dodajemy serek śmietankowy, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny
Emcia Pichciodstawiamy na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką
Kulinarne przygody Gatityskładnikach powinna się znaleźć czekolada o smaku kawowym, takiej nie miałam i bardzo żałuje bo efekt byłby z pewnością jeszcze lepszy. Ciasto jest bardzo pulchne i czekoladowe , lekką słodycz kremu przełamują wiśnie. Ciasto wygląda na skomplikowane a wcale takie nie jest :) Jest to mój ostatni wpis w tym roku , więc życzę wszystkim Wam , życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2014 ROKU, oby nowy(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypujemy do masy jajecznej. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożonej folią spożywczą i lekko posmarowanej tłuszczem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 195 C na ok. 15 - 17 minut. Studzimy Wiśnie odsączamy na sicie. Proszek budyniowy mieszamy z kilkoma łyżkami mleka a resztę mleka
Słodkości i nie tylkotakże dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka(...)temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 20-25 minut (w tym przypadku nie ma sensu sprawdzać patyczkiem – może być mokry od czekolady). Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego
Poezja smakusody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze(...)blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki
RAROSSAChyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z-etkę zjedzoną w kawiarni w Międzyzdrojach, jakieś 25 lat temu. Nie uwieżycie, ale dziś za sprawą przepisu od Asi, udało mi sie odtworzyć ten sam smak. I poczułam się o 25 lat młodsza(...)jaką zrobiłam, a biszkopt bardzo przyjemnie mnie zaskoczył, był wyjątkowo wilgotny i “mięsisty”. Na pewno zagości u mnie na stałe i wykorzystam go do innych ciast. Po originał odsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm): 7 jajek
Mia Cucina SofietaPyszne,lekkie, idealne na lato ciasto rabarbarowo-truskawkowo. W smaku doskonałe, idealne połączenie składników:) Znalezione tutaj . Składniki na kruche ciasto : 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej 2 łyżki ksylitolu 1/2 kostki zimnego masła Składniki na nadzienie rabarbarowo-truskawkowe: 1 szkl ksylitolu 1/4 szkl mąki orkiszowej szczypta soli 6 żółtek 1 szkl kremówki 4 szkl pokrojonego drobno rabarbaru (ok.0(...)piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki. Przed podaniem ciasto wystudzić. Smacznego
Smaczne Zdrowedodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości(...)każdej części zrobiony długi wałek,na środku zawiązany węzełek , końcówki wałka owinięte dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut
Moje domowe kucharzeniegotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. ciasto właściwe Włożyć do dzieży wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy. Mieszać całość na pierwszej prędkości 3 minuty, aby składniki się połączyły. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn(...)rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjąć z dzieży na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnąć i złożyć na trzy, obrócić o 90 stopni znów złożyć na trzy. Po 2 godzinach ciasto podzielić na pół, lekko zaokrąglić, położyć złączeniem do dołu na posypanej mąka powierzchni i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut po czym rozwałkować tak , aby przybrało owalny kształt. Przykryć i odstawić
Stare Garyfolię i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry. Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut. Mus owocowy: 1 większa łodyga rabarbaru, 1 melon(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z jakimi owocami łączycie rabarbar
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo kleiste, i niewygodne w wyrabianiu, ale po jakimś czasie składniki się ładnie połączą (ręcznie ok.20 min.) Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko klejące. Już wyrobione ciasto zostawiamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy zwilżoną ściereczką na ok.30-40 min.,powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy ręką i dzielimy na dwie części. Wkładamy do foremek wysmarowanych masłem
Pasje Jolkiogień zmniejszamy do minimum i dalej ubijamy ciasto tak aby było gładkie i lśniące. Gdy takowe osiągniemy garnek zestawiamy z ognia do lekkiego ostudzenia. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 180-190*C (termoobieg). Kolejno do ciasta dodajemy jajo wraz z oddzielonym żółtkiem i całość ucieramy do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji - najlepiej do ostudzenia (ja wykonywałam to za pomocą łyżki(...)nimi. Pieczemy od 10 do 12 minut ( w zależności od piekarnika, aż do ozłocenia powierzchni). Przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika, aby odeszło jak najwięcej pary wodnej. i ciasto się lekko schłodziło (gwałtownie wyjęte groszki z wysokiej temperatury mogą opaść). Groszek podajemy wraz z podgrzanym kremem kalafiorowym i ozdabiamy liśćmi natki pietruszki (opcjonalnie) - dodatkowo groszek możemy spokojnie przechowywać w szczelnie
Symfonia Smakówkoniec dodając oliwę i wyrabiałam ciasto do momentu, w którym ciasto stało się sprężyste i w moim przypadku zaczęło ładnie odchodzić od ręki, choć autorka wspominała, że ciasto może się lekko kleić. Może ta różnica nastąpiła,przez to, że dodałam mąkę typu 00? Ciasto to z pewnością wykonam również i na samej mące typ 450, gdyż jest pyszne! Wtedy obiecuję(...)dopisać, czy konsystencja ciasta była taka sama, czy lekko się będzie różnić :) Wyrobione ciasto odstawiłam na około 30 minut do wyrośnięcia.Wierzch ciasta posmarowałam oliwą. Farsz: W woku rozgrzałam oliwę z oliwek, na którą wyłożyłam cebulę pokrojoną w piórka, posypałam ją cukrem i dusiłam kilka minut. Następnie dodałam rozmaryn, same listki. Dusiłam pod przykryciem chwilkę, a potem dolewałam wodę
Blondynka GotujeMąka , którą użyjemy ma wpływ na ciasto nie mniej niż pozostałe składniki. Mąkę należy koniecznie przesiać przez sitko. Dzięki temu lepiej się ją napowietrzy, a ciasto lepiej wyrośnie, będzie lekkie, puszyste. Najlepszą mąka do wypieku słodkich ciast drożdżowych jest mąka pszenna wrocławska Typ 500, lub Typ 550 (luksusowa) ( zobacz: rodzaje i typy mąki ) . Zasada Nr 3: Drożdże . Jeśli używamy(...)Czas wyrabiania powinien trwać około 15 minut. Po tym czasie ciasto powinno odchodzić już od ręki i od miski. Kiedy ten etap mamy już za sobą, wystarczy ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, wierzch również można lekko natłuścić (olejem), żeby zabezpieczyć przed wyschnięciem i przykryć ściereczką. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, czasami
Kuchnia u Krysi