lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:26/613)

SŁONE PALUCHY DO PIWA 163

paluchów) 50g masła łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli trochę wrzątku Wykonanie : Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym lubimy) i piec w temp.170st

Walijskie Pichcenie
Oszukana pizza z patelni 232

ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Musztardowe bułki 184

ciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą i musztardą wymieszałam w misce, dodałam mąki , sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.] Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić  na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z czereśniami 188

udała. Ale ciasto i tak było smaczne :) Gdybym dodała tak jak w przepisie podano 40 dag owoców byłoby pewnie jeszcze smaczniejsze. Najlepsze na drugi dzień (przykryć szczelnie ), bo wtedy ciasto lekko skruszeje. Warto wypróbować z innymi owocami. Przepis stąd  tj.caketime.blox.pl

Proste Potrawy
Biscotti z migdałami 157

bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem z ząbkami na kromki o grubości 1 cm. Przełożyć je z powrotem na blaszkę i piec kolejne

wyzwania kuchenne
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 177

Ostatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 218

użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki

Kolizje Smaków
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 236

wyrośnięcia. Cukier wymieszać z cynamonem, czekoladę  pokroić w małą kosteczkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16-18 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta uformować w wałeczek. Wałeczek ciasta lekko spłaszczyć, posypać cukrem z cynamonem i kawałkami czekolady. Zwijać, formując serce lub inny kształt. Gotowe drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić

kolorowotorcikowo
Appelflap 279

kawałki.  Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe kawałki ciasta francuskiego, po czym zlepiamy ze sobą końce ciasta tworząc trójkąty. Wierzch ciasta lekko zwilżamy wodą (można też posmarować rozkłóconym jajkiem) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się appelflap'y pięknie zrumienią. Podajemy z gałką lodów śmietankowych

W mojej holenderskiej kuchni
Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 205

jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia!:)  Gdy ptysie się studziły przygotowałam krem

Kulinarny Pamiętnik
Wytrawne drożdżówki- kwiatki 203

robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy

Moje domowe kucharzenie
Ciasto orkiszowe 201

waniliowy 1 śmietan -fix Wszystko razem zmiksować. Dodatkowo dżem Na ostudzone ciasto wyłożyć dżem, na to masę z serka i śmietany, dowolnie udekorować.U mnie posypka z okruchów upieczonego ciasta [ lekko odkrojony wierzchu

Moje domowe kucharzenie
KOPYTKA NA SŁODKO. 214

Najlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech dni.Następnie zgniatam  je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier puder, nieco cynamonu, sól i zagniatam miękkie, lekkie ciasto. Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Tarta z gruszkami 159

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy

kolorowotorcikowo
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 175

przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy . Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem

Smaczne Zdrowe