macie przykryjcie miskę ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze raz. Następnie tworzymy z niego gruby wałek, który dzielimy na 4 równe części. Blat podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy cieniutko pierwszą część ciasta. Przykładamy obręcz od tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek(...)macie przykryjcie miskę ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze raz. Następnie tworzymy z niego gruby wałek, który dzielimy na 4 równe części. Blat podsypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy cieniutko pierwszą część ciasta. Przykładamy obręcz od tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek
Słodkie okruszkimiejsce w zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę robić znacznie częściej. Pierogi w wersji
Poezja smakubardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut. Okrawki jakie mi pozostaly po wycieciu rybek,ponakladalam jeden na drugi i wywalkowalam prostokat na lekko omaczonym blacie. Skladniki: ciasto francuskie z rolki ( u mnie z okrawkow) starty parmezan moze byc rowniez mak lub sezam sol gruba morska 1 zoltko rozmacone z lyzka mleka Wykonanie: Przygotowany blat(...)ciasta francuskiego (pozostawic na papierze,gdy uzywamy nowego ciasta z rolki) posmarowac rozmaconym jajkiem.Rozrzucic starty parmezan wymieszany z sola.Walkiem lekko docisnac ser.Przy pomocy radelka pociac blat na 1,5-2 cm pasy. Kazdy pas ujac za dwa konce i skrecic 2 razy wzdluz osi.Powstanie paluch-zawijas.Zwiniete paluchy ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia zachowujac odstepy.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rabarbar to warzywo, które kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Składniki na 2 małe keksówki (lub formę(...)międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Gdy rabarbar będzie lekko miękki - garnek zdjąć z ognia. Przestudzić. Gdy ciasto podwoi masę to wyjąć je i przełożyć na blachę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Następnie ułożyć lekko ugotowany rabarbar. Całość pozostawić do lekkiego
Ugotowaćmąki 100 g cukru pudru 3 jaja łyżka oleju łyżka wody Mąkę przesiewamy do miski, wrzucamy jaja, cukier, olej i wodę, po czym zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, ale lekko klejące. Nam wyszło to tak: Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy wyciętą i złożona wróżbę, po czym zamykamy na pół i formujemy(...)półksiężyc. Z całego ciasta wychodzi około 60 ciasteczek. Układamy je na dużej blaszce wysmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasteczka będą lekko rumiane i kruchutkie. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zaparzyć dobrą herbatkę, zaprosić znajomych i wspólnie zajadać ciasteczka, które kryją w sobie magiczne wróżby. Kto wie, może któraś się spełni
Sajkofanka smakuWrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką do napuszonego zaczynu i wyrobić(...)ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego
Smaczne Zdrowewielu przepisów, niby sprawdzonych i świetnych, ale zawsze coś było nie tak lub czegoś mi brakowało. Tym razem mogę śmiało powiedzieć: to jest to. Nie miało to być lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe, ale też nie bardzo ciężkie brownie (choć do tego jest trochę zbliżone). Chciałam, żeby było intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Udało się! Przepis to kompilacja kilku(...)zaprosić na naprawdę pyszne ciasto, z równie dobrym kremem i polewą (mojego pomysłu). Torcik czekoladowo-bananowy podane składniki wystarczą na upieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Ratunku obiadręką były brzoskwinie czekające na jutrzejsze ciasto :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1 szklanka mleka , 3 jajka , 2 łyżeczki cukru , szczypta soli , 7-8 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną). Wszystkie składniki mieszamy (ja używam trzepaczki rózgowej, ale można mikserem(...)uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy. Dodatki do naleśników : 3 brzoskwinie , 6 łyżek brązowego cukru , 6 łyżek masła , 120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie), konfitura z wiśni z kardamonem . Na patelni, na której były
Codzienna kuchnia niecodziennatłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać resztę składników bez kakao cały czas ucierając. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać, podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać dwie łyżki kakao i jeszcze raz wymieszać. Ciemne ciasto wylać na przygotowaną formę. Składniki na ciasto kokosowe: 4 jaja ¾ szklanki cukru
Tradycyjna Kuchniaspożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Lekko przestudzić. Pokroić ciasto po skosie na kromki grubości 1-1,5 cm. Ułożyć je płasko na blasze. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, przewracając w połowie na drugą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiszkopcik, masa jak w każdym cieście i coś nowego czyli rolada Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny. Składniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki
ciastkarnia na kruchym spodziePiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formy lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, serkiem, przyprawami i tymiankiem.. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, pomidorki kroimy na pół. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej
Kulinarne przygody GatityPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej, układamy szparagi
Kulinarne przygody Gatitycieście, tylko pozostanie w formie grudek . Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół . Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. Poćwiczyć silną wolę i opanować łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha(...)wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;) Kolejny (trzeci jak dotąd) mój Przepis Dnia na Smakerze :) Tym razem z 23.06.2014 . Cieszę się że ciasto się spodobało
Grunt to przepis!Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał i kochani, nie wyszło(...)maliny, jak mamy świeże to super, ja jednak z racji pory roku wycisnęłam zapasy mrożonych i rozmrażałam na ręczniku papierowym. Na koniec przykryłam każdego eklerka wierzchnią częścią ciasta pokrytego polewą i lekko, naprawdę lekko docisnąć ( naprawdę lekko) :) Na wierzch tylko po malince, listki mięty i gotowe. Kochani, maliny też zrobiły dobrą robotę ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje