lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:68/613)

Faworki na piwie! 139

cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy rozbełtane żółtka, szczyptę soli i miękkie masło. Zalewamy to wszystko piwem i ugniatamy, w razie potrzeby podsypując lekko mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto bijemy wałkiem, aby się napowietrzyło (dzięki temu faworki będą bardziej kruche) u mnie około 5 minut, ale można dłużej. Ciasto dzielimy

Słodkie Przyjemności
Muffiny z białym serem i wanilią 125

pieczenia, odstawiamy. W oddzielnej misce ucieramy ser razem z jajkiem i cukrem waniliowym, gdy masa będzie jednolita, przerzucamy do masy jajecznej i lekko mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia - studzimy w piekarniku. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babeczki waniliowe z truskawkami 117

mleko w proszku i mieszamy na najwyższych obrotach, do momentu połączenia się wszystkich składników. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki. Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z czereśniami 270

wyłożone czereśnie, tak aby pozostawić po środku nie przykryte owoce. Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru. Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni. Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi leniwe 169

malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym , masłem, albo bułką tartą i cukrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szarlotka sypana z żurawiną 147

ostatnią warstwą sypką. Wierzch ciasta pokrywamy dokładnie cieniutkimi wiórkami dobrze schłodzonego masła (ja starłam na szatkownicy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 50 minut. Upieczone ciasto, po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka sypana z żurawiną, jak zawsze nie zawiodła swoim smakiem, zapachem… i nie tylko. Kusi wyglądem, zapraszając na wspaniałe doznania kulinarne. Jest niezwykle delikatna

mojewypiekiinietylko
smaczny ucieraniec z jabłkami i brzoskwinią-czyli szybkie,łatwe ciasto... 174

dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 137

obtoczenia     Kwiaty myjemy, a potem osuszamy w papierowym ręczniku.  Mieszamy mąkę  z bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą. Dodajemy jajko a następnie ketchup. Całość mieszamy. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać.  Tempurę   należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić

Bon Appetit Małgorzaty
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 272

serka mascarpone lub ricotty ok. 2 łyżki cukru pudru kilka jeżyn do dekoracji Wymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne pierożki dla dzieci 166

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka

prawdziwe jedzenie
Kwiaty cukinii w tempurze 210

serka takiej wielkości, aby zmieścił się w kwiatku. Lekko zakręcić końcówki płatków, tak aby zamknąć całość. Przygotować tempurę: wymieszać  mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać  gazowaną wodę, lekko posolić. Ciasto ma  mieć konsystencję śmietany. W garnku lub głębokiej patelni ( mały wok)  rozgrzać olej do temperatury 175 st.C. Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu

Stare Gary
Jabłka pod kruszonką - przepis Anny Starmach 256

zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto się lekko nie przyrumieni. Jak to mówi Ania Starmach ,, Będzie Pysznie" ! :) SMACZNEGO

Kredowe Menu
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 124

make i wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chruściki drożdżowe (faworki drożdżowe) 388

Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie

UgotujmyTo.pl
Mazurek marcepanowy 161

Piec na złoto w temp. 180°C. Dżem podgrzać w rondelku i przetrzeć przez sito. Następnie równomiernie posmarować nim spód marcepanowy (fot.3) . Na blacie marcepanowym ułożyć blat z ciasta kruchego. Lekko docisnąć. Wierzch udekorować według uznania - różnymi polewami i bakaliami (fot.4

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania