kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć. Tort z wierzchu i po bokach pokryć resztą bitej śmietany (fot.3) . Boki tortu obłożyć płatkami migdałowymi (fot.4) . Wierzch, ozdobić wiórkami czekoladowymi i wiśniami kandyzowanymi. Przyłożyć na paterę
Świat Ciastamąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar surowy i posypać cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia - szczypta ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem lekko je przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć
W Mojej Kuchni Lubiępokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady. Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać w równych odstępach na blasze. Blachę z bułeczkami włożyć do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (3 półka, grzałka górna i dolna) na 30 minut
Gospodyni MiejskaBabka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne
Smakołyki BerenikiCiasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny - ciasto należy pilnować, ponieważ nie może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC. Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około
Ugotowaćmnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy zapał do gotowania. Miałam ochotę na lekkie ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu. Przypomniało mi się, że Mama piekła kiedyś takie biszkoptowe ciasta, przeszukałam notatniki Mamy i znalazłam. Niemożliwe, żeby się nie udał, tak przynajmniej mi się
dom-agi.pldobroczynnym działaniu matchy pisałam tutaj. To chyba bardziej dla spokoju sumienia, żeby dodać składnik, który w teorii ma dobroczynne działanie na zdrowie. No i jednocześnie dla nadania ciastu lekko zielonkawego koloru (przecież gotowanie, czy pieczenie nie powinno być monotonne). Tego zielonego kolorku może za bardzo na moich zdjęciach nie widać, taki ze mnie (w cudzysłowiu) « fotograf ». Musicie
MODA NA BIOłyżki mąki ryżowej 2 łyżki płynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych kropelek/można pominąć/ Wykonanie: -Nasiona lnu zalać 2 łyżkami wody / można lekko zmielić/. -Obrane banany przełożyć do miski , rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, dodać nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki(...)kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia
Zakamarki mojej kuchninajbardziej smakuje. Lukier podstawowy Składniki: Szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny/mleka/ śmietanki/ wody/soku owocowego Sposób przygotowania: Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Jeżeli nie lubimy kwaskowego posmaku lukru możemy sok z cytryny zastąpić mlekiem, słodka śmietanką, sokiem owocowym lub warzywnym czy też wg. uznania dodać ulubiony aromat. Możemy również z łatwością(...)przygotowania Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier
Pyry na Gazwcześniej oderwanego kawałka formujemy 1-2cm paski (rozwałkowując), tworząc boki mazurka. Całe ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, piekąc ok. 20 minut. Ciasto lekko się zarumieni (mazurek będzie ciemniejszy przez użycie mąki żytniej). Studzimy. Składniki na lemon curd: - 3 jajka - sok z 3 cytryn - skórka z 3 cytryn - 70g masła - 60g ksylitolu w pudrze
Be Fit Be StrongZnane wszystkim ciasto, lekko zmodyfikowane (z dodatkiem trzeciego koloru). Jest pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu- w stylu "wrzuć, wymieszaj i upiecz" :) Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 4 jajka ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puch(...)dodając powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie olej z wodą gazowaną -cały czas ubijając. Ciasto podzielić na trzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Blachę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlewać kolejno ciasto: ciasto ciemne - białe - czerwone. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchniasól, i świeżo zmielony pieprz 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA : - ciasto francuskie rozwijam na blaszce na papierze do pieczenia, nacinam ciasto lekko w odstępie ok 1,5 cm od brzegu dookoła - rozgrzewam piekarnik do 220 stopni - brokuły tnę na małe różyczki i blanszuję 4-5 minut (wrzucam do osolonej wrzącej(...)plastry, wrzucam na rozgrzane masło, odrobinę sole i szkle po ok 1 minucie posypuję ją łyżką cukru brązowego i karmelizuję ok kolejnej minuty - gotowe brokuły układam na cieście, posypuje karmelizowaną cebula oraz pociętym w paski boczkiem, - na to wszytko posypuję skruszonym serem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut - po upieczeniu posypuje świeżo zmielonym pieprzem oraz
Basia w kuchniczasie dodać żółtka, roztopione masło i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić i ponownie zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z ciasta formować pączki - nadziewając je dżemem/konfiturą (***) (Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek położyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie skleić, aby dżem/konfitura nie wypłynął/a podczas smażenia.) Gotowe pączki pozostawić na około 20 minut, aby lekko (nie za mocno(...)dzięki niemu pączki chłoną mniej tłuszczu. (**) Ocet sprawi, że pączki nie będą pękały, jeśli nadziejemy je przed smażeniem. (***) Nadzienie powinno być gęste, ale nie twarde, aby ne przebiło ciasta podczas smażenia. (***) Pączki wrzucać tą stroną, która była górze podczas wyrastania. Dzięki temu będą miały idealny kształt
Di gotujebądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy od tarty. Ciasto lekko nakłuwamy aby nie urosło w trakcie pieczenia. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie przygotowujemy ganasz czekoladowo-orzechowy(...)dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe (90 g) i drobno pokrojonego wafelka. Na upieczony spód wylewamy przygotowany ganasz i wyrównujemy. Odstawiany do wystudzenia, następnie wierzch dekorujemy pozostałymi, drobno pokrojonymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 h. Smacznego
Słodkie Przyjemności