lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:82/613)

Ciasto szyfonowe 331

Powiedziałam , że to najmniej kaloryczne ciasto na świecie i już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie to nie wiem , ale sami zobaczcie , że kalorii to tu niewiele! Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie! Śmiało można pokusic się o dokładkę! Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje

Ostra na Słodko
Ucierane ciasto z malinami 210

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut na 175 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Polecam też

Monia miesza i gotuje
Oponki serowo-cytrynowe, bez drożdży 148

oleju - do smażenia cukier puder - do oprószenia Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg rozgniatamy widelcem. Skórkę z cytryny ścieramy (wcześniej należy ją sparzyć). Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, ma być lekko klejące. Jednak jeśli będzie się za bardzo kleić należy ostrożnie dosypać trochę mąki. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka kubkiem lub szklanką. Następnie w każdym kółku

Ze smakiem i z pasją
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 208

rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany.  Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni(nie trzeba dodawać tłuszczu).  Smacznego

Smaczne Zdrowe
Maślane biedronki 181

razem muszę zrobić co najmniej dwa razy więcej :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianie Składniki: Na ciasto: 130g masła ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Łyżeczka proszku do pieczenia Na ozdobienie: 100g czekolady białej ( tabliczka) 50g czekolady gorzkiej(...)jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około 15-20 minut. Obserwujemy wierzch ciasta, kiedy się ślicznie zazłoci, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest

Kolizje Smaków
Sernik miodowo-kajmakowy 322

Coś dla łasuchów. Lekki sernik na miodowym cieście. W wersji z masą kajmakową bardzo słodki. Aby to zmienić można zastąpić masę kajmakową powidłem. Ciasto: 30 dag margaryny 60 dag mąki 4 łyżki miodu 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki sody Masa serowa: 1 kg serka naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo(...)przestygnie dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wymieszać. Na blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa placki. Żelatynę zalać 1 szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w 200 ml gorącego mleka. Schłodzić. W 200 ml zimnego mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować

Praktyczna pl
Kostka Pistacjowo Czekoladowa 110

zblendowane z czekoladą i cukrem pistacje. Ucieramy krótka chwilę do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy lekko masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Odwracamy na kilka minut do góry nogami(...)samym spłaszczając lekko wyrośniętą górę. Przekrawamy wzdłuż na pół. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy, dodajemy śmietanę i na małej mocy palnika mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie połową kremu przekładamy dwa blaty. Drugą połowę kremu wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy fantazyjnie pistacjami, orzechami laskowymi itp. Kroimy na około 16 kawałków. The post Kostka Pistacjowo Czekoladowa appeared first on Made

Made By Mom And Son
Świąteczne pierniczki 175

mikserem lub mieszadłem K). Ucierając dalej dodajemy jajka, miód, esencję, skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gładkiej masy - ja używam mieszadła haka.   Gotowe ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i wyrabiamy kulę, którą zawijamy w przezroczystą folię. Zostawiamy na noc w lodówce (do 24h). Następnego dnia dzielimy ciasto na mniejsze części i rozwałkujemy

W kuchni wieczorem
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16538

tarce o dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę. Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić. Krem:  1/2 litra mleka,  2 żółtka,  2 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  1/2 szklanki cukru pudru,  250g masła(...)jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,  1/2 łyżki masła,  2 łyżki wody.  Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Źródło:  Sto kolorów kuchni

Z miłości do słodkości
Wigilijna zupa grzybowa 114

miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze kluseczki i wpuszczamy je do gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch

Passion of Cooking
Ciasto czekoladowe z buraczkami 165

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.    wg. "Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 144

połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście. ... migdałowe ciasto przed włożeniem do piekarnika Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
TARTA Z CUKINIĄ, BROKUŁEM I KURKAMI 108

grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Kurki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietankę lekko ubić, dodać jajka, cebulę i cukinię, doprawić do smaku, wymieszać. Masę wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć brokuła i kurki. Tartę piec 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 150

kandyzowanych owoców/skórek – i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 15 minut. Dodać pokrojone kandyzowane owoce/ skórki i całość wyrobić aż połączą się z ciastem. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, lekko wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią i uformować 6-8 małych kulek. Ułożyć

UgotujmyTo.pl
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 374

przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć. Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem. Smacznego! Ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem z białej czekolady, konfiturą gruszkowo-borówkową i świeżymi borówkami 267

obciążeniem i dopiec ciasto przez kolejny kwadrans. Można zrezygnować z dociążania ciasta w pierwszej fazie pieczenia, lecz trzeba liczyć się z tym że podczas pieczenia będzie lekko wyrastać. Upieczone ciasto schłodzić przed wyłożeniem kremu. Krem: 300 ml śmietany kremówki , 2 tabliczki białej czekolady . Dodatkowo: konfitury - użyłam gruszkowo-borówkowych , świeże borówki. Czekoladę roztopić. Najlepiej zrobić to w kąpieli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto z owocami 186

pianę z białek i mieszamy łyżką.    Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto.    Układamy owoce lekko je dociskając.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut.    Ciasto jest upieczone.    Przygotowujemy bezę

Maminek kulinarny
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 147

skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Psia depresja i niemal dietetyczna szarlotka 206

której ja w domu nie miałam. Można też zrezygnować z marcepanu, czyli najbardziej kalorycznej części, ale jest tak pyszna, że akurat tego kroku nie polecam. Bardzo oryginalne kruche ciasto na miodzie, lekko karmelowe jabłka i wyjątkowo delikatna marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z semoliny z kaszą gryczaną i serekiem ricotta 439

ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Robiłam już wiele pierogów ale nie w połączeniu z tą mąką. Nie była bym sobą gdybym tego nie połączyła. Pierogi wyszły PRZEPYSZNE, ciasto sprężyste, leciutkie i i lekko słodkawe. Wedle mnie najlepsze ciasto. Tym razem zrobiłam pierogi z kaszą gryczaną w połączeniu serkiem ricotta. Do pogłębienia smaku dodałam do części moją ulubioną czarnuszkę

Basia w kuchni
Ciasto czekoladowe z buraczkami 176

mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.     wg. "Ciasta i ciasteczka

Anioły w kuchni