lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:88/613)

PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 176

instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki. Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę(...)poncz do nasączania ciasta. Syrop pigwowy zlewamy do butelki (wrzątek) i odstawiamy aż przyjdzie jego kolej. Swoją drogą powstaje nam niezła dekoracja - pływające goździki w bursztynowej zawiesinie. :)  Ciasto wyszło rewelacyjnie. Lekko wilgotne, mocno korzenne, bardzo aromatyczne i cholernie smaczne. Szczerze mówiąc, jeśli o smak chodzi, to bije na łeb wszystkie pierniki jakie miałyśmy okazję smakować - mocno wyprzedza też poznaną

Wypisz Wymaluj
Alpejska pianka z porzeczkami 344

razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można(...)minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje). Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem

Passions hobbies life
Jogurtowiec z owocami na kruchym cieście 623

zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić ok 20 min w lodówce a następnie upiec w 180'C ok 20 min , do lekkiego zrumienienia. Wystudzić. Białka ubic na sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać(...)Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Pizza imprezowa 180

dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  FARSZ Cebulę obrać pokroić w plastry i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki lekko poddusić. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę,  pomidora, pieczarki.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stop.na około 30 minut. Przed

Kuchnia Danusi
Bułeczki dynie 204

odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Po tym czasie do mąki dodać pozostałe mleko, jajko i puree dyniowe, zagnieść ciasto. Dodać tłuszcz i sól, dobrze wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić.  Przykryć miskę folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z truskawkami 169

drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz. w temp. 170 stopni C. Ja piekłam w prodiżu i trochę dłużej niż godzinę ponieważ zepsuła mi się pokrywa i dopiekałam jeszcze około

Proste Potrawy
Słodkie co nieco na niedzielę 221

następnie rozpłaszczamy. Pojedynczą porcję ciasta umieszczamy z przygotowanej foremce z papilotką, której spód i brzegi dokładnie wylepiamy. W powstałym zagłębieniach umieszczamy po kilka kawałków rabarbaru (możemy go lekko wcisnąć w ciasto). Muffiny ustawiamy na blasze, przykrywamy ściereczką i po raz kolejny odstawiamy w ciepłe miejsce (np. na nagrzewający się piekarnik). Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy

Ratunku obiad
Tarta cytrynowa z bezą 346

bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej Europy. Składniki: ciasto: 120g masła – w temperaturze pokojowej 35 ml mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej(...)wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody

Pociąg Do Kuchni
CHLEB MARCHWIOWY Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 205

robi się niezwykle łatwo, bez zagniatania, mieszając tylko drewnianą łyżką wszystkie składniki i z minimalną ilością drożdży. Najlepiej przygotowywać go popołudniem/wieczorem, aby rano upiec świeży bochenek lub wymieszać ciasto dosłownie przed pójściem spać, aby po pracy cieszyć się jego smakiem :) Ja nie byłabym sobą, gdybym odrobinę nie zmieniła jego proporcji :) Ale oczywiście chleb wyszedł świetnie :) Do jego przygotowania potrzebny(...)każdym razem były to wielce udane modyfikacje :D  Ważna radą jest abyście postarali się piec chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu do pieczenia lub blasze ciasto może się lekko rozlać. Oczywiście chleb też wyjdzie, ale trochę bardziej płaski.  Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej) 2 szklanki

Słodko-Słony Świat Ilony
LODY Z BIAŁEJ CZEKOLADY 107

wrzenia, po czym powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Umieścić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzać , nie przerywając mieszania, aż masa lekko zgęstnieje. Domieszać stopniowo czekoladę, przykryć pergaminem zwilżonym wodą i odstawić do wystygnięcia. 2.Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Przelać masę do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika(...)powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek na filiżankę odwróconą do góry dnem i lekko pofałdować brzegi ciasta, tworząc koszyczek. Odstawić do wystygnięcia. Moje lody posypałam przyprawa z młynka do dań słodkich

Kuchnia w opałach
Truskawkowa rozkosz 428

waniliowego; Truskawki umyć, oderwać z nich szypułki. Biszkopt posmarować cienką warstwą serka homogenizowanego, na serku ułożyć całe truskawki. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki. Ciasto odstawić do lodówki, by galaretka dobrze stężała. Krem śmietanowy: 0,5 l śmietanki 30%; 3 czubate łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 500 g serka mascarpone(...)szklanki wody i całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić naczynie z musem na bok, dodać galaretki w proszku i wymieszać, by galaretki się rozpuściły. Mus wystudzić. Lekko tężejący wylać na krem śmietanowy, wyrównać. Ciasto ponownie odstawić do lodówki (najlepiej na całą

In my kitchen
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 264

mąki i ok.1/3 szklanki wody. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok.15 minut aż "ruszą". W dużej misce umieścić resztę składników , dodać zaczyn i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lekko formy ( można także wysypać ją mąką lub otrębami, silikonowej nie trzeba) i dokładnie "ubić" ciasto oraz wygładzić łyżką maczaną w wodzie.  Posypać ulubionymi ziarnami - u mnie

Smaczne Zdrowe
Ciasto z sercem 269

drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto - po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie serc - nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego

Smakołyki Bereniki
Mazurek z kajmakiem 170

puszka kajmaku migdały morele Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blachy , a brzegi lekko podwyższyć zawijając brzeg ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do zarumienienia się Po wystudzeniu polać kajmakiem i udekorować

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1105

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z   TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania