lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:86/613)

Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 158

masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO(...)stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy.    Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej wystudzić, żeby się nie poparzyć. Wychodziliśmy kiedyś z mężem na koncert,  zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem

I tu będę miała takie te
Podwójnie czekoladowe ciasteczka z wiśniami 152

pieczenia i szczyptą soli mąkę. Na koniec dodać wypestkowane, przekrojone na pół wiśnie i ponownie delikatnie wymieszać, starając się, aby wiśnie pozostały w miarę możliwości, nieuszkodzone.  Ciasto będzie miało lekko płynną konsystencję. Tak przygotowaną masę przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia z zimnego ciasta uformować niewielkie ciasteczka. Najwygodniej zrobić to za pomocą dwóch łyżeczek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 120

rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne ślimaczki, które można od siebie odrywać bez konieczności sięgania po nóż. Taka aromatyczna drożdżówka to idealny jesienny przysmak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka Kawowo - czekoladowa 198

jest jakiś delikatny posmak  , ale mocno aromatyczne ciasto kawowe. Babka dość ciężka , zbita i wilgotna .  A do tego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta. Inspiracja z Tego Bloga  Składniki :  5 jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki  pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

Malinowa Kawiarenka
Pączki. 185

utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można

Malinowe Pocałunki
MAKOWY MAZUREK WIELKANOCNY 160

ciasto. Na pianę rozłóż masę makową wymieszaną z rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika na około 25 minut. Jak wyjmiesz mazurka z piekarnika - poczekaj aż ostygnie.  Możesz zastosować lekką modyfikację. Podzielić ciasto na pół. Na dół ciasto, nastepnie masa makowa i znów ciasto. Pomijamy wtedy pianę, nie każdy ją lubi.  Gdy mazurek makowy przestygnie, pokryj go gorącą czekoladą

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka francuskie na ostro 119

Składniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa, ale nie tylko

Proste Potrawy
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 201

Szybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 279

takiej zalewy nie ma, lub podajemy wypiek jest na słodko, wtedy mamy do czynienia z tradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem, po 15 min wyciągnijcie fasolę czy ryż razem z papierem i podpieczcie jeszcze ok. 5 min na lekko złoty kolor. 8. NAKŁADANIE FARSZU (2 min): na podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić bo farsz jest zwarty) wykładamy najpierw kurczaka, równo rozprowadzając go całej powierzchni ciasta, następnie podobnie postępujemy z cebulą (lub na odwrót

Nerds Kitchen
Sucharki biszkoptowe 123

Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie nadają się na piknik, rower, wypad za miasto czy plaże. Ja testując je w tym ostatnim miejscu, uważam, że... mogłam zrobić podwójną porcję! :) Nie zawierają również mleka i masła, dzięki czemu ich dodatkową zaletą(...)Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C. Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze około 5-6 minut. Studzimy na blaszce. Przekładamy

Słodkie Przyjemności
Marchewkowo - ziemniaczane kluski a'la gnocchi. 99

łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić na niewielkie kawałki i zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną

vegetanie
Delikatny sernik z czekoladą i truskawkami 232

Kruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru(...)tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej

maniapieczenia
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 291

masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch - ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy MASA BUDYNIOWA - 2/3 mleka

Smakołyki Bereniki
Nocne bułeczki 102

nadal klei się do rąk można podsypać jeszcze mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez kolejne 5 minut. Tak wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Miska powinna być duża, ponieważ ciasto sporo urośnie. Rano ciasto wyjąć z miski i wyłożyć

Świat Ciasta
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 187

wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowe placuszki z truskawkami 374

placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity