakao i proszek do pieczenia, wymieszać lekko łyżką. Wlać ciasto do wysmarowanej posypanej mąką tortownicy i piec 20 minut w temp 190 stopni C (termoobieg) Masa: serek mascarpone 250 g śmietana kremówka 36 % 400 g 3 łyżki
noteskulinarnyfiga