lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:13/613)

Sernik waniliowo czekoladowy 179

lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj. Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę w 170° stopniach. Jeżeli będzie się bardzo rumieniło zmniejsz na 160°. Studź ciasto w lekko otwartym piekarniku. Gdy ciasto jest już zimne, można zjadać.  Można też udekorować. 300-400 g mrożonych truskawek i jedna  galaretka morelowa. Galaretkę rozpuść w połowie gorącej wody

Pasje Jolki
Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. 182

plastyczne dolać odrobinę wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodać białka ubite na sztywną pianę. Całość przełożyć do posmarowanej masłem foremki. Włożyć do piekarnika. Wypiekać w temperaturze 150°C aż ciasto lekko się zarumieni. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem. is a post from: moda na bio The post Ciasto cytrynowe. Wypieki robione razem z dzieckiem

MODA NA BIO
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 219

oliwę i rozpuszczone drożdże z cukrem. Wszystko wyrabiamy. Ciasto będzie lepkie. Następnie przekładamy je na omączony blat i zagniatamy, rozciągamy i składamy z powrotem do siebie przez 10 minut. Ciasto lekko podsypujemy niewielką ilością mąką. Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Piegusek ze śliwkami i wanilią 171

natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch.  Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut.  Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza razowa 336

rozpuszczenia się drożdży. Mieszankę dodajemy do mąki i całość ugniatamy do powstania ciasta, ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczka, Ciasto lekko wyrośnie, lecz nie tak bardzo jak ciasto z mąki pszennej. Sos: Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy

OstryKęs
Rustykalne bagietki pszenne 178

uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Te bagietki(...)szerokości a długość formy do pieczenia. Z ciasta robimy gruby wałek, który dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie . Układamy bagietki na papierze do pieczenia obsypanym mąką. Uformowane bagietki układamy na blasze, lekko obsypujemy mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 259

słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek o rozmiarze L) 1 płaska łyżeczka soli 1 - 2 łyżki zimnej wody. Mąka powinna być przesiana - lekko napowietrzona. Masło zimne! Z lodówki, a jeszcze lepiej z zamrażalnika(...)jest dokładnie taka sama. Step 4. Wałkowanie Gotową kulkę ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Ja wałkuję z użyciem pergaminów. Najpierw kładę arkusz papieru do pieczenia, na to kulkę ciasta, lekko ją spłaszczam, przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję. Wtedy ciasto nie lepi się do stolnicy i do wałka oraz nie trzeba go podsypywać mąką. A potem łatwiej jest

W kuchni Katie
Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą 295

Dziś zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami. Do nasączenia biszkoptu użyłam pysznej herbatki  Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY , którą dostałam do testowania od sklepu  Sir William's Tea . SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Ptasie mleczko: 1 puszka mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chałka z kruszonką 216

upieczeniu, z dodatkiem masła i mlekiem. Na ciepło nie dała się ładnie pokroić, stąd na zdjęciu widać lekko poszarpane kromki, ale niestety, musiałam się śpieszyć, w przeciwnym razie w ogóle nie miałabym co fotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się(...)Przesianą mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą, dodać stopione masło, roztrzepane jajko, letnią wodę i wyrośnięty rozczyn, wyrobić dość luźne ciasto. Ja wyrobiłam przy pomocy robota i gotowe ciasto lekko kleiło się do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto przebić, aby je odgazować, podzielić na 4 części i uformować równej wielkości wałeczki. Spleść warkocz

Kuchenne zapiski Edyty
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 179

kruszonka: 50 g miękkiego masła 4 łyżki cukru  3/4 szklanki mąki Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem palcami. Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Przygotować rozczyn: do dużej miski wsypać 2 łyżki cukru, dodać drożdże i rozetrzeć lekko. Po chwili powinny rozpuścić się. Wlać połowę wody i wsypać 3-4 łyżki mąki. Wymieszać razem i odstawić(...)śliwki opłukać, osuszyć i poprzecinać na połówki wyjmując jednocześnie pestki. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, wtykając je lekko w ciasto. Odstawić na około 15-20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Upieczone ciasto powinno być lekko zrumienione, a śliwki przypieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smakowita pajda – rustykalne bagietki 213

robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Z podanych(...)składników formujemy 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bagietki pełnoziarniste 181

robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette pomidorowo - bazyliowe 196

ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto(...)posmarowałam maślanką przy pomocy pędzelka. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 45 minut. Na ostatnie 5 minut zwiększyłam temperaturę do 200 stopni C. Ciasto powinno być zezłocone i chrupiące. Upieczone ciasto lekko przestudziłam przed krojeniem. Możemy jeść je ciepłe lub w temperaturze pokojowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Best of the best recipes from 2012 161

Najlepsze z najlepszych.  12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy? Czekoladowe ciasto z białek Ciastka owsiane z czekoladą Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji

Słodkie Przyjemności
Malinowe ciasto z samych żóltek 216

następnie przekrajamy w pół tworząc dwa baty, które smarujemy dżemem malinowym.  Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie przekładamy na blat wysmarowany dżemem, który przykrywamy drugim blatem.   Gotowe ciasto lekko przygniatamy, aby śmietanka równo się rozprowadziła. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy ponownie dżemem malinowym. Kroimy na równe kawałki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pizza 202

papryke mozna razem) Reszte bedziemy tylko ukladac na ciescie  Pizza: ciasto  skladniki do pizzy  koncentrat pomidorowy  Wyrosniete ciasto rozkladamy na brytfanke ( srednich rozmiarow, mozna rozwalkowac lekko ciasto i dopiero rozlozyc na brytfanke)  Na ciasto nakladamy koncentrat pomidorowy, cienka warstwe  Nakladamy pokolei skladniki : cebule z papryka, bekon, pieczarki, kielbase, kukurydze i ser zolty  Wstawiamy

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania