lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:76/613)

Kotlety ziemniaczane 292

ziemniaków i mąki bo ciasto będzie zbyt rzadkie i nie uformujemy z niego kotletów. Dodajemy też przyprawy i wyrabiamy ciasto łyżką. Na płaskim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Zwilżamy lekko dłonie aby ciasto się nie lepiło i formujemy z niego kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy na kształt kotleta i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zarumienienia. Podajemy

Tanie przepisy studenckie
Tarta jagodowo-malinowa 234

lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem

OstryKęs
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 211

Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki. 4. Wyrobione ciasto odstawić na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. 5. Ciasto przełożyć do blaszki, ułożyć na wierzch obrane

Kuchnia domowa Ani
MUFFINKI JAGODOWE 133

mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki ( ja jak zwykle używałam silikonowych ) napełniamy ciastem do połowy wysokości. Na wierzch każdego muffinka wsypujemy pełną łyżkę borówek i „upychamy” płatki migdałów. Pieczemy

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny 447

brzoskwinie i delikatnie jeszcze raz mieszamy. CAŁOŚĆ: 1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę. Boki tortownicy również wylepiamy ciastem ( ok. 2-3 cm do góry ). Wylewamy masę ( lekki gładzimy ). Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć , zetrzeć lub tak jak ja wyciąć paseczki i przepleść ). Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C. Całkowicie studzimy! Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Bułki z nerkowcami - najlepsze 139

wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki jogurtowe 190

mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5. Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6. Krem ubić z mlekiem ,podzielić na 2 części .Do jednej dodać kilka kropelek barwnika niebieskiego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta jagodowo-malinowa 324

lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i układamy na nim maliny. Owoce zalewamy masą z żółtek, śmietany i cukru pudru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Przed pieczeniem Po pieczeniu Wieczorem

OstryKęs
Ciasto (placek) z malinami - proste, szybkie i bardzo smaczne 205

drugiej żółtka. Do miski z żółtkami wsypujemy oba cukry, miksujemy. Po czym wlewamy przestudzoną (lekko ciepłą) margarynę, miksujemy. Następnie wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Na koniec wlewamy powoli mleko, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do miski z ciastem dodajemy powoli ubite białka i łączymy(...)delikatnie przy pomocy łyżki, bądź miksera (na bardzo wolnych obrotach). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Następnie na cieście układamy w sposób dowolny umyte maliny, lekko wciskając w masę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. ... kolejna łyżeczka pysznego ciasta z malinami

Słodkie okruszki
TARTA Z JABŁKAMI 251

cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, na średniej mocy palnika, aż jabłka będą lekko miękkie, ale się nie rozpadną. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część(...)widelcem, boki można podociskać palcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 - 45 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjąć i lekko wystudzić. PROPOZYCJA PODANIA: Cukier puder i lody śmietankowe lub waniliowe Follow my blog with Bloglovin

Calzonella.com
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 141

Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę(...)rozkruszamy drożdże. Zasypujemy połową cukru i połową letniego mleka. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ponownie i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo

Made By Mom And Son
MAGIC LEMON CAKE 211

ciasto jest magiczne z trzech powodów. Po pierwsze z jednej masy powstają 3 różne warstwy cudownego cytrynowego ciasta, od miękkiej, mokrej i lekko "gumowej" przez ciut lżejszą, przypominającą krem i ostatnią, puszystą i leciutką, rozpływającą sie w ustach piankę. Po drugie, jak na mój gust, ciasto smakuje jak pyszny sernik, a nie ma w sobie ani grama twarogu (!) tylko masło(...)być. Ostrożnie przelej całość do formy i piecz przez około 50-60 minut (u mnie zawsze jest to 50 minut) , aż góra ciasta będzie ścięta i elastyczna przy dotknięciu palcem, a wierzch lekko złoty. Po upieczeniu otwórz całkowicie drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie wsadź na minimum 3 godziny do lodówki (u mnie 8 godzin) . Przed podaniem

Słodko-Słony Świat Ilony
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 346

roztopiony olej bezzapachowy lub oliwę, mąkę i 1 łyżkę spirytusu. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem , w ciepłe miejsce na ok.1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany lekko mąką blat, lekko rozpłaszczyć dłońmi i wycinać z ciasta paski, które następnie pokroić na mniejsze kawałki, przez środek zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto. Moje ciasto było

Smaczne Zdrowe
Knedle ze śliwkami 212

ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto podzielić na części i kolejno z każdej z nich, na oprószonej mąką stolnicy, formułować wałki o średnicy 4 cm. Odcinać kawałki ciasta o długości 2 cm, każdy lekko spłaszczać. W tak przygotowane kawałeczki ciasta wkładać śliwki, a w śliwki, w miejsce po pestce, wsypywać cukier, dokładnie zlepić ciasto i formułować kule. Przygotowane knedle wrzucać od razu(...)wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 mniut, w zależności od wielkości knedli. Wyjmować łyżką cedzakową, osuszać i układać na talerzu. Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody. Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną. Ziemniaki

Gospodyni Miejska
Mazurek czekoladowo-orzechowy 185

kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przenosimy (razem z papierem) do blaszki(...)piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy. Smacznego

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania