lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowki schlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. wiorki kokosowe wymieszac z cukrem,zalac podgrzanym mlekiem kokosowym (lub smietanka),dokladnie(...)minut ubic na sztywno piane z bialek z dodatkiem soku z cytryny.Na piane przesiac 2 lyzki maczki ziemniaczanej,dodac namoczone wiorki,delikatnie,ale dokladnie wymieszac lyzka,wylozyc na lekko zrumienione ciasto piec w temperaturze 180-190°C 20 minut ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grudki masła. Wlać wymieszane mleko z wodą i jajkiem, delikatnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto w lodówce może być dłużej, do trzech dni. Ciasto, podsypując lekko mąką, rozwałkować w prostokąt. Złożyć na 3 części i rozwałkować. Znowu złożyć ,obrócić o 90 stopni i rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Rozwałkować na grubość około 5mm.Podzieli(...)uprażyć na patelni. Do rondelka włożyć masło, czekoladę, wlać śmietankę i syrop buraczany, wsypać cukier i podgrzewać do stopienia czekolady. Wsypać żurawinę i migdały. Dobrze wymieszać. Na każdy kwadrat ciasta nałożyć nadzienie. Rogi zawinąć do środka, skleić. Ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temp.180stop. 20-25 minut. Przygotowując nadzienie możemy je modyfikować. W oryginalnych ,duńskich zazwyczaj są migdały
Kulinarny karnet Christopherawiem , że na targach i w sklepach są one cały czas dostępne! A skoro są – to trzeba to wykorzystać! Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na lekkie , biszkoptowe ciasto , które każdy zje z przyjemnością nawet w największe upały! Smacznie … szybko … tanio! SKŁADNIKI: - jajko – 6 szt - cukier – 1+1/3 szkl - mąka – 2 szkl - proszek
Ostra na Słodkoniskich obrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie. Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty. Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać(...)stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
w mojej kuchniwyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części Formę ( 20/ 27 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i każda z części pieczemy oddzielnie w 180 st az ciasto się zarumieni. Ciasto możemy lekko rozwałkować na papierze a następnie palcami "rozciągnąć" po blaszce. Masa jogurtowa: krem przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodajemy śmietanFix i chwilę miksujemy. Polewa(...)masła. Upieczony spód przekładamy z powrotem do blachy nakładamy masę korówkową następnie powidła śliwkowe. Przykrywamy drugim spodem. Na wierzch przekładamy krem jogurtowy i przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową
NaKońcuJęzykapołączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko(...)banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały z puszki karmel honeycomb do posypania Wykonanie: Roladę rozwijamy. Smarujemy ciasto kremem. Zwijamy ponownie w rulon. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h. Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb. The post Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami appeared
Made By Mom And Sonlekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przygotować formę na tartę (z wyjmowanym dnem). Posmarować ją masłem i oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może(...)być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić, a następnie usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę. Teraz czas
Świat Ciastagorącym mlekiem z resztą składników i wystudzić.) W tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubej jarzynowej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, aż lekko się zarumieni. Przestudzić lekko i przesmarować niezbyt grubo dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowatym. Białka ubić na sztywno z reszta cukru. Dodać do masy makowej(...)minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem. Masa makowa jest dość słodka, dżem natomiast kwaskowy, co daje to świetne połączenie smakowe. Ciasto jest puszyste i lekkie. Podczas krojenia ani się nie kruszy, ani nie maże. Polecam
Codzienna kuchnia niecodziennajogurtowego ciasta przymierzałam się wiele razy, ale jakoś nam po drodze nie było ;) Dostałam przepis, który przeleżał baaaaardzo długo w oczekiwaniu na swoja porę. Ciasto bardzo lekkie, puszyste, ale nie suche. Żałuję, ze nie piekłam go wcześniej, no ale nadrobimy to, bez obaw :D Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)dokładnie połączyć. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć owoce. Dzięki mące nie opadną na dno. Ja wykorzystałam słoiczek zeszłorocznych jagód w cukrze. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennaucieszyłam kiedy znalazłam ten przepis TUTAJ , jest to w pełni dietetyczna wersja;) kolejna alternatywa popularnego fastfooda ;) chlebek zaraz po upieczeniu jest wilgotny w środku od sera, ale jak lekko ostygnie ciasto robi się bardziej zwarte Składniki: 1 jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki(...)wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy w rękach kulę rozduszamy kule na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę posypujemy chlebek nasionami lekko je wklepując, żeby nie odpadły po upieczeniu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut gotowy chlebek przekrawamy na pół, rozcinamy w środku i pakujemy do niego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćswoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka(...)drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką
Ala piecze i gotujeciepłe zjadłam trzy (na swoje usprawiedliwienie powiem, że wychodzą naprawdę nieduże), a C... Cóż, nie będę nawet pisać. Są pyszne! Supełki św. Łucji Składniki: (na 24 niewielkie bułeczki) ciasto: 1 g nitek szafranu 250 ml wody 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki soli 550 g mąki pszennej(...)dużej miski wkruszyć drożdże, wlać kilka łyżek płynu, rozetrzeć. Dolać pozostały płyn, połączyć. Dodać jajko, cukier, kardamon i sól. Zmiksować. Na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy(...)Dodać startą skórkę z cytryny i skórkę kandyzowaną. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru skórka starta z 1 cytryny (umytej
maniapieczeniagodzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami(...)masę serową, ponownie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekrnika nagrzanego na 175 C i piec ok 45 mniut, potem temperaturę zmniejszyć do 150 i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na godzinkę w piekarniku. Przed podaniem polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeramiona, uśmiechają się do siebie i podają ręce. Nikt nie jest sobie obcy, nikt nikomu wrogiem. PAKIECIKI ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki(...)podsmażam. Dodaję do niego pokruszony ser typu feta, staram się go nieco roztopić, rozkruszyć. Do tego wrzucam pastę pieczarkową, wszystko razem przesmażam, po czym zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Ciasto dzielę na 12 kwadratów. Na każdym układam plaster szynki, kleksa z powstałego nadzienia. Zawijam ładne pakieciki: sklejam naprzeciwległe rogi, składam jak kopertę. Dokładnie sklejam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem
W kuchni Karmel-itki