lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:44/613)

Chleb młynarza 147

sól i wyrabiamy przez około 10 minut. Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować. Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta jabłkowa 151

Wilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru.   Składniki: - 4 jajka - 1 kostka masła (20 dag) - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Najlepsze Ciasto na Pizze 6010

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu. Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze - oczywiście mniej. Gdy już stworzymy idealne(...)także: Najlepsza Domowa Pizza Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, przyprawy, ulubione dodatki oraz ser. Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia.            Moje posty

Słodka Strona
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 427

rabarbar w pełni i w najbliższym czasie na blogu pojawi się sporo przepisów z jego wykorzystaniem, ponieważ jestem wielką fanką tych kwaskowatych czerwono-zielonych łodyg. Dziś zaprezentuję Wam lekki biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem rabarbaru, niech się nie zrażają nazwą musu, gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie(...)czyli połowie wymaganej na opakowaniu ilości), pozostawić do ostygnięcia - do ostygniętego musu dodać pozostawiony krem mascarpone, wymieszać, dodać zimną (ale ciągle płynną) galaretkę, wymieszać dokładnie i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - ciasto wyjąć z lodówki, połowę truskawek oczyścić, przekroić na pół i poukładać w odstępach na kremie mascarpone, lekko zanurzając je w masie - na truskawki wylać mus rabarbarowo-truskawkowy, całość wstawić

Smakołyki Bereniki
Blueberry rhapsody 170

swoim czasie został omówiony i zakończony,  nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju(...)Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka, rozwałkować ( ok 3 mm, nie za cienko bo ciasto może pękać). Wykroić szklaneczką kółeczka, łyżeczkę borówek zamykamy w środku i gotowe. Gotujemy na lekko osolonej wrzącej

Lajtkraft food intolerance
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 130

zimne masło, pokrojone na centymetrową kostkę, miksuję całość dokładnie razem aż masło zacznie przypominać posiekany ryż. Na koniec wbijam jajko i znowu kilkoma obrotami ostrza malaksera łączę całość. Ciasto wyjmuję na lekko podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam.   Bez malaksera ciasto też nie jest trudne. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce, najlepiej kilkukrotnie je przesiewając – mąki orzechowe(...)miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się lekko ogrzać, ale powinno zostać odczuwalnie chłodne. Na leciutko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość około 4mm. Można to zrobić od razu na papierze do pieczenia

Karo in the Kitchen
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 328

FORMOWANIE (6 min) wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie wyciągamy je z miski i porcjujemy na 6 w miarę równych części. Najłatwiej będzie lekko uformować ciasto w duży prostokąt o szerokości równej długości parówki i pociąć go na 6 węższych prostokątów. Na każdym z nich, na środku, kładziemy po parówce i owijamy je ciastem, dokładnie sklejając(...)miejsce złączenia ciasta (można pomóc sobie kroplą wody, wtedy lepiej się zlepi). Najlepiej zostawić końcówki parówki odsłonięte, tak jak na zdjęciu. 4. PIECZENIE (20 min) Blachę do pieczenia posypujemy lekko mąką i układamy na niej owinięte parówki w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej (urosną w trakcie pieczenia). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

Nerds Kitchen
Chleb Galicyjski 164

solą. 2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce(...)godziny, by wyrosło. 3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść.  4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć dużą miską i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło i podwoiło objętość.  5. Wstawić

Apetyczna babeczka
TARTA RUSTYKALNA ZE ŚLIWKAMI (ORKISZOWA) 154

łyżeczki cynamonu 0,5 szklanki mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury  190 stopni(...)Ciasto wyjmij z lodówki, włóż między dwa duże arkusze papieru do pieczenia, podsyp mąką i rozwałkuj na kształt koła (może być ono lekko nierówne, a brzegi poszarpane).  Na środek ciasta wysyp zmielone migdały, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż śliwki, zaczynając od środka, posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem i złóż brzegi ciasta

Słodko-Słony Świat Ilony
Maślane rogaliki 177

mniejszej misce wymieszać, drożdże, mleko, jajko, żółtko, cukier. W mące zrobić dołek, wlać mokre składniki, wyrobić ciasto. Ma być gładkie, lśniące i elastyczne, dodać roztopione masło, ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko kleić do rąk, ale tak ma być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam(...)każdej części uformować okrągły bochenek, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na okrąg o średnicy około 20-30 cm. Okrąg podzielić na 4 trójkąty. Rolować ciasto zaczynając od podstawy trójkąta, lekko trzymając za wierzchołek. Rogaliki układać wierzchołkiem do dołu, aby w czasie pieczenia rogaliki się nie rozprostowały. Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach

moj przepis na
Gwiazda drożdżowa z makiem 144

pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą, a na to trzeci i ponownie smarujemy masą. na górę nakładamy czwarty okrąg i nie smarujemy! Na środku koła odciskamy lekko małe kółeczko szklanką. Ciasto nakrawamy 16 razy (od koła na zewnątrz) tak jakbyśmy dzielili całość na ćwiartki, ósemki i szesnastki. Następnie bierzemy do ręki jedną część i zakręcamy ją w lewo. Część(...)pierwszy okrąg nakładamy drugi i smarujemy masą, a na to trzeci i ponownie smarujemy masą. na górę nakładamy czwarty okrąg i nie smarujemy! Na środku koła odciskamy lekko małe kółeczko szklanką. Ciasto nakrawamy 16 razy (od koła na zewnątrz) tak jakbyśmy dzielili całość na ćwiartki, ósemki i szesnastki. Następnie bierzemy do ręki jedną część i zakręcamy ją w lewo. Część

Mania Wypiekania
Sernik kawowy z kokosową pianką 422

sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy wokół środka sernika dekoracyjne obramowanie. Ważne jest, by po upieczeniu sernik schłodzić w lodówce pod przykryciem, dzięki temu ciasto(...)się składników - masę serową przelać do ostygniętej formy z ciastem (będzie sięgać trochę ponad połowę wysokości brzegu z ciasta), wyrównać i wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut w 160-170 stopniach, aż masa na środku się zetnie i będzie lekko sprężysta (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, zrobić to dopiero pod koniec przewidzianego czasu) - z białek ze szczyptą soli ubić

Smakołyki Bereniki
Ambasador 389

Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście przepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador bo taka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto(...)części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już

Made By Mom And Son
Kukurydziana tarta z jaglanym budyniem i gruszkami 192

łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania