się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę zabrakło, dlatego dynia wyszła trochę plaskawa (następnym razem zwiększę ilość składników) Babka dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony(...)wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem wyrównać ewentualne górki, tak aby otrzymać równiutkie połówki. Połówki przełożyć masą, u mnie serek czekoladowy i udekorować bitą
Mia Cucina Sofietadrożdże się rozpuszczą dodajemy wodę i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki dodajemy sól, zalewamy to drożdżami i ugniatamy. Ciasto przekładamy na blat i dalej ugniatamy lekko podsypując mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne odkładamy je do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto możemy rozwałkować na placek grubości około 1 cm, ja jednak wolę urywać
Słodkie Przyjemnościwyrobić jeszcze raz. Ja dodałam jeszcze łyżkę mąki, ponieważ wydawało mi się za luźne. Nie wyrabiałam długo-mąką orkiszowa bardzo tego nie lubi i potem ciasto robi się gumowe. Lekkie dwukrotne wyrabianie w zupełności wystarczyło. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania(pod przykryciem) na ok. 1-1,5 godziny
Smaczne Zdroweśrednim ogniu. Dodać cebulę i czosnek - podsmażyć na lekko złoty kolor. Dodać odciśnięte i drobno posiekane grzyby i udusić do miękkości. Połączyć z wcześniej ugotowaną kaszą - przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto na pierogi: około pół kg mąki pszennej , mąka do podsypywania ciasta podczas rozwałkowywania, 1 łyżeczka(...)stało się zbyt twarde.) Ciasto przykrywamy czystą ściereczką, aby "odpoczęło" przez kilkanaście minut. Następnie dzielimy na części i rozwałkowujemy niezbyt cienkie placki cały czas podsypując lekko mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Musimy wyczuć grubość, gdyż zbyt cienkie będą rwać się podczas klejenia albo rozwalą się
Codzienna kuchnia niecodziennaprzy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około 35 - 40 minut, do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki
maniapieczeniaskórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki
maniapieczeniaKulki kokosowe Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając. Pieczemy w 180 stopni C 45 min. Upieczone ciasto studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dobrze ubitą wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kakaem. Ciasto
kgwjanczewooliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy je w ciasto. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Kulinarne przygody Gatitypiernika, jajko - dokładnie utrzeć. Obie mąki połączyć, wysypać na stolnicę. Zrobić gniazdo. Na środek, wyłożyć masę miodową - zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nadal jest rzadkie - dodać więcej mąki. Ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste, na tyle spójne,ażeby dało się je rozwałkować. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i wstawić na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto
kolorowotorcikowopieczeniem, będą po wyjęciu z piekarnika, błyszczące. Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) jak oryginalny z Francji. Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik. Croissanty układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć
Ala piecze i gotujedodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe
OstryKęsdodajemy do niej gorącą wodę z rozpuszczonym smalcem. Dodajemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż do uzyskania miękkiego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe
OstryKęsLekkie i pyszne połączenie cytrynowego ciasta, serowej masy i galaretki cytrynowej uwieńczone słodką bitą śmietaną. To musi być pyszne! :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Spód cytrynowy: 4 jajka 4 łyż cukru 2 łyż cukru z wanilią skórka otarta z 1 cytryny (sparzonej) 4 łyż mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta soli Warstwa serowa: 1/2 kg sera twarogowego
Kto ugości moich gości?piernika. I teraz, po zjedzeniu kilku sztuk każdego rodzaju, nadal nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej. W tych smak kawy jest mocno wyczuwalny, ciasteczka są nawet lekko gorzkawe. Słodyczy nadają suszone śliwki i rodzynki. Dzięki odrobinie kakao mają wspaniały, kawowy kolor. Ciężko nie sięgać do puszki po kolejne, oj ciężko... Kawowe biscotti z migdałami, rodzynkami i suszonymi śliwkami(...)kawą. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, razem z rodzynkami i migdałami dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze