lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:78/613)

Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 197

rozgniatamy, dodajemy cebulę z przyprawami – mieszamy. Widelcem wgniatamy serek kozi, dodajemy posiekany szczypior. Ponownie mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 266

całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na około 1 godzinę, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość. Blat kuchenny lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać jeszcze przez chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek by miało wysokość około 2 cm. Ostrą szklanką o dużej średnicy wycinać kółka

MarciochaKucharzy
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 195

patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy. W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 220

niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 142

minut. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 192

wysypanych otrębami foremek, mniej więcej do połowy wysokości, może odrobinę więcej. Łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie wygładź powierzchnie ciasta kopyścią, i posyp ją otrębami, lekko je dociskając do ciasta. Odstaw ciasto do ponownego wyrastania na około dwie godziny. Dobrze się sprawdza wyrastanie w zamkniętym piekarniku z włączoną lampką, lub z włożonym niewielkim pojemnikiem, do którego wlej trochę wrzątku

Grahamka, weka i kajzerka
Pyzy z kurkami 170

długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy

Aga w kuchni
Domowa tortilla. 323

wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie:  Do ciepłej wody dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez

Kuchnia Łukasza
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 215

Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi

Moje domowe kucharzenie
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 261

Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego

Mia Cucina Sofieta
Karpatka 220

pewne każdy zna. Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym

Z miłości do słodkości
Ciasto cytrynowo-waniliowe 145

zmianie wystroju bloga :) Fan Page już się lekko przemienił, jest bardziej wiosenny, jak się Wam podoba? Dzisiejszy post też jest jakiś taki bardziej wiosenny, mam dla Was lekkie cytrynowo-waniliowe ciasto. Dobre do wypróbowania na czwartkowe święto! Spróbujcie!" Składniki : 3 żółtka 3 białka szklanka cukru 2 łyżki cukru z kawałkami wanilii otarta skórka z jednej cytryny 300 g mąki(...)wystudzenia.  Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy żółtka i otartą skórkę z jednej cytryny - lekko mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta na przemian z rozpuszczonym masłem. Masę mieszamy łyżką, a następnie przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - może być również forma keksowa.  Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Ciasto Kukułka 484

mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i odwracamy do góry dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił(...)polane czekoladą (możecie spróbować położyć resztę kremu bezpośrednio na czekoladę i przykryć biszkoptem). Wierzch ciasta polewamy pozostałą czekoladą. Jeśli za bardzo Wam zastygnie, należy ponownie lekko rozpuścić w kąpieli wodnej.   The post Ciasto Kukułka appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chleb na owsiance 179

foremek Płatki owsiane (lub otręby) zalewamy wrzącą wodą. Natychmiast dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam do większej miski. Przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia i podwojenia objętości na 1 godzinę. Foremki keksowe wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy otrębami owsianymi. Zwilżonymi wodą dłonią lekko spłaszczamy wyrośnięte ciasto. Przekładamy je do foremek. Wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy płatkami owsianymi, białym sezamem i czarnym sezamem (u mnie nasiona chia). Tym razem już suchą dłonią

mojewypiekiinietylko
FRANCUSKIE CIASTO CZEKOLADOWE 433

czekolady. Niekiedy dodaję także płaską łyżeczkę proszku do pieczenia (jest wówczas jakby jeszcze troszkę pulchniejsze, choć i bez niego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu(...)można posypać owocami (u mnie były to mrożone maliny). Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne. Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców. Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto do wystudzenia (gdy uda nam się

Smaczne Zdrowe
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 229

ciepłe miejsce na ok.30-40 minut aż zdecydowanie urośnie. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego

Smaczne Zdrowe