lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:32/613)

Ciasto drożdżowe krok po kroku, czyli... co wpływa na to, żeby ciasto było udane 181

Mąka , którą użyjemy ma wpływ na ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy(...)Czas wyrabiania powinien trwać około 15 minut. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić już od ręki i od miski. Kiedy ten etap mamy już za sobą, wystarczy ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, wierzch również można lekko natłuścić (olejem), żeby zabezpieczyć przed wyschnięciem i przykryć ściereczką. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czasami

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 234

masła - 3 jajka Składniki na kruszonkę: - 100 gram mąki - 80 gram cukru - 70 gram masła - około 300 gram truskawek Zaczynamy od zrobienia zaczynu do ciasta. Łączymy ze sobą: - łyżkę mąki, - łyżkę cukru, - 50 ml lekko podgrzanego mleka, - drożdże. Zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Uwaga! Składniki na zaczyn bierzemy ze składników podanych na ciasto(...)sobą i rozetrzeć palcami.  Truskawki umyć i przekroić na pół wzdłuż. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć wyrośnięte ciasto. Odczekać jeszcze około 15 min, żeby ciasto z powrotem lekko urosło. Następnie na wierzchu rozłożyć truskawki lekko wbijając w ciasto. Na truskawki wysypać kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym 443

pozostałym cukrem, dodać do mąki, następnie wlać rozczyn, resztę mleka, dodać sól oraz purée z dyni, składniki wymieszać, wyrabiać około 10 minut, w trakcie wyrabiania dodając stopniowo masło - ciasto będzie elastyczne, lekko klejące, ale powinno odchodzić od miski - ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: orzechy zmielić lub rozdrobnić na bardzo(...)mnie druga opcja) - śmietankę zagotować, dodać orzechy oraz cukier, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - wyrośnięte ciasto uderzyć kilka razy w celu odgazowania, podzielić na dziesięć części, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią, na środek nakładać łyżeczkę farszu orzechowego, brzegi złączyć razem, sklejając, następnie formować w dłoniach pączki - gotowe pączki układać łączeniem

Smakołyki Bereniki
Jesienne ciasto orzechowe 133

Lubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną -  nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty , kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180`C Studzimy w formie. Ciasto możemy po ostudzeniu

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem 119

pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja). Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy około 25 minut(...)temperaturze 180 ⁰ C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł. Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy

Smakowy Raj
Miodownik z orzechami 418

przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto - ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną - blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem - piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy - rozwałkowywać i piec(...)podzielić na trzy części i rozsmarować na blatach, po kilkugodzinnym schładzaniu będzie bardzo gęsta - blaty wysmarowane masą układać jeden na drugim, na samej górze ułożyć blat z orzechami, lekko przycisnąć Ciasto najlepiej przechowywać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w której piekliśmy spody. Ja swoje ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Całość zabezpieczoną folią lub papierem przechowywać w lodówce

Smakołyki Bereniki
Napoleonka na kruchym cieście 373

powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić następnego dnia, gdy lekko zwilgotnieje. Inaczej będzie się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto  300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z chili 201

wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta. Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;) Do dekoracji: 1/2 czekolady , 3 łyżki słodkiej śmietanki , skórka pomarańczowa - użyłam kandyzowanej skórki GoldPack . Śmietankę mocno(...)mieszając rozpuścić ją w śmietance. Najbezpieczniej robić to w kąpieli wodnej czyli wstawić garnuszek z polewą do większego garnka z wrzącą wodą. Minimalizujemy wtedy ryzyko przypalenia czekolady ;) Lekko ciepłą czekoladą polewamy ciasto i obsypujemy kandyzowaną skórką. UWAGA! Powyższy przepis można wykorzystać do zrobienia klasycznego ciasta marchewkowego. W takim przypadku wytłoki i śmietanę zamieniamy na startą marchewkę i nie dodajemy ostrej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 146

francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części (np. kwadraty lub romby(...)Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane są wszystkim smakoszom pasztetów

Emcia Pichci
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 102

składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty(...)dole. Jeżeli to nie będzie zrobione, to podczas pieczenia zarówno masa jak i powidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką.  Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować. Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny. Polukrowane ciasto zostawić odkryte

In my kitchen
Odrywane bułeczki z masą krówkową 149

cukru ,  250 ml mleka ,  100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej ,  cukier puder do posypania . Przygotować ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto(...)łączeniem do dołu. Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote.  Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;) ...są naprawdę pyszne :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z Nutellą 218

pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :) Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko Nutella cukier puder do posypania Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia. Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało(...)się je skleić. Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy kilka razy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni. Gotowe paluchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy na ciepło. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 160

pokroić w cienkie paseczki. Następnie kroimy w kosteczkę Ułożyć ser na jednej połówce ciasta i doprawić papryką (oraz czosnkiem, jeśli mamy ochotę na bardziej ostry smak)  Ser lekko przycisnąć do ciasta i przykryć drugim arkuszem i widelcem skleić dłuższe brzegi Ponownie posmarować jajkiem Na górę zetrzeć drugą połowę sera i również lekko przycisnąć do ciasta (ja już sera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 84

produkcji urodzinowego torciku dla Męża upiekłam drugi biszkopt. Doskonale urozmaicił urodzinowe menu słodkościowe. Myślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki):   biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao  200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny(...)gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godzinki. Pyszny deser gotowy. Ciasto wbrew pozorom jest lekkie, a kompozycja smakowa: ciemny biszkopt, śmietana, cytryna i gorzka czekolada - niebo w gębie. Po obfitym, świątecznym śniadaniu wymarzony deser. Polecam

Kuchnia po mojemu
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 210

zimnych ziemniaków  przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się

Ala piecze i gotuje