lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:54/613)

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 135

przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki na 4 duże blachy pączków(...)wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.  Następnie rozpuścić masło. Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny

Ze smakiem i z pasją
razowy chleb z suszonymi pomidorami 141

luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej

Miód i pieprz
chleb z pszennymi otrębami 131

luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej

Miód i pieprz
mieszany razowy chleb z czarnuszką 128

luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej

Miód i pieprz
razowy chleb z borówką czerwoną 195

luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając

Miód i pieprz
Mazurek kokosowy 208

pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje

Przysmaki Karolki
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem 208

soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy

Amatorka kuchenna
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 121

dokładnie wyrabiać ciasto ( ja to robię ręką, bo wtedy najlepiej wyczuć jego konsystencję). Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy, aż przestanie kleić się do rąk (można podsypywać je lekko mąką). Ciasto zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, podsypując mąką. Wykładamy rozdrobnione maliny zachowując małe odstępy, posypujemy migdałami

Kuchnia w opałach
Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami 419

cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się.  Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
Ciasto biszkoptowe z kremem 374

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym(...)włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa dość szybko gęstnieje i staje się krucha, więc polewać ciasto należy dość szybko

Kuchcik gotuje
Kostka jogurtowo-wiśniowa 159

Niespostrzeżenie umyka dzień za dniem. Ale drobne, miłe gesty zawsze potrafią nawet zwykły dzień zmienić w milszy :) Poniższe ciasto to wypiek ekspertmentalny, ale muszę stwierdzić, że bardzo udany. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i owocowe.W sam raz na letnie upały i kawkę w ogrodzie :) Ja wprawdzie zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :) Ciasto na małą

My simple kitchen
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 212

masło lub margarynę, następnie zagnieść dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko, lekko wyrobić i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować

Na słodko lub wytrawnie
Babka kawowa 144

szklanki ciasta odłożyć do innego naczynia i wymieszać tę część z pozostałą kawą. 5. Jasne ciasto przełożyć do dużej formy z kominkiem na babki. Na wierzch wyłożyć ciasto kawowe, lekko zamieszać. 6. Piec w 180 st. C przez 50-60 minut, do suchego patyczka. 7. Po upieczeniu przetrzymać babkę jeszcze kwadrans, po czym wyjąć. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować i posypać

Kuchnia domowa Ani
Chleb tygrysi 123

dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane składniki przełożyć na blat i wyrabiać około 10-15 minut aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości -około 1 godziny. 2. Wszystkie składniki tygrysiej powłoki wymieszać i zostawić na 15 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią, żeby

UgotujmyTo.pl
Kremówka z truskawkami 214

jestem ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka ;) Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTO : *Mąka

Ostra na Słodko