lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:45/613)

Je m'appelle... Quiche! 228

łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu sól  Z podanych składników zagniotłam ciasto, które następnie włożyłam na 30 min. do lodówki. Po lekkim schłodzeniu ciasto wy łożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia).  Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st.  Farsz: mięso

bastalena
Naleśniki gryczano-kakaowe z serkiem i malinami ( bezglutenowe ) 240

szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie:   Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką 162

rozczynu i zagniatamy elastyczne  ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki.  Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia,  (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Przygotowanie rabarbaru(...)budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników. Na końcu małym strumyczkiem wlewamy olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji. Kiedy ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1236

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez ok. 20 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego zmielonego trzykrotnie(...)cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia. wierzch ciasta: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, kroimy na połówki Gdy masa serowa stężeje, układamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto na kazda okazje 158

jest z tych, ktore moga polezec, wiec lezy i kazdego dnia znika po malym kawaleczku. Mimo tego nie moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej(...)koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada i orzechami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 57838

majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. 3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 115

Ostatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki. SKŁADNIKI Ciasto: 20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka kakao 10 dkg masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 4 żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka otarta(...)wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżam do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Upieczone ciasto wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Pomarańcze filetuję nad miską i cząstki odkładam na sitko aby ściekł nadmiar soku. Obieram granata. Połowę nasion przeciskam przez sito aby otrzymać sok, drugą połowe

Magiczna kuchnia Darii
Podwójnie pieczone ciasteczka z ricottą 224

cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta.  Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem(...)dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180ºC, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Następnie lekko przestudzone ciasto pokroić ukośnie na 1,5-2 cm  kawałki. Ciasteczka  poukładać na blaszce i piec przez około 10 minut z każdej strony w temperaturze 175 – 180ºC

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 141

wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Pod koniec pieczenia ciasto możemy przykryć folią. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół. Krem: 400 g serka kremowego (typu Philadelphia) 250 g śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru Serek, śmietanę i cukier puder umieszczamy w misie miksera(...)ubijamy do uzyskania pustego gęstego kremu. Nie ubijamy zbyt długo, gdyż krem mógłby nam się zważyć. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta nakładamy więcej niż połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy. Na wierzch nakładamy pozostały krem. Posypujemy cynamonem lub płatkami migdałów. Przed podaniem odstawiamy ciasto na około 1 h do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Marchewkowo

Made By Mom And Son
Miseczki chlebowe do zup 142

letniej wodzie.  Do drugiej wysokiej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję sól, oliwę i zalewam drożdżami. Jeżeli chcecie dodać jakieś przyprawy, możecie to zrobić teraz.  Ciasto wyrabiamy na blacie lekko oprószonym mąką ( gdy zajdzie taka potrzeba możemy lekko podsypać je mąką), następnie przekładamy ponownie do ciepłego naczynia i przykrywamy ściereczką – odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie(...)wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na około 15-17 minut – do zarumienienia. Studzimy na kratce. Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko ugniatamy, a następnie nalewamy żuru, albo innej zupy.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mini placek otrębowy z jabłkiem 154

się na weekend do domu, już mam przygotowane muffinki jako zdrową niespodziankę dla mojej mamy ;) za to na śniadanie (przy tak niewielu składnikach  którymi dysponowałam) zdecydowałam się ciasto z mikrofali, które można przygotować również w piekarniku, pyszny smak jabłka i cynamonu ;) Składniki (1-2 porcje): 1 jabłko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki płatków owsianych(...)kroimy w plastry do potartego jabłka dodajemy pozostałe składniki przekładamy masę do pojemnika nadającego się do użycia w mikrofali na wierzch wykładamy plastry jabłka (lekko wciskając je w ciasto) posypujemy wierzch lekko cynamonem wkładamy do mikrofali na około 8 minut (każda mikrofala jest inna dlatego należy sprawdzać co jakiś czas jak wygląda nasze ciacho) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
1482. Słodka pizza z owocami 226

wypiekacz . Przepis podpatrzyłam u  Dorotki . Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm): 250 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)minut - do godziny). Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować  na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 161

powinien delikatnie wrzeć. Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około(...)długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.) Ciasto powinno lekko się zarumienić, a jabłka przypiec. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypywać upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki – delikatne i puszyste 161

Pączki. Pączki z różą. Pączki z marmoladą. Pączki z konfiturą. Pączki z budyniem. Pączki z… no właśnie – z czym lubicie? Ja najbardziej lubie te lekkie, puszyste, z konfiturą, które jeszcze następnego dnia po smażeniu są świeże. Wbrew pozorom wcale nie trzeba do tego używać samych żółtek. Oczywiście najlepsze są te smażone na smalcu, ale można też użyć oleju(...)godziny) przykryte ściereczką. Gdy rozczyn drożdżowy będzie gotowy, wymieszać resztę mąki z jajkami, resztą mleka i cukru. Wyrobić, dodać gotowy rozczyn, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki (właśnie dlatego pączki są mięciutkie i puszyste). Wyrobione ciasto najlepiej uformować w kulę. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją

Pociąg Do Kuchni
Cynamonowe serduszka 159

cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1)  i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania