lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:78/613)

Sernik z kroplami bursztynu 343

Puszysty, lekki niczym chmurka sernik, tak apetyczny, że chce się od razu przystąpić do dzieła i piec, a następnie czekać na te bursztynowe kropelki, słodziutkie i pięknie kontrastujące z żółciutkim serem, a całość to zapewniam - poezja smaku.... Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera(...)białka ubite na sztywno z cukrem oraz solą i pieczemy 15 minut, tak aby beza zarumieniła się. Wyłączamy piekarnik, zostawiam ciasto w gorącym piekarniku jeszcze ok 10 minut. Po czym uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę z sernikiem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą

kgwjanczewo
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 226

Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży(...)ponownie ciasto, przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Pizze tym razem miałam piec na kamieniu, więc kamień ułożyłam na ruszcie i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną lekko mąką stolnicę, dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna strucla makowa 352

rozsmarowujemy równo na cieście, pozostawiając ok. 2 cm odstępu ze wszystkich stron. Przy jednym z dłuższych boków ten margines może być nawet trochę większy i możemy posmarować go lekko pozostałym białkiem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłóż dłuższego boku i w stronę większego marginesu. Łączenie koniecznie umieszczamy pod spodem, a brzegi dokładnie zlepiamy i podwijamy. Rulon przecinamy wzdłuż (nie docinając jednak(...)gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z tego przepisu można przygotować także tradycyjny makowiec. Rulonu z ciasta nie przecinamy wtedy wzdłuż, zawijamy natomiast dość luźno w pergamin  (pozostawiając nie więcej niż 2 cm przestrzeni

Ratunku obiad
Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu 226

Wspaniały miodowo-miętowy aromat i smak, lekko chrupiąca skórka i miękki serowy środek... Zapraszam Was serdecznie na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy. To ciasto doskonale nadaje się do codziennej porannej kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi, imieniny itd. A zapach jaki unosi się podczas przygotowań, pieczenia, gdy wyciągniemy ciasto z piekarnika... jest piękny. Połączenie dwóch wspaniałych składników, jakimi(...)misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Nadzienie: Wszystkie składniki łączymy w misce widelcem, aż do połączenia. Odstawiamy. Etap końcowy: Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Smarujemy ciasto serowym farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta

Słodkie okruszki
Tarta z papryką na otrębach 113

już niemal żebrać, żeby ją zjeść. Na surówkę już nie bardzo się nadawała, bo się lekko pomarszczyła. Na leczo chęci nie miałam, więc pomyślałam, ze zrobię tartę z farszem paprykowym. Szybko, smacznie i kolorowo :) Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów firmy Sante. Ciasto: 20 dkg mąki , 10 dkg masła lub margaryny, szczypta soli , 5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich(...)smażyć na większym ogniu. Dodać estragon, tymianek sól i pieprz. Wymieszać i odstawić. Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piecyka nagrzanego do 190 stopni. Podpiec do lekkiego zrumienienia. Na podpieczone ciasto wysypać równomiernie otręby, a na nie nałożyć farsz paprykowy. Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 167

płatki owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania, aż wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Włożyć ciasto(...)formy obsypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – na blaszkę położyć papier do pieczenia, obsypać mąką i wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk

Kuchnia Pokoleń
Babkowa Pani Dynia 147

się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony(...)wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą

Mia Cucina Sofieta
Włoskie paluszki chlebowe 111

drożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy. Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać

Słodkie Przyjemności
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 148

wyrobić jeszcze raz.  Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem) na ok. 1-1,5 godziny

Smaczne Zdrowe
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 219

średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości.  Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto na pierogi: około pół kg mąki pszennej , mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania, 1 łyżeczka(...)stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas klejenia albo rozwalą się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 206

przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut, do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki

maniapieczenia
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 172

skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki

maniapieczenia
Ranna rosa 317

Kulki kokosowe  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy  na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy  w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dobrze ubitą wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kakaem. Ciasto

kgwjanczewo
Focaccia z suszonymi pomidorami 221

oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Piernik herbaciany ( szybki ) 355

piernika, jajko - dokładnie utrzeć.  Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto

kolorowotorcikowo
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 296

pieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik. Croissanty układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marcepanowo orzechowe z śliwkami 206

masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć

Ala piecze i gotuje