lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:81/613)

FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 409

czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu(...)można posypać owocami (u mnie były to mrożone maliny). Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne. Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców. Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto do wystudzenia (gdy uda nam się

Smaczne Zdrowe
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 207

ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I ŚLIWKAMI 154

kiedy ciasto się kleiło. 6. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (wsadziłam między poduszki) do podwojenia objętości (na 60-90 min). 7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na długi prostokąt o grubości ok. 1 cm. 8. Ciasto posypałam cynamonem, a następnie rozrzuciłam na nim śliwki i zrolowałam na kształt rolady

Vroblewska-fitlife
Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami 156

mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania. Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie

Słodkie okruszki
Orkiszowe uszka wigilijne 206

pieprz i wymieszaj Pozostaw do ostudzenia Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej podsypać, ale nie za dużo

pyszne zdrowości
Murzynek z serem 1226

przede wszystkim pysznego ciasta, przygotowałam murzynka  z serem i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne , pół blachy zniknęło w mgnieniu oka. Śmietankowy delikatny ser i lekko wilgotne kakaowe ciasto to świetne połączenie. Przeglądając Internet spotkałam dużo podobnych ciast Izaurę , Cielaka, Ciasto łaciate a mój to po prostu murzynek z serem , różni się od powyższych tym , że potrzeba

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
domowy makaron z jajkami 161

oliwę z oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia  grubych okruchów . Przełożyć  tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta.  Moje w yrabiałam  ciasto w maszynie do chleba. Zawinąć w folię i odłożyć

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 164

orkiszowej z dodatkiem pomidorów, czarnego sezamu i jabłka.  Przepis wybrała   Dorota , a jego  autorką  jest Dana z  bloga Leśny Zakątek . Ufff... :) Po wymieszaniu ciasta wpadłam w lekką panikę, gdyż nie miałam do tej pory do czynienia z tak luźnym ciastem chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne

Stare Gary
Pączki 392

rodziną lub znajomymi. Pączki lubią nasz czas - najpierw czekamy na wyrośnięcie rozczynu, później całego ciasta, a na końcu - na napuszenie się uformowanych pączków. Nagrodą za cierpliwość jest lekkie, dobrze wyrośnięte ciasto, które sprawia, że nasze pączki mają piękną jasną obwódkę. Pączki składniki (na 10sztuk): 400g mąki pszennej 30g drożdży świeżych 200ml mleka 3 łyżki cukru 4 żółtka 50g masła

Smakołyki Bereniki
Bułki pszenne 223

Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i zasypać lekko mąką. Z ciasta formować kuleczki, położyć na blaszce i odstawić na około 15 min. Po tym czasie na bułeczkach można zrobić przedziałki tępą stroną noża. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bułki

Zgrabne Gotowanie
Drożdżówki z jeżynami 165

zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę i nakładać w to miejsce nadzienie, a na nie owoce. Brzegi bułeczek posmarować mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Piec(...)temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione. te drożdżówki naprawdę są w środku puszyste Moje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Truskawkowe pole 203

Bita śmietana i truskawki :), a do tego lekki biszkopt, wyśmienite ciasto! Upiec dwa cienkie biszkopty, każdy piec oddzielnie: Składniki na 1 biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać

Apetyczna babeczka
Prosty sernik z borówkami 217

serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że sukcesem udanego sernika jest dobrej jakości ser. Ja już znalazłam swój ulubiony :) Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy(...)skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik

Moja Delicja
Rolada z nutellą 173

Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia.  Podczas czekania

Kolizje Smaków
Maultaschen 215

MAULTASCHEN: Stolnicę oprószamy mąką. Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku. Do wgłębienia wlewamy 2 lekko roztrzepane jajka i oliwę. Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut. Przykrywamy lekko wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta. Z ciasta wycinamy prostokąty – ja robię większe : 12cmx6cm(...)cebulką i uduszonym szpinakiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku w razie potrzeby. CAŁOŚĆ: Ok. 2-3 łyżki farszu nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy ” składając na pół. Dociskamy brzegi i tworzymy delikatną falbankę. Wrzucamy bardzo delikatnie do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy

Ostra na Słodko