lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:39/613)

"Chleba naszego poprzedniego..." 154

Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski.     Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę.  Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy

I tu będę miała takie te
Puszyste pancakes z kiwi 120

soli 2 jajka 2 łyżki oleju 375 ml mleka jogurt naturalny kiwi Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól, jajka, olej i mleko zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem. Kłaść po łyżce ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać posmarowane jogurtem naturalnym i plasterkami kiwi

Ewusiowe Smaki
#24 Jogurtowe ciasto na mące ryżowej 167

cały kubek greckiego) Dodatkowo: owoce świeże, z puszki lub mrożone ;). U mnie zapuszkowany ananas.  Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do formy wysypanej mąką ryżową. Na powierzchni ciasta ułożyć owoce, lekko wciskając w ciasto. Piec 30-35 minut w 180*C.  Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć :< [Lepsze zdjęcia pojawią się wkrótce, w zamian

Kuchnia w szuwarach
Funfetti 314

pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał.     Przechowywałam ciasto ok. 3-ch dni, moim zdaniem najlepsze było pierwszego dnia

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z pianek JoJo 523

Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych

My Culinary Art
Kruche ciasto z rabarbarem 115

Klasyczne kruche, lekko cynamonowe ciasto z dużą ilością kwaskowego, rabarbarowego nadzienia. Najpyszniejsze w towarzystwie lodów waniliowych lub truskawkowych. Jedno z moich ulubionych owocowych połączeń smakowych. Polecam! Ciasto: 300 g mąki pszennej zwykłej lub razowej 150 g masła 100 g cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder

maniapieczenia
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 151

łuskany kolorowa posypka    PRZYGOTOWANIE:    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto Migdałek 377

Migdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu. Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie

Made By Mom And Son
Karnawałowy ring 303

tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane.  Na linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Pierniczki bakaliowe 129

piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować.  Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka

Mix smaku
Ciasto z kaszy manny z owocami 214

dodajemy do masy z kaszy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i delikatnie jeszcze raz mieszamy. CAŁOŚĆ: 1/4 ciasta odkładamy , resztą wylepiamy wyłożoną papierem tortownicę. Boki tortownicy również wylepiamy ciastem. Wylewamy masę ( lekko gładzimy ). Pozostałym ciastem przykrywamy masę ( możemy ciasto pokruszyć albo zetrzeć ). Pieczemy ok. 45-50 minut w temp.175C. Całkowicie studzimy! Posypujemy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Sernik z jagodami 247

ilości wody,  dodać  do jagód. PRZEŁOŻENIE CIASTACiasto  masa serowa  masa jagodowa  ciasto  wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.  Można też lekko wierzch ciasta posmarować masą jagodową i posypać cukrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Ciasto z dynią, gruszką i figami 207

kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki.  Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na  nią ciasto. Owoce układamy na cieście i lekko je dociskamy do dna formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 376

Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje

Ala piecze i gotuje
Jeżyny i krem budyniowy 246

kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy  Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze.. Za pomocą tępej(...)widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem. Ciasto należy wystudzić. Krem : Budyń rozpuszczamy w 6 łyżkach mleka, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie

Przysmaki Karolki
Torcik czekoladowy 520

czasie przygotować krem czekoladowy. Składniki na krem: 150 g serka mascarpone* 100 g białej czekolady* Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z serkiem mascarpane. Ciasto po upieczeniu lekko wystudzić. Odwrócić ciasto"do góry nogami" tak by spód był teraz górą naszego ciasta ( jest idealnie równe). Następnie za pomocą np.metalowej obręczy o średnicy 7cm wycinamy 4 koła (resztki

Zabawa smakiem
Drożdżowy wieniec laurowy 161

nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło/margarynę roztopiamy i lekko chłodzimy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół/stolnicę wysypaną lekko mąką, krótko wyrobiamy i rozwałkowujemy nadając mu ksztalt prostokąta (35 x 60 cm). Ciasto smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy równomiernie łezkami

Mia Cucina Sofieta
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 188

Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą... Kruche, złociste ciasto. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa.  Ziemniaki, cebula i mozzarella. Pycha!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 żółtko; 50 ml wody. Nadzienie: 250 g kiełbasy chorizo; 2 duże cebule; Duży ząbek czosnku; 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli(...)pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć. W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepana jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku

Gospodyni Miejska
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 202

sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko spłaszczamy na placki i chłodzimy minimum godzinę. Ciasto po schłodzeniu wyjmujemy na stolnicę, dajemy mu się chwilę ogrzać i wałkujemy na grubość 5-7mm, na wałku(...)kruchych ciast, można nimi wysypać ciasto na czas pieczenia. Jeśli ich nie macie i ciasto się gdzieś podczas pieczenia za bardzo wybrzuszy – spokojnie można je lekko docisnąć kuchenną rękawicą. Po wylepieniu foremek wkładamy ciasto na kolejne 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Do mocno zagrzanego wkładamy kruche spody i pieczemy je 30 minut do zezłocenia, na środkowej

Karo in the Kitchen
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 798

przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy

Calzonella.com
Cytrynowe ciasto drożdżowe 121

Lekkie, puszyste i bardzo cytrynowe ciasto. Niezbyt pracochłonne, wystarczy zagnieść ciasto i prawie gotowe ;) Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, ale najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam! :) Składniki: 100 g masła 125 ml mleka 75 g cukru 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli garść rodzynek Lukier cytrynowy: 0,5 szklanki cukru(...)wystudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić po kilku minutach i usunąć nadmiar wody. Mleko lekko podgrzać, jeszcze lekkie połączyć z wystudzonym masłem. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajka, mąkę, mleko wymieszane z masłem i sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rodzynki, połączyć z ciastem. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik włączyć

Domowa cukiernia Ewy
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 175

pomiędzy nimi dość duże przerwy - zawijasy przytulą się podczas pieczenia . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 min do napuszenia. Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .   Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry(...)przykryć je folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudzić jeszcze w tortownicy, potem zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego wystygnięcia. A teraz test silnej woli - uprzedzam, ja się zawsze łamię! - czyli jak opanować chęć pożarcia ciągle gorącego ciasta, co ewidentnie nie wyjdzie na zdrowie, ból brzucha gwarantowany - wiem, przetestowałam

Grunt to przepis!
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 108

pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy(...)dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dorzucamy szpinak. Podczas, gdy szpinak się dusi na tarce ścieramy żółty ser, a pomidorki myjemy i rozkrajamy na pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem.   W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy

Kolizje Smaków
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 178

pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży(...)wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć. Bierzemy się więc za formowanie bułeczek. Ja zawsze na początku dzielę sobie ciasto na mniej więcej równe kulki. Wyszło mi ich 11. Każdą kulkę rozpłaszczamy lekko na dłoni

Walijskie Pichcenie
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

opakowaniu zawsze jest to napisane). Z ilością drożdży nie ma co przesadzać, bo kiedy damy ich więcej (zgodnie z często praktykowaną zasadą że od przybytku głowa nie boli), to ciasto stanie się ciężkostrawne i może mieć mało fajny zapach drożdży. Drożdże w saszetkach mogą być suszone lub instant. Poniżej przelicznik drożdży: 25 g świeżych drożdży = 7 g suszonych drożdży(...)ciemniejszego koloru i połysku. Obsypywać chleby lub bułki można także sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste

Codzienna kuchnia niecodzienna
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 197

najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik(...)nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy i formujemy kulki wielkości dłoni, lekko rozplaszczamy i nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką ilością miękkiego masła - najlepiej używając pędzelka i posypujemy ulubionymi ziołami,nasionami lub startym serem - dodatki ustalamy wedle naszych upodobań

Symfonia Smaków
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 126

piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia. Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :) Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularz, mini pizza z cebulą i serem 209

niżej Ciasto – na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek. Wlać ciepłą wodę,oliwę, dodać cukier, sól i drożdże. Wszystko dokładnie ugnieść, ciasto musi być sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do miski lekko posmarowanej oliwą. Przykryć i zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić ciasto na 4 części(...)olej, cebulę obrać i pokroić w piórka. Podczas smażenia cebuli doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Dodać cukier. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko nabierze złotego koloru. Przestudzić. Ostatnia faza przed pieczeniem – posmarować ciasto keczupem. Przestudzone cebulki rozłożyć na cieście, obłożyć potartym serem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20-25 minut. Cebulowe pizze muszą

Kuchnia Pokoleń
Torta di riso- Ciasto ryżowe 220

Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały r ó ż ne regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.  Nie przepadam za ciężkimi i zbitymi ciastami, a tak ą strukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam wi ę c nadać mu lekkości dodając śmietanę i trochę(...)kolejno dodają całe jajka. Ciekawa jestem czy po tych modyfikacjach Włosi, a w szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta di riso?  Zwał jak zwał, ciasto wyszło super pyszne, lekkie i puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka

Mia Cucina Sofieta
TARTA Z JABŁKAMI 118

słodkich i soczystych jabłek 80 g cukru 20 g cukru waniliowego 2 łyżki wody 1 lekko ubite białko 5 łyżek dżemu morelowego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć(...)garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i podlać wodą, dodać 3 łyżki dżemu. Postawić na średnim ogniu i mieszać, aż powstanie gęste puree. Odstawić do wystygnięcia. Dno ciasta posmarować lekko ubitym białkiem i włożyć do piekarnika na 5 minut (170 stopni). Ciasto wyjąć z pieca i wylać na nie masę z jabłek. Pozostałe jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki

Kuchnia w opałach