lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:94/613)

Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 176

Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę, do połączenia składników Lekko rozmrożony płat ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i ułożyłam na nim przestudzony farsz oraz pokrojone, osączone z oleju suszone pomidory Przykryłam żółtym serem, zwinęłam w rulon, pokroiłam i piekłam w temp

Proste Potrawy
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 142

masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu: Schłodzoną(...)nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia na minimum dwie godziny. *Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około kwadrans

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wiśniowy sero jabłecznik, czyli sernikowy jabłecznik z wiśniami 148

jabłka, serek, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i zmiksuj do połączenia się składników. Jeśli masa jest dla Ciebie mało słodka to dodaj do niej jeszcze cukier. My lubimy mało słodkie ciasta, więc ja nie dawałam, gdyż serek jest sam w sobie słodki,  a jabłka też były słodzone podczas smażenia. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp cukier puder. Ubijaj(...)uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Gotową pianę przełóż w trzech turach do masy jabłecznej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników. Gotową masę wlej do tortownicy, lekko wyrównaj wierzch. Ciasto powinno być wyższe od masy o jakiś 1 cm. Nadmiar ciast można ściąć i ułożyć „kleksami” na wierzchu masy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez

Kulinarna (nie)codzienność
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 159

najpierw zblednować, przelać do rondelka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieją, a nadmiar wody odparuje), dopraw cukrem, ziołami oraz solą. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, by lekko zgęstniała. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie, przełóż je na oprószony mąką blat i wyrabiaj kilka minut, podsypując mąką wedle potrzeby, aż ciasto będzie puszyste i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto

Moje Qulinaria
Bajaderki (Ziemniaczki) 425

Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao

Słodka Strona
Ciasto Delicja 196

czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę - ale to już można(...)kilku niewielkich porcjach dodać przesiane mąki  (fot.2) . Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana.  Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto  (fot.3)  i włożyć je do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt

Świat Ciasta
Pączki wiedeńskie 430

zamoczyć w lukrze. Uwagi: Wcześniej wspominałam, że nie sposób by pączki się nie udały. No więc samo ciasto musi być na tyle gęste by pączki miały kształt lekko falisty, tymczasem jeżeli ciasto będzie za rzadkie (ja dodałam kiedyś 5 jajek i wyszło za rzadkie), to wyjdą z niego gładkie oponki. Co wtedy zrobić? Żeby za rzadkie ciasto uratować należy dodać

Passions hobbies life
Deser jaglany z kiwi 208

zakrawa o działania samobójcze dlatego przez najbliższy czas możecie się u mnie spodziewać wszelkiej rodzajów deser i ciast bez pieczenia. W sumie latem masie bardziej ochotę na lekkie słodkości niż "ciężkie" ciasta z masą. W ten weekend proponuje wykorzystać w kuchni kaszę jaglaną. Od kilku miesięcy raczę się nią na wiele sposobów i myślę, że zostanie ze mną na stałe

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tort migdałowy 174

tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min. przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty. masa śmietanowo-migdałowa Żelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej. Śmietanę

Mix smaku
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 218

Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką... Puszyste, słodkie ciasto. Kawałki kwaśnego rabarbaru. Lekka pianka. I razowa kruszonka. Pyszny dodatek do kawy! Składniki: Ciasto: 250 g miękkiej margaryny; 2 łyżki smalcu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 szklanki białego cukru; 5 żółtek; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Owocowe nadzienie: 750 g rabarbaru

Gospodyni Miejska
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem 174

podorędziu mąkę do podsypywania ciasta, gdyż będzie ono stosunkowo luźne. Po 10 minutach wyrabiania rozciągnij ciasto do postaci prostokąta, posyp z góry równomiernie czarnym sezamem. Następnie złóż ciasto niczym kopertę i lekko wyrabiaj dopóty, dopóki sezam nie roześci się równomiernie w cieście. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania

Grahamka, weka i kajzerka
Wykwintny sernik wg Aleex 431

zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec(...)bakaliami. 11. Przełożyć do formy na podpieczony spód masę serową, wyrównać powierzchnię. 12. Sernik piec w temperaturze 170ºC około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. 13. Wierzch ciasta dowolnie ozdobić. Ja wykorzystałam błyszczącą polewę czekoladową. 14. Sernik można przechowywać w lodówce do 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostrym nożem. Smacznego

W mojej kuchni
Torcik z wątróbką drobiową 239

Składniki. 30 dag wątróbki 1 cebula 30 dag kapusty czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka kminku Ciasto. 2 szklanki mąki 12,5 dag tłuszczu 1/2 szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1/4 łyżeczki soli jajko do posmarowania Wykonanie. Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle(...)majerankiem. Przesmażyć posiekaną cebulę' Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki. Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną. Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm, Wyłożyć czerwoną kapustę

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka kisielowe 221

Kolorowe, kruche a nawet bym powiedziała lekko sypkie ciasteczka kisielowe przełożone ulubionym dżemem stanowią idealny dodatek do popołudniowej kawki :) Składniki: - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek(...)mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt z jabłkami 224

Biszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około(...)szklanki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; otarta skórka i sok z połowy cytryny; szczypta soli; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem

In my kitchen
Kruche ciasto z truskawkami i pianką jak puch 375

dzień wcześniej i wstawić kule ciasta zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki. Blachę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć wcześniej przygotowane ciasto (te 60%), lekko przyklepać dłonią. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 20 min. Odstawić do całkowitego wystudzenia!  Pianka: Białka ubić na sztywno następnie stopniowo dodawać cukier(...)cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do białek powoli wsypywać proszek budyniowy, jednocześnie cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej i miksować do połączenia. Na wystudzony i podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę budyniową, a na nią ułożyć gęsto truskawki przecięte na pół (cięciem do góry), jeżeli mamy małe truskawki to mogą być w całości.  Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego

IMPRESJA SMAKU
Naleśniki gryczane z nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 235

babki, które sprawdziły się wcześniej doskonale w naleśnikach z mąki jaglanej , oraz mąkę gryczaną. Naleśniki udały się bardzo dobrze, a  konfiturą z nektarynek smakowały wyśmienicie :) Składniki: mix na ciasto naleśnikowe bezglutenowe 1 szklanka mąka gryczana  0,5 szklanki łupiny z nasion babki (np. Ispagul) 2 łyżeczki mleko sojowe, ryżowe lub inne 1 szklanka woda gazowana 1 szklanka Przygotowanie(...)kupienia w każdej aptece) zmieszać z mąką naleśnikową i gryczaną (lepsza jest jasna, z niepalonej kaszy). Dodać mleko i wodę, wymieszać aby nie było grudek. Smażyć na lekko rozgrzanej patelni. Ciasto z czasem gęstnieje, w razie potrzeby dolać wody

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania