lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:10/613)

Kopczyki kreta 196

dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 157

średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy. Ponownie włożyć do miski, przykryć(...)odstawić na 1 godzinę. Następnie ciasto należy wyłożyć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części - każdą lekko odgazować i uformować bochenki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do wyłożonych omączonymi ściereczkami koszyków, które należy włożyć do plastikowych toreb, zawiązać i włożyć do lodówki  na 8-12 godzin (najlepiej na noc).  Po nocnym leżakowaniu wyciągamy z lodówki i tuż przed

Plate of Joy
Malinowa pianka na herbatnikach 256

Pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia to coś idealnego dla mnie. Wystarczy zrobić masę i całość zostawić w lodówce na kilka godzin by rozkoszować się owocowym ciastem do kawy. Polecam! Składniki : * opakowanie herbatników * 200g malin * 2 galaretki malinowe * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół tabliczki mlecznej czekolady  Przygotowanie : Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Maliny rozgnieść razem z cukrem pudrem. Galaretki

Magiczne Życie Marty
Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą 198

ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta... Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietanki(...)kremówki 2 tabliczki czekolady łyżka likieru malibu ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego) ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie) Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka

Słodka Strona
Wariacje Chewy Cookies z M&M czyli multi czekoladowe popękane ciasteczka dla prawdziwych łasuchów! 186

uzyskania jednakowej masy. Odstawiamy całość do wystygnięcia, po czym dodajemy całe jajko oraz resztę suchych składników: soda, kawa i kakao. Z gotowej masy nabieramy łyżką porcje ciasta i formujemy w dłoni kulki, lekko je spłaszczając. Wykładamy surowe ciasteczko na blaszkę z papierem do pieczenia. Dekorujemy lentilkami. Bardzo ważne jest aby odstępy między ciastami były dość spore, ok 5cm, ponieważ ciasteczka(...)Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek

upichcona
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 307

mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta. Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40 na 50 cm.  Można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo. Następnie smarujemy ostudzonym, gęstym budyniem, pozostawiając z jednego(...)dłuższego boku margines ok. 3 cm. Prostokąt ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Rulon układamy tak, by łączenie było na spodzie. W ten sposób, lekko obciążone lepiej się zlepi. Ciasto kroimy bardzo ostrym nożem lub nitką (ja zdecydowanie wolę tę metodę) na 12 części. Na początek dobrze je sobie na górze zaznaczyć. Nitkę wsuwamy pod rulon ciasta, z góry krzyżujemy

Ratunku obiad
Serowa pajęczyna. 179

delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową  podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie  wymieszać. Tortownicę ,28 cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną. Ciasto wykładać na środek formy  naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego  i kawowego. Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski

Kulinarny karnet Christophera
Lekka rolada cytrynowa 185

Rolady to puszyste , lekkie ciasta, które  tak , jak torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam,  że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale  nie zrażamy się. Pyszna rolada Czego potrzebujemy  Na ciasto 4 jajka 12 dag mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa

W kuchennym oknie Ewy
Porzeczkowy rarytas 198

schować do chłodzenia na pół godziny do lodówki. Dwie duże blaszki tej samej wielkości posmarować masłem. Dobrze, żeby jedna była z wysokim rantem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, jak będzie lekko się rwać po prostu połatać, ale uzyskując równą powierzchnię. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę dwa równocześnie, 10 minut i zmieniam położenie blaszek, górna w dół(...)serowe przełożenie. Teraz drugą część serka rozprowadzam po porzeczkach z kajmakiem. Po wierzchu jeszcze parę porzeczek dla ozdoby. Najlepiej odstawić teraz całość na przynajmniej godzinę, aby się kruche ciasto lekko zmiękczyło, ale obecność warstwy kajmaku powoduje, że nie mięknie specjalnie, pozostaje praktycznie nawet kolejnego dnia kruche i lekko sypkie. Mniam, mniam :) Było pysznie, przez to jak zwykle krótko :) Już

I tu będę miała takie te
Tort z ptasim mleczkiem 231

mleczko robi się lekko płynne, ale po chwili zacznie się ścinać. Lekko tężejące ptasie mleczko rozprowadzamy łyżką na cieście. Na każdą warstwę dajemy około 1/3 ptasiego mleczka. Ostatnią warstwę ciasta lekko smarujemy z wierzchu, a resztą smarujemy boki tortu. Jeśli ptasie mleczko zbyt mocno Wam stężeje, wystarczy go jeszcze raz zmiksować, by stało się lepsze w rozprowadzaniu po cieście. Śmietankową

Smakowy Raj
Ciastka guziki 172

soli     Dodatkowo będą nam potrzebne dwie szklanki o różnych średnicach i słomka do robienia dziurek. Sposób wykonania: Z podanych składników na jasne ciastka zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę, żeby się schłodziło. Oddzielnie zagnieść   ciasto na ciemne ciastka i tak samo schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Najlepsze Faworki 161

osobnej misce ubijamy jajka, żółtka i łyżkę cukru pudru na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem. Mieszamy, ja mieszałam hakiem do ciasta, ale można zrobić to szpatułką – ma się zbić w lekką zwartą kulkę. Dodajemy śmietanę i rum bądź spirytus i dokładnie wyrabiamy, zagniatając dość twardą i jednolitą kulę. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na około godzinę(...)Rozpłaszczamy ręką na kwadratowy placek i wałkujemy, składamy na pół i znowu wałkujemy. Zróbcie tak kilka razy, to wtłoczy do środka powietrze i dzięki temu faworki będą puszyste i lekkie. Ciasto wałkujemy na cienkie placki, nożem kroimy paski. Można to zrobić radełkiem, wtedy faworki będą miały ozdobny brzeg. Ja wycinałam za pomocą linijki i kółka do pizzy. Długie paski dzielimy

ladykitchen
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 342

smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem

OstryKęs
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 255

życiowe momenty. Ciasto odświętne. Ciasto powtarzane od wielu lat. Ciasto, które się nie znudzi. Ciasto, które każdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo. SKŁADNIKI: /CIASTO TRADYCYJNE: - 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki - 2 łyżeczki sody - 1/2 kostki masła(...)absolutna nowość w Polsce. Jest ona prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów." (Opis: Skworcu ) Kupić ją możecie TUTAJ . Cała kompozycja smaków wypada genialnie. Dość twarde, lekko miodowe, troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją

Wypisz Wymaluj
Bawarska tarta ze śliwkami 287

drożdże. Wymieszać a następnie wyrabiać około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne. 2. Kawałki schłodzonego masła rozwałkować wałkiem a następnie po kawałku dodawać do ciasta i wyrobić aż będzie elastyczne. 3. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i wstawić do lodówki(...)godzin aż podwoi objętość. Formę o średnicy 28 cm wysmarować rozpuszczonym masłem (u mnie forma 24 cm plus 6 foremek na tartaletki) Wyjęte z lodówki ciasto lekko uderzyć ręką żeby je odgazować a następnie rozwałkować wałkiem na taką wielkość aby wyłożyć formę dociakając ciasto do spodu i brzegów formy. Odciąć wystające za krawędzie kawałki ciasta. Na spód tarty wysypać bułkę

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania